Υποβάθμιση Βελγίου από Moody's, διατήρηση της Γαλλίας από Fitch - iefimerida.gr

Υποβάθμιση Βελγίου από Moody's, διατήρηση της Γαλλίας από Fitch

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ώρα που ο οίκος αξιολόγησης Moody's μείωνε κατά δύο μονάδες την πιστοληπτική ικανότητα του Βελγίου, , ο αμερικανικός οίκος Fitch υποβάθμισε, σε «αρνητική»,από «σταθερή» τη αξιολόγηση που κάνει για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας, διευκρινίζοντας πάντως ότι την ίδια την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας συνεχίζει να την βαθμολογεί στην καλύτερη βαθμίδα, την «ΑΑΑ».

Ο οίκος Moody's επικαλέστηκε, για να αιτιολογήσει την υποβάθμιση σε Aa3 από Aa1, την επιδείνωση των συνθηκών αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους των κρατών-μελών της ευρωζώνης, καθώς και τους "νέους κινδύνους" που απορρέουν από το δημοσιονομικό κόστος που ενδέχεται να έχει η "διάσωση" τραπεζών, περιλαμβανομένης της Dexia.

Η κατάσταση όσον αφορά τους οικονομικούς κινδύνους που συνδέονται με το κρατικό χρέος των χωρών-μελών της ευρωζώνης είναι «απίθανο να αντιστραφεί στο εγγύς μέλλον», ανέφερε ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

Από την άλλη σε ανακοίνωσή του ο οίκος Fitch αναφέρει ότι «η αρνητική προοπτική», όσον αφορά την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας, σημαίνει ότι η σημερινή μας βαθμολόγηση γι αυτήν (ΑΑΑ) υπάρχει η πιθανότητα - ελαφρά άνω του 50% - μέσα στα δύο ερχόμενα έτη να μειωθεί»,

Απαντώντας σε αυτήν την ανακοίνωση του οίκου Fitch ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, κ. Φρανσουά Μπαρουέν, τόνισε ότι η γαλλική κυβέρνηση «λαμβάνει υπόψη της» αυτήν την απόφαση, υπογράμμισε όμως συγχρόνως ότι «η κυβέρνηση Φιγιόν θα πατάξει τα ελλείμματα». «Θα αναπτύξουμε δράσεις στην υπηρεσία της οικονομικής ανάπτυξης, του ανταγωνισμού της γαλλικής οικονομίας, της πλήρους απασχόλησης, της μείωσης των δημοσίων ελλειμμάτων», αναφέρεται στο ανακοινωθέν του κ. Μπαρουέν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ