Εκπτωση ΦΠΑ 3% για αγορά με κάρτες-πλήγμα στην παραοικονομία - iefimerida.gr

Εκπτωση ΦΠΑ 3% για αγορά με κάρτες-πλήγμα στην παραοικονομία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με έκπτωση 3% επί του ΦΠΑ θα επιβραβεύεται όποιος καταναλωτής κάνει τις αγορές του με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή ακόμη και με τραπεζικές επιταγές. Αυτό είναι το δέλεαρ που δίνει το υπουργείο Οικονομικών στους πολίτες προκειμένου να μπορεί το ίδιο να παίρνει αυτόματα -μέσω των τραπεζών- το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας που σήμερα δεν του αποδίδουν ή το κάνουν με μεγάλη καθυστέρηση οι έμποροι.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει εκπονηθεί από κοινού με την Task force του Χορστ Ράιχενμπαχ και έχει εγκρίνει η Τρόικα, οι τράπεζες θα γίνουν το κύριο «εργαλείο» του κράτους για την είσπραξη και απόδοση του ΦΠΑ που σήμερα χάνεται και στην ουσία αποτελεί την «χρηματοδότηση» του κρατικού προϋπολογισμού σε ιδιώτες, την ώρα που θα έπρεπε να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Ετσι, και ενώ οι καταναλωτές θα ωφελούνται καθώς ο ΦΠΑ θα μειώνεται κατά περίπτωση σε 20 από 23% και σε 10 από 13% τα χρήματα θα παρακρατούνται από τις Τράπεζες και στις επιχειρήσεις θα αποδίδονται τα υπόλοιπα χρήματα της συναλλαγής.

Η λύση αυτή όχι μόνο προκρίνεται από το υπουργείο Οικονομικών αλλά έχει και επείγουσα εφαρμογή καθώς μόνο το τελευταίο εξάμηνο περίπου 200.000 επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν ούτε μία περιοδική δήλωση ΦΠΑ.

Το σχέδιο υποστηρίζεται και από την προοπτική μείωσης του ορίου συναλλαγών πάνω από το οποίο απαιτείται η πληρωμή μέσω καρτών ή τραπεζικών επιταγών από την 1η Ιανουαρίου 2012.

Οπως προβλέπουν ισχύουσες διατάξεις νόμου, από την 1η Ιανουαρίου μειώνεται από τα 3.000 ευρώ σήμερα σε 1.500 ευρώ το όριο των συναλλαγών πάνω από το οποίο όλες οι συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων θα πρέπει να γίνονται υποχρεωτικά με χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή τραπεζικών επιταγών.

Μάλιστα, ο νομοθέτης έχει προβλέψει για τις περιπτώσεις όπου ορισμένοι συναλλασσόμενοι δεν έχουν κάρτες ή επιταγές ή κάνουν τις συναλλαγές τους σε ώρες που δεν λειτουργούν οι τράπεζες, επομένως δεν μπορούν να εκδώσουν επιταγή. «Σε εξαιρετικές περιπτώσεις συναλλαγών που διενεργούνται σε ημέρες και ώρες μη λειτουργίας των τραπεζών ή με πρόσωπα ιδιώτες που για αντικειμενικούς λόγους δεν είναι δυνατή η από μέρους τους εξόφληση με κάρτες ή τραπεζικές επιταγές, προβλέπεται ότι καταβάλλονται μετρητά ή παραδίδονται συναλλαγματικές οι οποίες εξοφλούνται εκτός τραπεζικού συστήματος με συγκεκριμένη διαδικασία» ορίζει η σχετική διάταξη.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο νόμος ορίζει ότι από τον επιτηδευματία - πωλητή εκδίδεται διπλότυπη αθεώρητη «απόδειξη είσπραξης μετρητών ή παραλαβής αξιόγραφων».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ