Διπλός «κόφτης» στις συντάξεις τραπεζοϋπαλλήλων - Χάνουν έως και 40%

Αντιμέτωποι με «ψαλίδι» στις συντάξεις είναι οι περίπου 10.000 τραπεζοϋπάλληλοι που εισπράττουν προσυνταξιοδοτικό με μεγάλους χαμένους, τις μητέρες ανηλίκων που έφυγαν με 20ετία αλλά είχαν υψηλό μισθό και τους υψηλόμισθους που έφυγαν με πολλά χρόνια υπηρεσίας.

Με μειώσεις βρίσκονται αντιμέτωποι όσοι εισπράττουν προσυνταξιοδοτικό και όσοι έχουν βγει κανονικά στη σύνταξη και παίρνουν επικουρική από το ΕΤΕΑ. Σύμφωνα με δημοσίευμα τους Εθνους οι περίπου 10.000 τραπεζοϋπάλληλοι που εισπράττουν προσυνταξιοδοτικό βρίσκονται αντιμέτωποι με «μαχαίρι» που φτάνει στο 21%.

Η εγκύκλιος που εκδόθηκε πρόσφατα ορίζει ρητά πως η μέγιστη μείωση αγγίζει το 21% ενώ θέτει και «κόφτη» προς τα κάτω στα 620 ευρώ μεικτά (συνυπολογιζομένων των εισφορών υγείας και αλληλεγγύης του 2011 ). Ο νέος τρόπος υπολογισμού αφορά υπαλλήλους της Εμπορικής, της πρώην Πίστεως (νυν Alpha) και της Τράπεζας Αττικής που αποχώρησαν με προσυνταξιοδοτικό του ΕΤΑΤ και περιμένουν να συμπληρώσουν τα γενικά όρια ηλικίας ώστε να βγάλουν σύνταξη ΙΚΑ.

Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ η συνολική μείωση ξεπέρασε το 25% συνυπολογιζόμενων των κρατήσεων και της νέας ασφαλιστικής εισφοράς για την υγεία.

Ειδικότερα ο νέος νόμος αναπροσαρμόζει τις παροχές για όλους τους ήδη συνταξιούχους από 1/6/2016 χωρίς «προσωπική διαφορά» με αποτέλεσμα να χάνουν οι περισσότεροι ποσό κοντά στο 21%. Το νέο ποσοστό αναπλήρωσης για κάθε έτος ασφάλισης αντιστοιχεί μεσοσταθμικά σε 1,75% (0,93%-1,75%)

Μεγάλοι χαμένοι, σύμφωνα με το Έθνος, είναι: μητέρες ανηλίκων που έφυγαν με 20ετία αλλά είχαν υψηλό μισθό και είχαν διασωθεί στην περιοχή των 1.000 ευρώ, όπως επίσης οι υψηλόμισθοι που έφυγαν με πολλά χρόνια και αποχώρησαν με αναπλήρωση στο 110%. Ο διπλός κόφτης (μέγιστη μείωση 21% και κατώτατο ποσό 620 ευρώ) διασώζει κυρίως τις μάνες ανηλίκων που έφυγαν νωρίς με μέτριο προς χαμηλό μισθό και έβγαλαν προσυνταξιοδοτικό 700 – 800 ευρώ. Η μείωση θα είναι μεγαλύτερη από τον Νοέμβριο καθώς θα αρχίσουν να υπολογίζονται και οι κρατήσεις για τα αναδρομικά.

«Για όσους τραπεζουπάλληλους είναι στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς η περικοπή... στρογγυλεύεται επειδή ο επανυπολογισμός γίνεται με μεσοσταθμικό συντελεστή ενώ βοηθάει και ότι έχουν καταβληθεί μεγαλύτερες εισφορές. Σε κάθε περίπτωση, οι μειώσεις για τους τραπεζουπαλλήλους ξεπερνούν το 10% ενώ σε περιπτώσεις αγγίζουν και το 45%», δηλώνει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης, μιλώντας στην εφημερίδα ΕΘνος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ συντάξεις τραπεζοϋπάλληλοι

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ