Το Κρατικό Θέατρο εκθέτει εμβληματικά κοστούμια στο Αλατζά Ιμαρέτ [εικόνες] - iefimerida.gr

Το Κρατικό Θέατρο εκθέτει εμβληματικά κοστούμια στο Αλατζά Ιμαρέτ [εικόνες]

Χρύσα Μάντακα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κοστούμια από εμβληματικές παραστάσεις του θεάτρου, όπως ο Οθέλλος του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Σωκράτη Καραντινού (1964), το Κρίμα που είναι πόρνη του Τζον Φορντ σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά (1984) και Βάκχες του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους (1991) εκτίθενται στο Αλατζά Ιμαρέτ.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει έκθεση κοστουμιών έως και τις 23 Οκτωβρίου, σχεδιασμένων από σημαντικούς ενδυματολόγους που συνεργάστηκαν με το ΚΘΒΕ, στη διάρκεια των 55 χρόνων λειτουργίας του.

H Έκθεση έχει τίτλο «Στιγμές δημιουργίας στον χρόνο» και πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των «Δημητρίων».

Το Κρατικό Θέατρο εκθέτει εμβληματικά κοστούμια στο Αλατζά Ιμαρέτ [εικόνες]  | iefimerida.gr 0

Διονύσης Φωτόπουλος, Kοστούμι της Ανναμπέλας σχεδιασμένο για τη Λυδία Φωτοπούλου. «Κρίμα που είναι πόρνη» του Τζων Φορντ 1986. Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς

Η έκθεση πραγματοποιείται με στόχο να γίνει γνωστή η ιστορία του ΚΘΒΕ στο κοινό. Πρόκειται για μια προσπάθεια του θεάτρου να φέρει στο φως κρυμμένους θησαυρούς του και να αναδείξει το παρελθόν του στο σήμερα.

Η έκθεση περιλαμβάνει 64 κοστούμια που σχεδίασαν οι ενδυματολόγοι: Γιώργος Ανεμογιάννης, Γιώργος Βακαλό, Σπύρος Βασιλείου, Απόστολος Βέττας, Νίκος Εγγονόπουλος, Λίζα Ζαΐμη, Δαμιανός Ζαρίφης, Γιάννης Κύρου, Γιώργος Ζιάκας, Κέννυ ΜακΛέλλαν, Ιωάννα Μανωλεδάκη, Γιάννης Μετζικώφ, Δημήτρης Μυταράς, Αγνή Ντούτση, Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, Γιώργος Πάτσας, Nίκος Πετρόπουλος, Νίκος Σαχίνης, Έβελυν Σιούπη, Βασίλης Φωτόπουλος, Διονύσης Φωτόπουλος, Σάββας Χαρατσίδης.

Το Κρατικό Θέατρο εκθέτει εμβληματικά κοστούμια στο Αλατζά Ιμαρέτ [εικόνες]  | iefimerida.gr 1

Λίζα Ζαΐμη, Κοστούμι του Δεύτερου Δέσποτα σχεδιασμένο για τον Σταύρο Παπαδόπουλο. «Ο θάνατος του Διγενή» του Άγγελου Σικελιανού, 1975. Σκηνοθεσία: Κανέλλος Αποστόλου

Το Κρατικό Θέατρο εκθέτει εμβληματικά κοστούμια στο Αλατζά Ιμαρέτ [εικόνες]  | iefimerida.gr 2

Διονύσης Φωτόπουλος, Κοστούμι της Κλυταιμνήστρας σχεδιασμένο για τη Νέλλη Αγγελίδου. «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, 1975. Σκηνοθεσία: Μίνως Βολανάκης

Τον σχεδιασμό και την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η σκηνογράφος-ενδυματολόγος Ιουλία Σταυρίδου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το Κρατικό Θέατρο εκθέτει εμβληματικά κοστούμια στο Αλατζά Ιμαρέτ [εικόνες]  | iefimerida.gr 3

Το Αλατζά Ιμαρέτ που σημαίνει «Πολύχρωμο άσυλο» είναι τζαμί του 15ου αιώνα και βρίσκεται στην οδό Κασσάνδρου βορειανατολικά της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ