Η οικονομική κρίση «γονάτισε» όσους έχουν ηπατίτιδα C -Μετ' εμποδίων πρόσβαση στη θεραπεία για το 73,5%

Σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση στις υπηρεσίας υγείας προκαλεί η οικονομική κρίση σε όσους ζουν με ηπατίτιδα C στη χώρα μας, όπως δείχνει νέα έρευνα.

Στη μελέτη «HOPE VStudy» που έκανε ο σύλλογος ασθενών ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας, υπό την επιστημονική ευθύνη του αναπληρωτή καθηγητή Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κυριάκου Σουλιώτη, καταγράφεται ο «Γολγοθάς» που ζουν αυτοί οι ασθενείς.

Το 49,3% των ερωτηθέντων έχει εισόδημα κατώτερο των 500 ευρώ, ενώ το 42,2% δεν απασχολείται επαγγελματικά τη δεδομένη χρονική στιγμή. Το 34,6% δηλώνει, είτε ότι δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη, είτε ότι κάνει χρήση βιβλιαρίου πρόνοιας.

Η συντριπτική πλειονότητα του δείγματος, σε ποσοστό που αγγίζει το 90%, επισκέπτεται γιατρό σε δημόσιο νοσοκομείο. Από το σύνολο των συμμετεχόντων, το 21,8% δήλωσε ότι αντιμετωπίζει εμπόδια στην πρόσβαση στον γιατρό, με πιο συχνά την καθυστέρηση στο κλείσιμο του ραντεβού (9,5%) και την απόσταση από το ιατρείο (7,6%).

Υψηλό ποσοστό των συμμετεχόντων (73,5%) αντιμετωπίζει εμπόδια στην πρόσβαση στη θεραπεία για την ηπατίτιδα C. Το 42,6% αποδίδει αυτά τα εμπόδια σε απόρριψη του σχετικού αιτήματος ή σε μη πλήρωση των κριτηρίων λήψης της θεραπείας από τον ΕΟΠΥΥ, και το 16% σε ζητήματα γραφειοκρατίας. Ως συνέπεια αυτών των εμποδίων, το 62% αυτού του πληθυσμού δηλώνει ότι έχασε ή καθυστέρησε να λάβει τη θεραπεία του σε σχέση με τις συστάσεις του θεράποντος γιατρού.

Όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που ζουν με ηπατίτιδα C και συμμετείχαν στην έρευνα, το 73% χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του ως δεινή, ενώ το 58% δήλωσε ότι δυσκολεύεται να καλύψει τους τρέχοντες λογαριασμούς. Η διαχείριση της οικονομικής κρίσης από το 63% του δείγματος έγινε μέσω περιορισμού των δαπανών για είδη πρώτης ανάγκης και από το 62,6% μέσω κατανάλωσης μέρους ή του συνόλου αποταμιεύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ηπατίτιδα C μελέτη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ