Αντίστροφη μέτρηση για το Brexit : Η Μέι ανακοίνωσε πως θα αρχίσει στο τέλος Μαρτίου 2017 - iefimerida.gr

Αντίστροφη μέτρηση για το Brexit : Η Μέι ανακοίνωσε πως θα αρχίσει στο τέλος Μαρτίου 2017

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Βρετανία θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία του επίσημου διαζυγίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως το τέλος Μαρτίου 2017, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Όταν ερωτήθηκε πότε θα επικαλεσθεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, ο Μέι δήλωσε στο BBC: «θα το ενεργοποιήσουμε πριν από το τέλος του ερχόμενου Μαρτίου».

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως θα παρουσιάσει ένα νέο νόμο, ο οποίος θα καταργεί το Νόμο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του 1972, κατά την ομιλία της βασίλισσας ενώπιον του κοινοβουλίου που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2017.

«Αυτό θα σηματοδοτήσει τον πρώτο σταθμό για να γίνει και πάλι το Ηνωμένο Βασίλειο μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα», λέγοντας πως αυτό θα σημάνει «το τέλος της εξουσίας της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Χθες (1/10) σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Sunday Times, η Μέι είχε επισημάνει ότι η Βρετανία δεν θα περιμένει έως τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία, τον Σεπτέμβριο του 2017, για να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 και να ξεκινήσει την επίσημη διαδικασία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντίστροφη μέτρηση για το Brexit : Η Μέι ανακοίνωσε πως θα αρχίσει στο τέλος Μαρτίου 2017 | iefimerida.gr 0

Μέι: Brexit σημαίνει Brexit, η επιλογή είναι ξεκάθαρη

Μιλώντας στη διάσκεψη του Συντηρητικού Κόμματος, σήμερα το απόγευμα η Μέι είπε πως δε θα υπάρξει μία ξαφνική, μονομερής αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ (Brexit), ενώ δήλωσε ότι το Brexit σημαίνει Brexit, ξεκαθαρίζοντας ότι η επιλογή είναι ξεκάθαρη.

Παράλληλα, έδωσε έμφαση σε μια βρετανική αποχώρηση, η οποία θα είναι σύμφωνη με τις νομικές προβλέψεις τόσο στη Βρετανία, όσο και σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ.

Η ίδια, εμφανίστηκε πλέον ως “υπέρμαχη” της βρετανικής αποχώρησης από την ΕΕ, όπως σχολιάζει το BBC, ενώ προσπάθησε να τονώσει το ηθικό των υποστηρικτών της βρετανικής αποχώρησης από την ΕΕ και οι οποίοι ψήφισαν για την επιλογή αυτή, στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου.

Μεταξύ Μαΐου του 2017 και Μαΐου του 2018, θα περάσει από το κοινοβούλιο, η νομοθετική πράξη αποχώρησης από την ΕΕ, δηλώνει ο υπουργός Μεταφορών, Κρις Γκρέιλινγκ

Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας, Κρις Γκρέιλινγκ σε δηλώσεις του, τόνισε ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα περάσει από το κοινοβούλιο μεταξύ του Μαΐου του 2017 και του Μαΐου του 2018.

Παράλληλα, δήλωσε την επιθυμία του, να διατηρηθεί σε ισχύ η ευρωπαϊκή νομοθεσία για το περιβάλλον, αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί μια λογική συμφωνία με την ΕΕ, η οποία θα επιτρέπει τη συνέχιση των διμερών εμπορικών σχέσεων.

Ο Γκρέιλινγκ τόνισε επίσης την ανάγκη να δρομολογηθούν οι διαδικασίες της βρετανικής αποχώρησης από την ΕΕ (Brexit), αξιολογώντας ως σωστές τις δηλώσεις της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι που έθεσε το Μάρτιο του 2017, ως το χρονικό περιθώριο για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50.

Ικανοποίηση Τουσκ

Ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ότι οι σημερινές δηλώσεις από τη Βρετανία σχετικά με το χρόνο έναρξης των διαπραγματεύσεων για την βρετανική αποχώρηση από την ΕΕ, προσέφεραν ένα “ευχάριστο ξεκαθάρισμα” στην κατάσταση.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, δήλωσε σήμερα ότι η Βρετανία θα ενεργοποιήσει μία διετή διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ, στα τέλη Μαρτίου του 2017.

Ο Τουσκ, με ανάρτησή του στο Twitter, δήλωσε ότι οι υπόλοιπες 27 χώρες-μέλη της ΕΕ θα συμμετέχουν στη διαδικασία διαφύλαξης των συμφερόντων τους, από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί επισήμως, το Άρθρο 50.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ