Στην τελική ευθεία για την πώληση του ΑΔΜΗΕ -Στις 12 Οκτωβρίου οι δεσμευτικές προσφορές - iefimerida.gr

Στην τελική ευθεία για την πώληση του ΑΔΜΗΕ -Στις 12 Οκτωβρίου οι δεσμευτικές προσφορές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην τελική ευθεία μπαίνει ο διαγωνισμός για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ υπό το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα του νόμου που προβλέπει την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι το τέλος του έτους.

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών ορίστηκε για τις 12 Οκτωβρίου ενώ έως το τέλος του μήνα με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές θα πρέπει να έχει γίνει και η επιλογή του στρατηγικού εταίρου. Στον τελικό γύρο του διαγωνισμού για την εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ συνεχίζουν τρεις εταιρείες και ειδικότερα:

  •     RTE International, εκ μέρους της RTE Reseau de Transport d'ElectriciteS.A. (Γαλλία)
  •     State Grid International Development Limited, Hong Kong (Κίνα)
  •     TERNA - Rete Elettrica Nazionale S.p.A., σε σύμπραξη με F2i SGR S.p.A (Ιταλία).

Η ιταλική ΤΕRNA έχει ισχυρό ενδιαφέρον, καθώς αποσκοπεί σε επέκταση στα Βαλκάνια ενώ ανάλογο ανάλογο ενδιαφέρον έχει και η κινεζική SGCC προκειμένου να επεκταθεί στη νότια Ευρώπη. Σημειώνεται ότι ο κινεζικός όμιλος πέραν του σημαντικού μεριδίου που κατέχει στον πορτογαλικό διαχειριστή (REN) έχει εξαγοράσει μερίδιο και στην μητρική της TERNA, στη CDP, η οποία διατηρεί συμμετοχή στο fund F2i.

Από την άλλη πλευρά η γαλλική RTE, η οποία σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, παρά την υποτονική της στάση κατά τη διάρκεια του due dilligence, θα καταθέσει προσφορά σε συνεργασία με την καναδική Hydro Quebec. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 49% του RTE, τoυ γαλλικού διαχειριστή δικτύου που είναι 100% θυγατρική της EdF, βρίσκεται υπό πώληση σε κρατική γαλλική τράπεζα και εκτιμάται ότι μετά τις προεδρικές εκλογές του 2017, το μερίδιο αυτό θα ιδιωτικοποιηθεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΔΜΗΕ ιδιωτικοποίηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ