Συμβούλιο της Ευρώπης: Ο Μούιζνιεκς ακύρωσε την επίσκεψή του στη Ρωσία - iefimerida.gr

Συμβούλιο της Ευρώπης: Ο Μούιζνιεκς ακύρωσε την επίσκεψή του στη Ρωσία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης ανακοίνωσε σήμερα ότι ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψη στη Ρωσία εξαιτίας των «απαράδεκτων περιορισμών» που οι ρωσικές αρχές θέλησαν να επιβάλουν στο πρόγραμμά του.

Ολα αυτά εν μέσω κλίματος έντασης που επικρατεί ανάμεσα στη Μόσχα και τον πανευρωπαϊκό οργανισμό. «Με βαθιά λύπη είμαι υποχρεωμένος να ανακοινώσω ότι η αυτή η επίσκεψη δεν θα πραγματοποιηθεί, εξαιτίας απαράδεκτων περιορισμών που οι ρωσικές αρχές ήθελαν να επιβάλουν στο πρόγραμμά μου» εξηγεί ο Νιλς Μούιζνιεκς σε ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η επίσκεψη επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου με θέμα «σειρά επειγόντων φακέλων σχετικών με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Ο Επίτροπος διευκρινίζει ότι οι ρωσικές αρχές ήθελαν να περιορίσουν την επίσκεψή του σε ένα 48ωρο, με μόνο μία ημέρα πλήρους εργασίας. Υπενθυμίζει ότι όταν πραγματοποιεί τέτοιου είδους επισκέψεις σε άλλες χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, συναντά όχι μόνο τις αρχές της χώρας, αλλά επίσης εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και μετακινείται και εκτός της πρωτεύουσας για να επισκεφθεί περιοχές σχετικές με την προβληματική της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τονίζοντας ότι στο πλαίσιο της αποστολής του οφείλει να μεταχειρίζεται επί ίσοις όροις και καλεί τη Μόσχα «να αποκαταστήσει μία πλήρη συνεργασία με τις υπηρεσίες» του οργανισμού.

Η ματαίωση της επίσκεψης εντάσσεται σε ένα πλαίσιο τριβών ανάμεσα στο Συμβούλιο της Ευρώπης και τη Ρωσία. Η Μόσχα προκάλεσε τις σφοδρές επικρίσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης όταν έθεσε σε αμφισβήτηση την εξουσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιτρέποντας από το τέλος του 2015 στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας να κηρύσσει αντισυνταγματικές ορισμένες από τις αποφάσεις του.

Η ρωσική αντιπροσωπεία μποϊκοτάρει την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης από τότε που οι ρώσοι εκπρόσωποι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας , το 2014.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΡΩΣΙΑ ΑΚΥΡΩΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ