ΔΕΗ-Αλουμίνιον της Ελλάδας: Ιστορική συμφωνία για την τιμή του ρεύματος μετά από 10 χρόνια - iefimerida.gr

ΔΕΗ-Αλουμίνιον της Ελλάδας: Ιστορική συμφωνία για την τιμή του ρεύματος μετά από 10 χρόνια

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με την τυπική έγκριση από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ για την συμφωνία τιμολόγησης της Αλουμινίον της Ελλάδος, κλείνει μια εκκρεμότητα δεκαετούς διάρκειας.

Σε συμφωνία 4ετούς διάρκειας για το τιμολόγιο του ρεύματος του μεγαλύτερου καταναλωτή ηλεκτρισμού, κατέληξαν ΔΕΗ και Αλουμίνιον της Ελλάδος, όπως επικυρώθηκε προ ολίγου με απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ. Η

Πρόκειται για μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη, καθώς οι δύο πλευρές αναζητούσαν κοινό τόπο για τον τρόπο με τον οποίο θα τιμολογείται η βιομηχανία για περισσότερα από 10 χρόνια. Με την έγκρισή της από τη Γ.Σ., κλείνει η εκκρεμότητα μιας δεκαετίας, καθώς από το 2006, όταν έληξε η ισχύς της συμφωνίας του 1960, ΔΕΗ και Αλουμίνιο δεν είχαν υπογράψει νέα, ενώ το ενδιάμεσο διάστημα, οι σχέσεις των δύο πλευρών βρέθηκαν στα όρια, λόγω των μεγάλων διαφορών ως προς την προσέγγιση για τον υπολογισμό της τιμής της κιλοβατώρας, με βάση το προφίλ κατανάλωσης που έχει το Αλουμίνιο (ο μεγαλύτερος πελάτης της ΔΕΗ με σταθερή κατανάλωση όλο το 24ωρο 365 μέρες το χρόνο).

Η συμφωνία προβλέπει εκπτώσεις όγκου και προκαταβολής, προσαυξήσεις ανάλογα με τη διακύμανση της διεθνούς τιμής του αλουμινίου και αλλά και φόρμουλα διευθέτησης των διαφορών του παρελθόντος.

Σύμφωνα με την εισήγηση το νέο τιμολόγιο θα ισχύσει για την περίοδο 1.7.2016 έως 31.12.2020 και διαμορφώνεται ως εξής:

  • Εφαρμόζονται εκπτώσεις όγκου 25 % και ειδικών καταναλωτικών χαρακτηριστικών 8 % (δηλαδή συνολική έκπτωση 33 %) επί του τιμολογίου υψηλής τάσης.
  • Πρόσθετη έκπτωση 15 % για προκαταβολή και εμπρόθεσμη εξόφληση της ενέργειας. Η προκαταβολή για τον πρώτο χρόνο ορίζεται σε 100 εκατ. ευρώ και για τα επόμενα στο 30 % της αξίας της ενέργειας του προηγούμενου έτους.
  • Προσαυξήσεις στην περίπτωση που η διεθνής τιμή του αλουμινίου ξεπεράσει τα 1800 δολάρια ανά τόνο. Η προσαύξηση ορίζεται σε 1,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κάθε 100 δολάρια αύξησης της διεθνούς τιμής.

«Εύχομαι η Αλουμίνιον να αξιοποιήσει τα οφέλη από τη συμφωνία συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και την αύξηση των θέσεων εργασίας», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Ν.Παναγιωτάκης με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, προσθέτοντας ότι «η συμφωνία αναδεικνύει εμφατικά την ανάγκη να αφαιρεθεί το μερίδιο αγοράς της υψηλής τάσης από το υποχρεωτικό μερίδιο που πρέπει να απολέσει η ΔΕΗ βάσει μνημονιακών υποχρεώσεων».

.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΕΗ Αλουμίνιον της Ελλάδος Γ.Σ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ