Η οικονομική κρίση «γονάτισε» όσους έχουν ηπατίτιδα C -Μετ' εμποδίων πρόσβαση στη θεραπεία για το 73,5% - iefimerida.gr

Η οικονομική κρίση «γονάτισε» όσους έχουν ηπατίτιδα C -Μετ' εμποδίων πρόσβαση στη θεραπεία για το 73,5%

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση στις υπηρεσίας υγείας προκαλεί η οικονομική κρίση σε όσους ζουν με ηπατίτιδα C στη χώρα μας, όπως δείχνει νέα έρευνα.

Στη μελέτη «HOPE VStudy» που έκανε ο σύλλογος ασθενών ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας, υπό την επιστημονική ευθύνη του αναπληρωτή καθηγητή Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κυριάκου Σουλιώτη, καταγράφεται ο «Γολγοθάς» που ζουν αυτοί οι ασθενείς.

Το 49,3% των ερωτηθέντων έχει εισόδημα κατώτερο των 500 ευρώ, ενώ το 42,2% δεν απασχολείται επαγγελματικά τη δεδομένη χρονική στιγμή. Το 34,6% δηλώνει, είτε ότι δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη, είτε ότι κάνει χρήση βιβλιαρίου πρόνοιας.

Η συντριπτική πλειονότητα του δείγματος, σε ποσοστό που αγγίζει το 90%, επισκέπτεται γιατρό σε δημόσιο νοσοκομείο. Από το σύνολο των συμμετεχόντων, το 21,8% δήλωσε ότι αντιμετωπίζει εμπόδια στην πρόσβαση στον γιατρό, με πιο συχνά την καθυστέρηση στο κλείσιμο του ραντεβού (9,5%) και την απόσταση από το ιατρείο (7,6%).

Υψηλό ποσοστό των συμμετεχόντων (73,5%) αντιμετωπίζει εμπόδια στην πρόσβαση στη θεραπεία για την ηπατίτιδα C. Το 42,6% αποδίδει αυτά τα εμπόδια σε απόρριψη του σχετικού αιτήματος ή σε μη πλήρωση των κριτηρίων λήψης της θεραπείας από τον ΕΟΠΥΥ, και το 16% σε ζητήματα γραφειοκρατίας. Ως συνέπεια αυτών των εμποδίων, το 62% αυτού του πληθυσμού δηλώνει ότι έχασε ή καθυστέρησε να λάβει τη θεραπεία του σε σχέση με τις συστάσεις του θεράποντος γιατρού.

Όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που ζουν με ηπατίτιδα C και συμμετείχαν στην έρευνα, το 73% χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του ως δεινή, ενώ το 58% δήλωσε ότι δυσκολεύεται να καλύψει τους τρέχοντες λογαριασμούς. Η διαχείριση της οικονομικής κρίσης από το 63% του δείγματος έγινε μέσω περιορισμού των δαπανών για είδη πρώτης ανάγκης και από το 62,6% μέσω κατανάλωσης μέρους ή του συνόλου αποταμιεύσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ηπατίτιδα C μελέτη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ