Ψυχρολουσία μπροστά στα ΑΤΜ για 280.000 συνταξιούχους του Δημοσίου -Θα πάρουν μισό μέρισμα - iefimerida.gr

Ψυχρολουσία μπροστά στα ΑΤΜ για 280.000 συνταξιούχους του Δημοσίου -Θα πάρουν μισό μέρισμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Ψαλιδισμένες» μέχρι και 50% θα δούνε σήμερα τις αποδοχές τους 280.000 δικαιούχοι μερισμάτων του Δημοσίου, αφού από αυτόν τον μήνα αρχίζει και η παρακράτηση των αναδρομικών.

Οι μειώσεις που εφαρμόζονται από την 1η Ιουνίου 2016 θα κρατηθούν από τους δικαιούχους αναδρομικά. Ετσι, είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν τις αναδρομικές μειώσεις μηνών σε δύο δόσεις, με την πρώτη να παρακρατείται σήμερα και την επόμενη στις 31 Δεκεμβρίου.

Εξαιτίας της παρακράτησης των αναδρομικών, το ποσό που πιστώθηκε σήμερα είναι συρρικνωμένο πάνω από 50% συγκριτικά με το μέρισμα που είχε δοθεί τελευταία φορά τον περασμένο Μάρτιο.

Το μπαράζ μειώσεων άρχισε χθες με τους τραπεζοϋπάλληλους που είδαν περικοπές έως και 400 ευρώ στη σύνταξή τους (προσυνταξιοδοτική παροχή) αλλά και με την αύξηση της παρακράτησης υπέρ ΕΟΠΠΥ στις διπλές συντάξεις που εισπράττουν περίπου 400.000 συνταξιούχοι (πχ μία κύρια σύνταξη από το δημόσιο και μια από το ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, κ.λπ.) καθώς πλέον τους επιβάλλεται εισφορά ασθένειας 6% στο άθροισμα των δύο κύριων συντάξεων, ενώ μέχρι τώρα η εισφορά 6% επιβαλλόταν στη μικρότερη σύνταξη που επέλεγε ο συνταξιούχος.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η ΟΤΟΕ κάνει λόγο για «μαζικές εκτελέσεις» των συνταξιούχων του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) με τη μέθοδο της ισοπέδωσης των συντάξεων που μειώθηκαν άμεσα σε ποσοστό που υπερβαίνει το 25%.
Πρόκειται για οικονομική εξόντωση χιλιάδων συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων, οι οποίοι παρά τις αυξημένες εισφορές που κατέβαλαν στα επικουρικά τους ταμεία δεκαετίες ολόκληρες στα πλαίσια Συλλογικών Συμβάσεων και Συμφωνιών με τους εργοδότες τους, είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται – πέραν των προηγούμενων μνημονιακών μειώσεων που έχουν ήδη υποστεί – πάνω από 300€ τουλάχιστον, μαζί με τον διπλασιασμό της ασφαλιστικής εισφοράς για την υγεία (6%).

Οπως επισημαίνεται, η μείωση αυτή που αφορά στην σύνταξη του μηνός Οκτωβρίου, θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη τους επόμενους μήνες όταν θα προστεθούν σ’ αυτήν αναδρομικά και οι μειώσεις που αφορούν στους τέσσερις προηγούμενους μήνες, δηλαδή από την ημερομηνία ψήφισης του αντιασφαλιστικού νόμου 4387/12-5-2016 της Κυβέρνησης, με τον οποίο σφαγιάσθηκαν τα νόμιμα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων και των συνταξιούχων της χώρας.
Επισημαίνουμε, ιδιαίτερα, ότι τα δικαιώματα αυτά όπως περιγράφονταν στα καταστατικά των Ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων που εντάχθηκαν αρχικά στο ΕΤΑΤ και στη συνέχεια στο ΕΤΕΑ, ήταν προϊόν Συλλογικών Συμβάσεων και Συμφωνιών και μάλιστα ενοχικού χαρακτήρα που είχαν συνάψει οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία τους με τους εργοδότες τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μερισματα δημόσιο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ