Τόμσεν: Μειώστε τους κατώτατους μισθούς και τις εισφορές - iefimerida.gr

Τόμσεν: Μειώστε τους κατώτατους μισθούς και τις εισφορές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και των κατώτατων αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα φαίνεται ότι θα ζητά μετ' επιτάσεως η Τρόικα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Σε όλες τις μέχρι τώρα συναντήσεις τους με υπουργούς της κυβέρνησης, οι επικεφαλείς της Τρόικα επιμένουν να μιλούν για μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, με βασική αιχμή τη μείωση του μισθολογικού και μη κόστους της εργασίας. Ουσιαστικά, επαναφέρουν στο τραπέζι, έστω και πλαγίως, τη μείωση των κατώτατων αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, ένα θέμα για το οποίο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αντιδρούν έντονα.

Αυτό το επιβεβαίωσε άλλωστε και ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, δηλώνοντας ότι η Τρόικα «θέτει θέμα κατώτατου μισθού για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας». Να σημειωθεί ότι ανάλογο αίτημα υπήρχε και τον Οκτώβριο, όταν η Τρόικα ζητούσε να πέσουν οι κατώτατες αμοιβές στα 560 περίπου ευρώ, όσα είναι και στην Πορτογαλία.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ο κατώτατος μισθός στην Ιρλανδία είναι στα 1462 ευρώ, στο Βέλγιο 1444 ευρώ, στη Γαλλία 1365 ευρώ, στη Βρετανία 1114 ευρώ και στις ΗΠΑ 869 ευρώ. Αντίθετα, κάτω από την Ελλάδα βρίσκονται οι μισθοί στην Ισπανία (748 ευρώ), στην Πορτογαλία (566 ευρώ) στη Ρουμανία (158 ευρώ) και στην Βουλγαρία (123 ευρώ).

Παράλληλα με τις μειώσεις των κατώτατων αμοιβών, οι δανειστές μας ζητούν να υπάρξουν μειώσεις στις αποδοχές όσων ξεπερνούν την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μέσω εφαρμογής των επιχειρισιακών συμβάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει συζητήσει, και φέρεται να συμφώνησε σε αυτό, την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ενώ για τη μείωση των κατώτατων αμοιβών παρέπεμψε στο διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, με τη δικαιολογία ότι οι αμοιβές είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης εργοδοτών-εργαζομένων και η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει.

Για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, το υπουργείο Εργασίας θα εφαρμόσει την κάρτα εργασίας από το Μάρτιο ενώ θα πάρει νέα μέτρα από τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ