Ζούσαμε πάντα σε ένα κάστρο: To κλασικό γοτθικό μυθιστόρημα της Shirley Jackson - iefimerida.gr

Ζούσαμε πάντα σε ένα κάστρο: To κλασικό γοτθικό μυθιστόρημα της Shirley Jackson

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα από τα πιο γνωστά γοτθικά μυθιστορήματα όλων των εποχών κυκλοφορεί για πρώτη φορά στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο ενώ μέσα στο 2017 αναμένεται και η μεταφορά του στην κινηματογραφική οθόνη.

Το «Ζούσαμε πάντα σε ένα κάστρο» είναι ένα συνταρακτικό έργο που παρασύρει τον αναγνώστη σε έναν λαβύρινθο νευρώσεων και ζοφερών ενστίκτων, γραμμένο από μια συγγραφέα που θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές μορφές της φανταστικής λογοτεχνίας –το έργο της εκδίδεται και επανεκδίδεται και γίνεται αντικείμενο μελέτης στις πανεπιστημιακές σχολές.

Γεννημένη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα (1916), η Σίρλει Τζάκσον υπήρξε μια από τις πρωτοπόρους της λογοτεχνίας του φανταστικού και έγινε παγκοσμίως γνωστή με το μυθιστόρημα «Οι δαίμονες του Χιλ Χάουζ» (The Haunting of Hill House), το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με τον τίτλο «Το στοιχειωμένο σπίτι» και σήμερα θεωρείται η επιτομή των θρίλερ με στοιχειωμένα σπίτια. Σημαντικοί συγγραφείς του είδους, όπως ο Steven King, η Gillian Flynn και ο Neil Gaimain αναφέρουν ότι έχουν επηρεαστεί από την σκοτεινή ιδιοφυΐα της Jackson. Ο ίδιος ο Gaiman έχει αναφέρει χαρακτηριστικά για το «Κάστρο»: «Ένα συναρπαστικό βιβλίο μυστηρίου και ταυτόχρονα μια τέλεια σπουδή για το τι μπορεί να κρύβεται στο μυαλό των ανθρώπων».

Πρωταγωνιστριες στο «Ζούσαμε πάντα σ’ ένα κάστρο», που πρωτοεκδόθηκε το 1962, είναι δύο αδερφές η Μέρικατ και η Κόνστανς, δύο εκ διαμέτρου αντίθετοι γυναικείοι χαρακτήρες οι οποίοι, σύμφωνα με τους μελετητές, εκφράζουν τις διαφορετικές πλευρές της προσωπικότητας της συγγραφέως: η μία είναι διεκδικητική και γεμάτη όρεξη για νέες εμπειρίες, ενώ η άλλη είναι πειθήνια, αγοραφοβική και απεχθάνεται τις αλλαγές.

Τα δυο κορίτσια ζουν μαζί με τον γέρο και άρρωστο θείο τους στην απομονωμένη οικία Μπλακγουντ, ξεκομμένες από τον υπόλοιπο κόσμο. Η οικογένειά τους ξεκληρίστηκε από δηλητηρίαση, όταν κάποιος έριξε αρσενικό στο μπολ με τη ζάχαρη. Για το φονικό κατηγορήθηκε η Κόνστανς. Παρόλο που το κορίτσι στη συνέχεια αθωώθηκε, ο κόσμος του χωριού δεν ξεχνάει το περιστατικό και δεν αφήνει σε ησυχία τις αδελφές Μπλάκγουντ. Όταν ξαφνικά την οικία επισκέπτεται ο ξάδερφος τους Τσαρλς, με μια περίεργη φιλική διάθεση, και επιμένει να δει τους τίτλους ιδιοκτησίας του σπιτιού, η Μέρικατ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να προστατέψει την οικογένειά της.

Όπως αναφέρει ο συντάκτης της Guardian David Barnett: «Είναι μια μαγευτική ιστορία που αναστατώνει, μια ιστορία με ένταση που καραδοκεί διαρκώς, όπως τις στιγμές πριν από το ξέσπασμα καταιγίδας [...] Ένα μέρος του εαυτού μου δεν θέλει να μοιραστεί αυτό το βιβλίο με άλλους –είναι ένα προσωπικό πάθος, ένα μυστικό ξόρκι μαύρης μαγείας. Ωστόσο, ελπίζω πως οι νέοι αναγνώστες μπορεί να νιώσουν όπως ένιωσα κι εγώ όταν το πρωτοανακάλυψα, μια ήρεμη έκπληξη: ναι, υπάρχουν τόσο δυνατά βιβλία· ναι, η γραφή μπορεί να είναι τόσο ανατριχιαστική. Ζηλεύω όσους θα το διαβάσουν πρώτη φορά και θα ανακαλύψουν στη συνέχεια το σύνολο του έργου της Shirley Jackson - τρομακτικό, αγριευτικό, απλούστατα παράδοξο».

Τα γυρίσματα της ομώνυμης κινηματογραφικής ταινίας έχουν ήδη ξεκινήσει στο Δουβλίνο, με παραγωγό τον Michael Douglas και πρωταγωνιστές δημοφιλείς ηθοποιούς όπως η Τaissa Farmiga, η Alexandra Daddario, ο Sebastian Stan, η Joanne Crawford και ο Willem Dafoe. Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στα τέλη του 2017.

Το «Ζούσαμε πάντα σε ένα κάστρο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2015. Τη μετάφραση έχει κάνει η Βάσια Τζανακάρη.

Ζούσαμε πάντα σε ένα κάστρο: To κλασικό γοτθικό μυθιστόρημα της Shirley Jackson  | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ