Βάλτε φρένο στον θυμό σας -Τρεις τρόποι που «πιάνουν» [εικόνες] - iefimerida.gr

Βάλτε φρένο στον θυμό σας -Τρεις τρόποι που «πιάνουν» [εικόνες]

Φωτογραφία: Youtube
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι εκείνη η στιγμή που σου έχουν «ανάψει τα λαμπάκια», έχεις κοκκινίσει και σφίγγεις τα δόντια. Θες να τσιρίξεις και να φωνάξεις, αλλά κρατιέσαι, γιατί ξέρεις πως δεν θα είναι καλό για κανέναν, ούτε και για σένα.

Πρέπει να μάθεις να συγκρατείς τον θυμό και το ξέσπασμά σου. Ναι, το μετρήσεις ως το 10 είναι λύση αλλά δεν πιάνει πάντα.

Βάλτε φρένο στον θυμό σας -Τρεις τρόποι που «πιάνουν» [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Η ιστοσελίδα Motto του Time μίλησε με νευροεπιστήμονες και βρήκε τι να κάνεις και πώς, ενώ σου θυμίζει τι κάνεις λάθος.

  • Το να καλμάρεις είναι σπάνια μια καλή ιδέα

«Είμαι καλά, είμαι καλά», επαναλαμβάνεις στον εαυτό σου αλλά δεν είσαι. Το να προσπαθείς να κάνεις τον εαυτό σου να πιστέψει πως δεν είσαι οργισμένος, σε κάνει μόνο χειρότερα. Οταν προσπαθείς να μην ξεσπάσεις, να σταματήσεις το κλάμα δεν αισθάνεσαι καλύτερα.

Ο θυμός δεν είναι διαφορετικός. Οταν προσπαθείς να σταματήσεις την οργή, το μόνο που δημιουργείς στο μυαλό σου είναι χάος κακών πραγμάτων. Η ικανότητα να βιώσεις κάτι θετικό πέφτει και το άγχος φτάνει στα ύψη. Η αμυγδαλή σου (μέρος του εγκεφάλου που συνδέεται με τα συναισθήματα) δεν σταματά να λειτουργεί.

Η καταπολέμηση συναισθημάτων χρησιμοποιεί την δύναμη της θέλησης. Ετσι, μετά έχετε λιγότερο έλεγχο του τι κάνεις, γι' αυτό όταν θυμώνεις παραλογίζεσαι.

Μην «πνίγεις», λοιπόν, τα συναισθήματα σου, άφησε τον θυμό να βγει με μέτρο και συναίσθηση του τι κάνεις.

  • Δεν εκφράζεις τα συναισθήματά σου

Αντί να μιλήσεις με τον άνθρωπο που πρέπει χτυπάς το μαξιλάρι ή τα λες σε έναν φίλο σου. Αυτή η αλλαγή αποδέκτη, δεν μειώνει την οργή, απλά την εντείνει. Μοιράζοντας τα συναισθήματα με άλλους δεν είναι καθόλου κακή ιδέα, αλλά το να τα πεις πολλές φορές κάνει τον θυμό μεγαλύτερο.

Τι λειτουργεί; Η απόσπαση προσοχής. Αυτό γιατί ο εγκέφαλος έχει περιορισμένους πόρους. Σύμφωνα με έρευνα, μπορείς να απαλλαγείς από τα ανεπιθύμητα συναισθήματα, κάνοντας μια γνωστική δραστηριότητα, όπως η μαθηματικές εξισώσεις ή παίζοντας Tetris.

Βάλτε φρένο στον θυμό σας -Τρεις τρόποι που «πιάνουν» [εικόνες] | iefimerida.gr 1
  • Επανεκτίμηση

Η σκηνή ξανά: Κάποιος σου φωνάζει και εσύ θες να φωνάξεις πίσω ακόμα και να τον χτυπήσεις.

Τι λες άμα αντί γι' αυτά που σου λέει να σκέφτεσαι κάτι δυσάρεστο ή εντελώς τραγικό. Αντικατέστησε τον θυμό με συμπόνια.

Αυτό που αλλάζει, δεν είναι η περίπτωση (η κατάσταση είναι η ίδια), αλλά η ιστορία που λες στον εαυτό σου σχετικά με το συμβάν.

Οπως λέει και ο ερευνητής Αλμπερτ Ελλις: «Δεν απογοητεύεσαι από τα συμβάντα, αλλά από τις πεποιθήσεις σου».

Οταν αλλάζεις πεποιθήσεις σχετικά με μία κατάσταση, ο εγκέφαλος αλλάζει τα συναισθήματα που νιώθεις. Σε αντίθεση με τη συγκράτηση της οργής, η επανεκτίμηση βοηθά να βγουν στην επιφάνεια καλά συναισθήματα.

Φωτογραφίες: Giphy

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ θυμός πως να τον αποφύγεις ηρεμία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ