9 Πασχαλινές μουσικές προτάσεις - iefimerida.gr

9 Πασχαλινές μουσικές προτάσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιλογές από τις μουσικές εκδηλώσεις στην Αθήνα τη Μ. Εβδομάδα.

1.Πασχαλινή Συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και τη Μικτή Δημοτική Χορωδία των Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής

Δευτέρα 18/4/11

Τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων εγκαινιάζουν τη Μεγάλη Εβδομάδα. Η Συμφωνική Ορχήστρα και η Μικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, με τη σύμπραξη διακεκριμένων τραγουδιστών, θα παρουσιάσουν έργα σημαντικών συνθετών που διαπνέονται από το κατανυκτικό πνεύμα των ημερών.

Sergei Rachmaninov: «Χαίρε Μαρία Παρθένε», για μικτή χορωδία

Gyorgy Deak-Bardos: «Θεέ μου, Θεέ μου, γιατί μ’ εγκατέλειψες; », για μικτή χορωδία

Wolfgang Amadeus Mozart:

Kyrie σε ρε ελάσσονα Κ341, για χορωδία και ορχήστρα

Ave Verum Corpus K618, για χορωδία, εκκλησιαστικό όργανο και έγχορδα

“Laudate Dominum”, από το Vesperae solenne de confessore K339, για σοπράνο, χορωδία και ορχήστρα

Gabriel Fauré: Requiem έργο 48

Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στο Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» και στο Kέντρο Yποδοχής και Aλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.)

Έναρξη: 20:30

Εισιτήρια: 3,5,6,11 και 35 ευρώ

Τηλ: 210 7282333

Διεύθυνση: Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη

2. Βασίλης Τσαμπρόπουλος "Akroasis"στο Θέατρο Κάππα

Δευτέρα 18/4/11

Ο διεθνούς φήμης master του πιάνου Βασίλης Τσαμπρόπουλος παρουσιάζει για μία και μοναδική βραδιά, τη Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου στο Θέατρο Κάππα, το έργο του “Akroasis”. Εμπνευσμένο από τη Βυζαντινή μουσική παράδοση και ειδικά από τους ύμνους που ψάλλονται τη Μεγάλη Εβδομάδα στις ορθόδοξες εκκλησίες, το έργο Akroasis απετέλεσε ουσιαστικά το πρώτο σόλο άλμπουμ του Βασίλη Τσαμπρόπουλου με το οποίο εγκαινιάστηκε και η συνεργασία του με τη δισκογραφική εταιρία ECM Records, την εταιρία σύμβολο στο χώρο της σύγχρονης μουσικής.
Η μουσική του έργου Akroasis μεταμορφώθηκε σε ένα ποίημα που ξεδιπλώνεται σε εννέα πιανιστικές εικόνες. Οι συνθέσεις μοιάζουν με ένα πολύχρωμο μωσαϊκό που μέσα από μία μυσταγωγική ατμόσφαιρα υποβάλλουν τον ακροατή και δημιουργούν κατάνυξη από τις πρώτες κιόλας μουσικές φράσεις.

Έναρξη: 21:00

Εισιτήρια: 10, 15 και 20 ευρώ

Τηλ: 210 8831068

Διεύθυνση: Κυψέλης 2

3. “Romina Basso & Latinitas Nostra” Θρησκευτική Μουσική του Antonio Vivaldi στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Δευτέρα 18/4

Η καταξιωμένη μέτζο-σοπράνο Ρομίνα Μπάσσο ξανασυναντιέται με το ελληνικό σύνολο μπαρόκ μουσικής Latinitas Nostra, σε μια συναυλία με φωνητικά έργα του Βιβάλντι με θέμα το Πάσχα στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.

Χάρη στο σπάνιο φωνητικό της εύρος, τον αυτοσχεδιασμό (συχνά ιδιαίτερα δεξιοτεχνικό), τη φαντασιώδη απόδοση του ύφους κατά τα πρότυπα του μπαρόκ, το ευρωπαϊκό κοινό την έχει ταυτίσει με τη μουσική αυτής της εποχής.

Έναρξη: 20:30

Εισιτήρια: 10,15,25,30 ευρώ

Τηλέφωνο: 2130178000

Διεύθυνση: Λεωφόρος Συγγρού 107-109

4. “Requiem Meditteraneo” του Νίκου Παπακώστα στον Ιανός

Ο Ιανός παρουσιάζει το έργο «Requiem Meditteraneo» του συνθέτη Νίκου Παπακώστα στο café του Βιβλιοπωλείου IANOS.

Το έργο συμπληρώνει ένα χρόνο από την Πρώτη Παγκόσμια πρεμιέρα του στην Λυρική Σκηνή Αθηνών, όπου δόθηκε με συντελεστές την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ με διευθυντή τον Ανδρέα Πυλαρινό, σολίστ τον Βασίλη Λέκκα, την Καλλιόπη Βέττα, την Αναστασία Ζαννή και την Αγγελική Γκίκα και την σύμπραξη των χορωδιών «ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ» Πεύκης με διευθυντή τον Χαράλαμπο Μιχαηλίδη και Εθνικού Ωδείου Καισαριανής με διευθυντή τον Γιάννη Κοντίτση.

Σπουδαίοι συνθέτες και άλλοι άνθρωποι της τέχνης θα μιλήσουν για το έργο και θα προβληθούν στις γιγαντοοθόνες του ΙΑΝΟΥ αποσπάσματα από την παράσταση, πράγμα που θα γίνεται μέχρι την Μεγάλη Παρασκευή.

Έναρξη: 12:30

Είσοδος Ελεύθερη

Τηλέφωνο: 210 3217810

Διεύθυνση: Σταδίου 24

5. Ορχήστρα “Smyrna” στο Αγγέλων Βήμα

Δευτέρα 18/4 και Τρίτη 19/4

Τέσσερις νεαρές κοπέλες, μουσικοί, δημιούργησαν την ορχήστρα «Smyrna» και σας προσκαλούν την Μεγάλη Δευτέρα και την Μεγάλη Τρίτη, 18 & 19 Απριλίου σε ένα πολύχρωμο μελωδικό ταξίδι αναζήτησης με μοιρολόγια της Παναγίας και παραδοσιακά αναστάσιμα τραγούδια από την Καππαδοκία, την Θράκη την Μακεδονία, την Μικρά Ασία, την Κωνσταντινούπολη και τα νησιά του Αιγαίου.

Έναρξη: 21:30

Εισιτήρια: 10 και 15 ευρώ

Τηλ: 210 5242211-3

Διεύθυνση: Σατωβριάνδου 36

6. Χρήστος Τζιτζιμίκας «Λαϊκοί Θρήνοι και Μοιρολόγια» στο Cafe Αλάβαστρον

Τρίτη 19/4

Ο Χρήστος Τζιτζιμίκας παρουσιάζει το συναυλιακό πρόγραμμα "Λαϊκοί Θρήνοι και Μοιρολόγια". Ο πρώτος εκδότης των ελληνικών δημοτικών τραγουδιών C. Fauriel τα μοιρολόγια τα χαρακτηρίζει " ως το πλουσιότερο ποιητικό είδος μέσα στη νεοελληνική δημοτική ποίηση ". Εκτός από τα μοιρολόγια που αναφέρονται στο θάνατο αγαπημένων προσώπων, έχουμε ιστορικά και κλέφτικα τραγούδια με ύφος μοιρολογιού που αναφέρονται σε σπουδαία ιστορικά πρόσωπα που έζησαν και θυσιάστηκαν για τη πατρίδα την περίοδο της τουρκοκρατίας.

Έναρξη: 22:00

Εισιτήρια: 14 ευρώ με ποτό

Τηλέφωνο: 210 7560102

Διεύθυνση: Δαμάρεως 78, Παγκράτι

7. 22η Συναυλία Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών – Ελληνικές Μουσικές Γιορτές στο Μέγαρο Μουσικής

Τρίτη 19 Απριλίου

Διονύσης Λαυράγκας

Δύο Μπουμπούκια, Θύμηση (ποίηση Γ. Μαρκορά), Με τ’ όνομά σου σε φωνάζω (ποίηση Γ. Αθάνα), «Ελεγείον» (ποίηση Δημακόπουλου), Τα μάτια σου (ποίηση Δ. Ηλιακόπουλου), Χαράστο το καράβι…(ποίηση Ι. Πολέμη), Η λύρα μου (Ανακρέοντος κατά παράφραση Π. Λευκαδίτου)

Σπύρος Σαμαράς

Ειδύλλιον (ποίηση Ι. Πολέμη)

Δημήτρης Λιάλιος, Automn sorrow (ποίηση Ch. Sandermann), A song of spring (ποίηση Ch. Sandermann), Νιότη (Λαϊκό τραγούδι, ποίηση Μ. Μαλακάση), Κακογλωσσιά (από τα τραγούδια του Ελληνικού λαού)

Ναπολέων Λαμπελέτ, Το παράπονο του ναύτου (Λεμβωδία, ποίηση Γ. Δροσίνη)

Μανώλης Καλομοίρης, Κουιντέτο με τραγούδι

Έναρξη: 20:30

Εισιτήρια: 8 και 10 ευρώ, ελεύθερη είοσοδος για φοιτητές και νέους έως 18 ετών

Τηλέφωνο: 2103688711

Διεύθυνση: Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη

8. Θοδωρής Κοτονιάς «Χαρμολύπη» στο Οξυγόνο Live

Τρίτη 19/4

Μυστικός βραδινός περίπατος στο μελαγχολικό κήπο της Άνοιξης. Μουσικές και τραγούδια, για ανθρώπινα και Θεία πάθη. Ο Θοδωρής Κοτονιάς μαζί με τα Μακρινά Ξαδέρφια του και δεξιοτέχνες στην κιθάρα Σπύρο Καβαλιεράτο και Κώστα Παπαγεωργίου, συναντιούνται στο Οξυγόνο Live! την Μεγάλη Τρίτη το βράδυ, στις 10.00 μ.μ., για να παίξουν και να αυτοσχεδιάσουν με τραγούδια δικά τους και όχι μόνο, επάνω στο μελαγχολικό φόντο της Μεγάλης εβδομάδας.

Έναρξη: 21:30

Εισιτήρια: 13 ευρώ με ποτό

Τηλέφωνο: 210 9240740

Διεύθυνση: Βούρβαχη και Κορυζή 4

9. Ορχήστρα των χρωμάτων σε έργα Part και Faure στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Τετάρτη 20/4

Η Ορχήστρα των Χρωμάτων, σε μουσική διεύθυνση του καταξιωμένου μαέστρου Μίλτου Λογιάδη, ζωντανεύει μουσικές συνθέσεις των Παρτ και Φωρέ σε μια ξεχωριστή συναυλία, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.

Το Ρέκβιεμ του Γκαμπριέλ Φωρέ γράφτηκε στο Παρίσι περισσότερο από έναν αιώνα πριν το Λαμεντάτε για πιάνο και ορχήστρα του Εσθονού Άρβο Παρτ. Και τα δύο έργα εκφράζουν τη στάση των δημιουργών τους μπροστά στην αυτονόητη, αλλά και συνταρακτική διαπίστωση, ότι ο χρόνος της παραμονής μας πάνω στη Γη είναι μετρημένος.

Ο Παρτ, συνθέτης του οποίου η μουσική έχει ένα μυστικιστικό και έντονα πνευματικό χαρακτήρα, κυριεύτηκε από την αίσθηση ότι είναι ανέτοιμος μπροστά στο χρόνο της ζωής που λιγοστεύει, όταν επισκέφθηκε τη γιγαντιαία εγκατάσταση με τίτλο Μαρσύας του γλύπτη Άνις Καπούρ στην Τέητ Μόντερν του Λονδίνου το 2002.

Έναρξη: 20:30

Εισιτήρια: 10,20,30 και 40 ευρώ

Τηλέφωνο: 2130178000

Διεύθυνση: Λεωφόρος Συγγρού 107-109

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ