Ιστορική συμφωνία ΗΠΑ και 11 ελβετικών τραπεζών για τους φοροφυγάδες - iefimerida.gr

Ιστορική συμφωνία ΗΠΑ και 11 ελβετικών τραπεζών για τους φοροφυγάδες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Reuters η αμερικανική κυβέρνηση έχει κάνει πρόταση σε 11 ελβετικές τράπεζες για να άρουν την ανωνυμία και να δώσουν στη δημοσιότητα στοιχεία Αμερικανών καταθετών που φοροδιαφεύγουν.

Το άρθρο αναφέρεται στην απόφαση του κοινοβουλίου της Ελβετίας το 2009 να επιβάλει πρόστιμο στην τράπεζα UBS και να την υποχρεώσει να αποκαλύψει τα στοιχεία για 4.450 Αμερικανούς καταθέτες της.

Τώρα σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που επικαλείται η εφημερίδα SonntagsZeitung, άλλες 11 ελβετικές τράπεζες (ανάμεσά τους και η Credit Suisse) βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για να δώσουν στοιχεία Αμερικανών καταθετών. Μάλιστα το Reuters αναφέρει πως έγινε σχετική συνάντηση την περασμένη Παρασκευή στη Βέρνη και εκτιμά πως οι ελβετικές τράπεζες θα αποδεχτούν την αμερικανική πρόταση.

Σύγκεκριμένα πηγές αναφέρουν πως οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει να τους δοθεί το σύνολο της αλληλογραφίας των ελβετικών τραπεζών με τους πελάτες τους καθώς και το υλικό από τις τηλεφωνικές συνομιλίες τους. Επίσης ζητούν όλη την αλληλογραφία και τις επαφές των τραπεζών με νομικούς εκπροσώπους ή διαχειριστές περιουσίας Αμερικανών πελατών, καθώς και όλα τα στοιχεία για πιθανές μεταβιβάσεις κεφαλαίων Αμερικανών καταθετών σε τρίτους.

Σε αντάλλαγμα οι ελβετικές τράπεζες θα αποφύγουν την ποινική δίωξη, αλλά δεν θα αποφύγουν την επιβολή προστίμων.

Το Reuters αναφέρει πως επίσημα η πρόταση δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε από τις ελβετικές τράπεζες ούτε από τις αρχές των ΗΠΑ, ωστόσο τονίζει ότι σύμφωνα με έγγραφο που αφορά τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής στη Βέρνη, οι ελβετικές τράπεζες έχουν πάρει διορία μέχρι την ερχόμενη Τρίτη για να αποδεχτούν γραπτώς την αμερικανική πρόταση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ