Ο Τόμσεν ζητά την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα -Δεν κάνατε τίποτα σε ασφαλιστικό, δημόσιο

Την αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα φέρεται να εισηγείται ο Πολ Τόμσεν με έκθεσή του προς την Κριστίν Λαγκάρντ.

Το στέλεχος του Ταμείου υποστηρίζει πως η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα δεν θα επιτρέψει την οικονομική ανάκαμψη βάσει των δεδομένων που έχει θέσει το Ταμείο και τους όρους των Ευρωπαίων εταίρων.

Οπως αναφέρουν ανταποκρίσεις από τις ΗΠΑ, ο Πολ Τόμσεν εκτιμά πως καμία ελληνική κυβέρνηση στο παρόν και στο μέλλον δεν θα μπορέσει να οδηγήσει την χώρα στην ανάκαμψη, την ώρα που υπάρχουν ζητήματα, όπως η αναδιάρθρωση του χρέους και οι μεταρρυθμίσεις, που προχωρούν με αργούς ρυθμούς.

Παράλληλα, αναφέρει πως το Ταμείο δεν πρέπει να παγιδευτεί στη στάση της ΕΕ και πιο συγκεκριμένα του Βερολίνου, το οποίο θέλει να διατηρήσει την αβεβαιότητα μέχρι τις γερμανικές εκλογές.

Τόμσεν: Δεν συνεννοούμαστε με εσωτερικά έγγραφα με την Λαγκάρντ

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Πολ Τόμσεν διέψευσε πως υπήρξε το έγγραφο, υποστηρίζοντας σε ερώτηση δημοσιογράφου πως με την Κριστίν Λαγκάρντ «δεν συνεννοούμαστε με εσωτερικά έγγραφα».

Επιπλέον, ανέφερε πως το Ταμείο συμμετέχει πλήρως στις συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα.

Το πολύ πλεονάσματα 1,5%

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ευρώπη, είπε στην συνέντευξη Τύπου ότι το ΔΝΤ μπορεί να στηρίξει ένα πρόγραμμα βασισμένο σε πρωτογενή πλεονάσματα 1,5%.

Οπως αναφέρει το Reuters, ο Πολ Τόμσεν υποστήριξε ότι, με βάση τους υπολογισμούς του ταμείου, οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ.

«Μπορούμε να στηρίξουμε ένα πρόγραμμα που θα βασίζεται σε πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ. Εάν η Ε.Ε. και η Ελλάδα θέλουν ένα πρόγραμμα με πιο φιλόδοξους στόχους, πρέπει να δούμε πώς βγαίνουν οι αριθμοί. Δεν πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι σύμφωνο με πιο φιλόδοξους στόχους και δεν μιλώ για στόχους για το επόμενο έτος και το 2018, αλλά σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», σημείωσε.

Δεν κάνατε τίποτα στο ασφαλιστικό

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, ανέφερε ότι, παρότι η Ελλάδα ανέλαβε να το μεταρρυθμίσει, το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει το ετήσιο έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ. Όπως είπε, υπάρχουν ελλείμματα στον ασφαλιστικό τομέα αλλά και προβλήματα στο φορολογικό όπου με το αφορολόγητο, εξαιρούνται σημαντικά τμήματα του πληθυσμού, ως 60%.

Καμία μεταρρύθμιση στο Δημόσιο

Ο Τόμσεν εξέφρασε την δυσφορία του για το γεγονός ότι βασικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. «Και αυτό που μας ανησυχεί είναι το εάν η Ελλάδα θα καταφέρει να εκσυγχρονίσει το δημόσιο τομέα της» είπε με έμφαση.

Ακόμη αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ ετοιμάζει ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA), η οποία θα δημοσιευθεί τον Δεκέμβριο, μαζί με την καθιερωμένη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Πόλ Τόμσεν εισήγηση Κριστίν Λαγκάρντ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ