Ψιλό κόσκινο για τους εργαζόμενους στο υπουργείο Οικονομικών - iefimerida.gr

Ψιλό κόσκινο για τους εργαζόμενους στο υπουργείο Οικονομικών

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Ετοιμος να συγκρουστεί με τη διαφθορά εντός του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος είναι πυρ και μανία με τις δημόσιες δηλώσεις νυν και πρώην στελεχών του υπουργείου περί διαφθοράς. Το πρόβλημα δεν είναι, βέβαια, ότι δεν υπάρχει διαφθορά, αλλά ότι όταν βγαίνουν αβασάνιστα υπηρεσιακοί παράγοντες και κάνουν τέτοιου είδους καταγγελίες χωρίς να δίνουν συγκεκριμένα στοιχεία, αυτομάτως βάζουν στην ίδια μοίρα τους συνεπείς με τους διεφθαρμένους.

Μετά από συνάντηση του με τους προέδρους των εφοριακών και των εργαζομένων στο ΚΕΠΥΟ, ο κ. Βενιζέλος έδωσε εντολή για φορολογικό επανέλεγχο και έλεγχο πόθεν έσχες όλου του προσωπικού του υπουργείου Οικονομικών, που θα αναλάβουν η Οικονομική Επιθεώρηση και η Αρχή για το Ξέπλυμα αντιστοίχως, ενώ σε συνεργασία με τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ξεκινά άμεσα προκαταρκτική εξέταση και κλήση του πρώην Ειδικού Γραμματέα του ΚΕΠΥΟ Διομήδη Σπινέλλη και του διευθυντή του ΣΔΟΕ Νίκου Λέκκα που έκαναν δημοσίως δηλώσεις περί διαφθοράς. Πειθαρχικός και φορολογικός έλεγχος έχει ξεκινήσει, επίσης, στα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που βρέθηκαν με μεγάλες καταθέσεις και εμβάσματα εξωτερικού, ενώ ενεργοποιείται επιτέλους και η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.

Πέρα από τη «σκούπα» στις υπηρεσίες, υπό τη πίεση της Τρόικα που ζητά απτά αποτελέσματα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στη τοποθέτηση 2.500 νέων Ράμπο που θα ελέγχονται με βάση συμβόλαια αποδοτικότητας που θα υπογράφουν.

Ξεκινούν, επίσης, οι έλεγχοι από τη νέα Υπηρεσία μεγάλων φορολογούμενων, ολοκληρώνεται εντός των ημερών η συμφωνία με την Ελβετία για τη φορολόγηση των καταθέσεων, ενώ ξεκινά συνεργασία με εισπρακτικές εταιρίες για τα ληξιπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μνημονίου, πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα 1.700 έλεγχοι σε έχοντες και ελεύθερους επαγγελματίες, να προβλεφθεί η αντικατάσταση όσων Διευθυντών δεν επιτυγχάνουν τους ελεγκτικούς στόχους, να μπει «λουκέτο» σε 200 εφορίες εντός του 2012, να ανοίξει νέα ηλεκτρονική «ομπρέλα» που θα καλύπτει όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εισαγγελείς ετοιμάζονται να προτείνουν στη πολιτική ηγεσία πιο αυστηρές ποινικές διαδικασίες για τους φοροφυγάδες και τους οφειλέτες του Δημοσίου, καθώς διαπιστώνεται ότι ενώ το αυτόφωρο λειτούργησε κατ' αρχήν αποτρεπτικά και βοήθησε στην είσπραξη εκκρεμών χρεών, στη συνέχεια το μέτρο ατόνησε αφού οι οφειλέτες αφήνονται ελεύθεροι, με χαρακτηριστικά παραδείγματα μεγαλοεκδοτών και μόδιστρων που σύρθηκαν με χειροπέδες για οφειλές εκατομμυρίων από ΦΠΑ, αλλά στη συνέχεια αποφυλακίστηκαν.

Κρίθηκε λοιπόν από τους εισαγγελείς ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές τόσο στο άρθρο 99 περί πτωχεύσεων το οποίο επικαλούνται όλοι για να έχουν το ακαταδίωκτο, όπως επίσης ότι πρέπει να μετατραπεί από πλημμέλημα σε κακούργημα, το αδίκημα των οφειλών προς το Δημόσιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ