Τέλος ο μήνας του μέλιτος ΣΕΒ-κυβέρνησης: Πυρά για υπερφορολόγηση και αυξήσεις στο Δημόσιο

Ανεπιστρεπτί έχει περάσει ο μήνας του μέλιτος στις σχέσεις του ΣΕΒ με την κυβέρνηση και όπως προκύπτει από το νέο εβδομαδιαίο δελτίο του Συνδέσμου, τα «πυρά» όχι μόνο πυκνώνουν αλλά στοχεύουν «στο ψαχνό».

Αυτή τη φορά το έναυσμα έδωσε το ΔΝΤ και η έκθεση του, την οποία ο ΣΕΒ δείχνει να «αγκαλιάζει» και στα τέσσερα βασικά σημεία: την υπερφορολόγηση, τη μη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού παρά τις νέες παρεμβάσεις, την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών και τη μη βιωσιμότητα του Χρέους όπως αυτή σχετίζεται με αβέβαιους ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλά πλεονάσματα.

Η σημαία της οξείας κριτικής από το ΣΕΒ υψώνεται στο πεδίο της φορολογίας, με την επισήμανση- για μια ακόμα φορά- ότι η αυξανόμενη πίεση στους συνεπείς φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο στραγγαλισμό της οικονομίας και στη διαιώνιση του φαύλου κύκλου «φόροι- μείωση διαθέσιμων εισοδημάτων- συρρίκνωση οικονομικής δραστηριότητας- νέοι φόροι». «Η φορολόγηση των ολίγων για να στηριχθεί το βιοτικό επίπεδο των πολλών είναι αδιέξοδη πολιτική που δεν δημιουργεί νέες δουλειές και νέα εισοδήματα. Η αναδιανομή της μιζέριας πρέπει να σταματήσει», τονίζει χαρακτηριστικά.

Αυτή τη φορά, πέρα από το θέμα της υπερφορολόγησης, ο ΣΕΒ αναδεικνύει τις ανισορροπίες στις μισθολογικές δαπάνες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, επικαλούμενος στοιχεία και έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ. Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων, η ετήσια αύξηση των μισθών στην οικονομία ως σύνολο διαμορφώνεται σε 0,7% στο α΄ τρίμηνο και 4,6% στο β’ τρίμηνο του 2016. Επίσης, στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat για το εισόδημα εξαρτημένης εργασίας νοικοκυριών και απασχόλησης μισθωτών αντίστοιχα, δείχνουν μια ετήσια αύξηση μισθών +0,8% (α’ τριμ. 2015 – α’ τριμ. 2016. Στον ιδιωτικό τομέα, τα αντίστοιχα στοιχεία (στοιχεία ΙΚΑ για 1,72 εκατ. εργαζομένους) δείχνουν ετήσια μείωση μισθών (μικτές αποδοχές) -1,9% (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία Ιαν. 2015 – Ιαν. 2016), και -2,5% για όλο το 2015 έναντι –6,1% για όλο το 2014.

Επίσης, με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα (καθαρές αποδοχές) παρουσιάζει αύξηση 0,8% και 0,9% στο α’ και β’ τρίμηνο του 2016 αντίστοιχα, ενώ η αύξηση των ασφαλιστικών κρατήσεων από τον Ιούνιο του 2016 αναμένεται να συγκρατήσει την άνοδο αυτή τα επόμενα 3μηνα. Στον δημόσιο τομέα, ο μέσος μισθός (αμοιβές ανά εργαζόμενο για 689 χιλ. εργαζομένους) φαίνεται να αυξάνει κατά +4,6% (Ιούλιος 2015 – Ιούλιος 2016) κατά προσέγγιση, χρησιμοποιώντας στοιχεία αμοιβών της Γενικής Κυβέρνησης και απασχόλησης του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου.

Ένα επιπλέον στοιχείο που επικαλείται ο ΣΕΒ είναι ότι οι μέσες μηνιαίες καθαρές αποδοχές στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά κυρίως στις δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τις επιχειρήσεις που είναι ελεγχόμενες από το δημόσιο, αυξάνονται πολύ περισσότερο από τον μέσο όρο στον δημόσιο τομέα, με τις αυξήσεις στις δημόσιες επιχειρήσεις να είναι καταφανώς υπερβολικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕΒ κυβέρνηση ΔΝΤ έκθεση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ