Ο σολομός ιχθυοτροφείου έχει όλο και λιγότερα ωμέγα-3 - iefimerida.gr

Ο σολομός ιχθυοτροφείου έχει όλο και λιγότερα ωμέγα-3

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EPA/LEIF R JANSSON
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα επίπεδα των ωφέλιμων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο σολομό ιχθυοκαλλιέργειας έχουν πέσει σημαντικά, περίπου στο μισό κατά την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη.

Παρ΄όλη, πάντως, αυτή τη μείωση, ο σολομός ιχθυοτροφείου παραμένει μια από τις πλουσιότερες πηγές ωμέγα-3. Όμως, σύμφωνα με το BBC, οι εταιρείες ιχθυοκαλλέργειας αναζητούν τρόπους για να αναστρέψουν αυτή τη μείωση στον οργανισμό των σολομών, η οποία φαίνεται να οφείλεται στο είδος των ιχθυοτροφών.

Οι σολομοί διατρέφονται, μεταξύ άλλων, με άλλα λιπαρά ψάρια, όπως γαύρους, αλλά ενώ κάποτε οι τελευταίοι αποτελούσαν έως το 80% της τροφής των σολομών, σήμερα το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 20%.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Ντάγκλας Τότσερ του Πανεπιστημίου του Στέρλινγκ, ενώ πριν μια πενταετία μια μερίδα σολομού βάρους 130 γραμμαρίων περιείχε περίπου 3,5 γραμμάρια ωμέγα-3 (σχεδόν όσο η εβδομαδιαία συνιστώμενη δόση για ένα άνθρωπο), σήμερα αυτή η ποσότητα έχει περιορισθεί στο μισό περίπου.

Συνεπώς για να πάρει κανείς την ίδια ποσότητα ωμέγα-3, θα πρέπει να φάει διπλάσια ποσότητα σολομού. Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι αν συνεχισθεί αυτή η πτωτική τάση, στο τέλος ο σολομός δεν θα περιέχει σχεδόν καθόλου ωμέγα-3.

Οι ειδικοί συνιστούν να τρώει κανείς ψάρια δύο φορές την εβδομάδα και τη μία φορά αυτά να είναι λιπαρά. Λιπαρά ψάρια είναι επίσης η ρέγγα, το σκουμπρί, η σαρδέλα και η πέστροφα.

Ιχθυοτροφές με γενετικά μεταλλαγμένα συστατικά χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ και στην Ασία, αλλά όχι στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σολομός λιπαρά οξέα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ