Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων προκαλεί ανησυχία στις ΗΠΑ -Για τις συγκρίσεις με τον Χίτλερ

Βαθιά ανησυχητικές χαρακτήρισε ο Αστον Κάρτερ τις νέες δηλώσεις του πρόεδρου των Φιλιππίνων.

Ο Ροντρίγκο Ντουτέρτερ συνέκρινε τον εαυτό του με τον Αδόλφο Χίτλερ. «Βρίσκω αυτά τα σχόλια βαθιά ανησυχητικά», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, μετά από συναντήσεις που είχε στη Χαβάη με ομολόγους του ασιατικών κρατών, συμπεριλαμβανομένων και των Φιλιππίνων. Διευκρίνισε ότι οι δηλώσεις του Ντουτέρτε δεν εθίγησαν στις συνομιλίες.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, μιλώντας για τον πόλεμο που έχει κηρύξει κατά των ναρκωτικών δήλωσε ότι όπως ο Χίτλερ εξολόθρευσε εκατομμύρια Εβραίους, έτσι κι ο ίδιος θα ήταν ευτυχής να εξολοθρεύσει τα 3 εκατομμύρια ανθρώπους που είπε πως κάνουν χρήση ναρκωτικών στη χώρα του.

Η δήλωση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, κυρίως από μέρους εβραϊκών οργανώσεων. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε επίσης «ανησυχητική» τη δήλωση του προέδρου των Φιλιππίνων.

Η σχέση των ΗΠΑ με τις Φιλιππίνες «βασίζεται σε κοινές αξίες κι αυτό συμπεριλαμβάνει την κοινή μας πίστη στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Μαρκ Τόνερ. «Τα σχόλια του προέδρου Ντουτέρτε σηματοδοτούν μια σημαντική απομάκρυνση από αυτή την παράδοση και τα βρίσκουμε ανησυχητικά», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ