Μπάχαλο με τα ληξιπρόθεσμα στην εφορία -Αλλα στοιχεία δίνει η ΓΓΔΕ, άλλα το ΥΠΟΙΚ - iefimerida.gr

Μπάχαλο με τα ληξιπρόθεσμα στην εφορία -Αλλα στοιχεία δίνει η ΓΓΔΕ, άλλα το ΥΠΟΙΚ

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Αλλα στοιχεία δημοσιοποιεί ο όγδοος όροφος της Καραγεώργη Σερβίας, με άλλα στοιχεία απαντά ο τρίτος όροφος στα δημοσιεύματα και στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τους πίνακες, που παρουσίασε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τ. Αλεξιάδης, τα χρέη στην εφορία τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 887,1 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν από λίγες ημέρες η ΓΓΔΕ η αύξηση είναι περίπου 1,3 δις ευρώ! Αν ανατρέξει, δε, κανείς στα στοιχεία του οκταμήνου, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι οι νέες οφειλές είναι 5,170 δις ευρώ, ενώ η ΓΓΔΕ τις μετρά στα 8,986 δις ευρώ!

Τι ακριβώς συμβαίνει; Το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποιεί στοιχεία που, όπως λέει, αποτυπώνουν τις «καθαρές» οφειλές που επιβαρύνουν τελικά τα κρατικά ταμεία, δηλαδή τα χρέη αφού αφαιρεθούν οι εισπράξεις, οι διαγραφές αλλά και οι συμψηφισμοί. Ανάλογα στοιχεία συμπεριλαμβάνουν, όμως και οι πίνακες της ΓΓΔΕ κι αν κάνει κανείς αυτές τις προσθαφαιρέσεις, καταλήγει και πάλι σχεδόν στο ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή στο ότι τα χρέη τον Αύγουστο «φούσκωσαν» κατά 1,329 δις ευρώ (1,368 δις ευρώ χωρίς να συνυπολογιστούν διαγραφές και εισπράξεις).

Το προφανές είναι ότι η μεγάλη διαφορά μεταξύ των στοιχείων που δημοσιοποιούν ΓΓΔΕ και υπουργείο Οικονομικών, προκύπτει από το εύρος των συμψηφισμών, οι οποίοι όντως δεν αποτυπώνονται στους πίνακες της ΓΓΔΕ. Το ερώτημα είναι αν πρέπει κανείς να λαμβάνει υπόψιν και αυτό το ποιοτικό στοιχείο. Η μια άποψη είναι ότι αυτό που πρέπει να ενδιαφέρει και να μετρά είναι πόση είναι η «καθαρή» επιβάρυνση των κρατικών ταμείων. Ο αντίλογος είναι ότι αυτό που πρέπει να υπολογίζει το οικονομικό επιτελείο είναι η φοροδοτική ικανότητα, δηλαδή πόσο αντέχει ή δεν αντέχει το σώμα των φορολογούμενων το βάρος των φόρων και ακολούθως τι οφειλές γεννιούνται, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι οφειλές του Δημοσίου- άρα και οι συμψηφισμοί- που έχουν συγκυριακό χαρακτήρα.

Όσον αφορά στο ποιοτικό στοιχείο που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αφορά στην προέλευση μεγάλου μέρους των οφειλών του Αυγούστου (χρέη ύψους 574 εκατ. ευρώ από πρώην και νυν ΔΕΚΟ όπως η Ολυμπιακή Αεροπορία), μπορεί να ρίχνει όντως φως στο γιατί αυξάνονται με τέτοιους ρυθμούς τα χρέη στην εφορία, αλλά από την άλλη αναδεικνύει την αδυναμία του Κράτους να βάλει τάξη στα του Οίκου του. Υπενθυμίζεται ότι στον τεράστιο «κουβά» των περίπου 92 δις ευρώ που «στοιχειώνουν» τις εφορίες, συμπεριλαμβάνονται χρέη ΔΕΚΟ και δημοτικών επιχειρήσεων που ξεπερνάνε τα 8 δις ευρώ, αλλά και χρέη πτωχευμένων επιχειρήσεων που ξεπερνάνε τα 12 δις ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ