Οι δημοσιογράφοι της Deutsche Welle έχουν χορωδία: Δίνουν τρεις συναυλίες στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Οι δημοσιογράφοι της Deutsche Welle έχουν χορωδία: Δίνουν τρεις συναυλίες στην Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δημοσιογράφοι του γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού Deutsche Welle αφήνουν τα στούντιο και «πιάνουν» το τραγούδι.

Φοράνε τα καλά τους και παίρνουν θέσεις, ως μέλη μιας πολυπολιτισμικής χορωδίας, για να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ της συμφιλίωσης των λαών.

20 χρόνια ιστορίας
Η χορωδία της Deutsche Welle (DW) ιδρύθηκε πριν από 20 και πλέον χρόνια. Απαρτίζεται από περισσότερα από 50 μέλη, κυρίως δημοσιογράφους, αλλά και στελέχη υπουργείων και διεθνών οργανισμών στη Βόννη.
Κύριο στοιχείο της χορωδίας είναι η πολυπολιτισμικότητά της.

Οι χορωδοί προέρχονται από 20 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων, η Ινδία, το Πακιστάν, η Τανζανία, η Κορέα, η Νότια Αφρική, η Πολωνία, η Ιαπωνία, οι Φιλιππίνες και η Ινδονησία. Στις συναυλίες τους φορούν τοπικές φορεσιές της χώρας από την οποία προέρχονται. «Θέλουμε να δείξουμε ότι ερχόμαστε από διαφορετικές χώρες, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να τραγουδάμε όλοι μαζί για ένα στόχο, αυτόν της πολυπολιτισμικότητας, της ειρήνης, της συμφιλίωσης, της υπέρβασης των διαφορών», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δημοσιογράφος της ελληνικής εκπομπής της DW και μοναδική Ελληνίδα στη χορωδία, Ειρήνη Αναστασοπούλου.

Επίσης, οι χορωδοί ερμηνεύουν παραδοσιακά τραγούδια από όλο τον κόσμο, στη γλώσσα που έχουν γραφτεί, δηλαδή ακούγονται από ελληνικά και σερβικά μέχρι κινέζικα και σουαχίλι.
Αποστολή του κάθε συμμετέχοντα είναι να «διδάξει» στους συναδέλφους του ένα τραγούδι από την πατρίδα του. Η Ειρήνη Αναστασοπούλου επέλεξε ένα παραδοσιακό τραγούδι της Τήλου με τίτλο «Ερήνη».

Οι δημοσιογράφοι της Deutsche Welle έχουν χορωδία: Δίνουν τρεις συναυλίες στην Ελλάδα  | iefimerida.gr 0

Οι πρόβες τους γίνονται κάθε Τετάρτη στη Βόννη. Πόσο δύσκολα συνδυάζεται, όμως, η δημοσιογραφία με μια επίσης απαιτητική δραστηριότητα, ρωτάμε την κ. Αναστασοπούλου. «Είναι αρκετά δύσκολο και καμιά φορά και απαγορευτικό», παραδέχεται. Ωστόσο, η ενασχόληση με τη μουσική «φέρνει μια ισορροπία, είναι μια διέξοδος από τη δουλειά. Εγώ προσωπικά όταν πηγαίνω στις πρόβες, ξεχνάω τα πάντα. Είναι σημαντικό το ότι κάνουμε ένα μουσικό ταξίδι στον κόσμο».

Τη χορωδία διευθύνει η δημοσιογράφος του αγγλόφωνου αφρικανικού προγράμματος της DW, Μάγια Μπράουν. Οι συναυλίες της χορωδίας, που γίνονται με την υποστήριξη του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, από τη Βόννη και το Βερολίνο, όπου εμφανίζονται συχνότερα, μέχρι την Ισπανία, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες στις οποίες έχουν ταξιδέψει, έχουν πάντα ένα κοινωφελή σκοπό.

Επίσης, στόχος της χορωδίας και της Deutsche Welle είναι να στείλουν ένα πολιτικό μήνυμα μέσα από τη μουσική, κατά το πρότυπο οργάνωσης του ειδησεογραφικού οργανισμού, που μεταδίδει καθημερινά προγράμματα σε 30 διαφορετικές γλώσσες, μεταξύ αυτών και στα ελληνικά.

Το μήνυμα αυτό που στέλνει η χορωδία γίνεται ακόμα πιο έντονο σε μια περίοδο έντονων ζυμώσεων γύρω από την υποδοχή των προσφύγων στην Ευρώπη.

Συναυλίες στην Ελλάδα
Επόμενος σταθμός της χορωδίας της Deutsche Welle θα είναι η Ελλάδα, όπου θα δοθούν τρεις συναυλίες με κοινωνικούς σκοπούς και επίκεντρο την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης.

Καλάβρυτα
Η αρχή θα γίνει από τα Καλάβρυτα, «όπου θα επιχειρηθεί ανάδυση της τρομερής μνήμης της σφαγής».

Την ερχόμενη Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου η χορωδία θα δώσει συναυλία στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μαθητικής Εστίας στα Καλάβρυτα (8.30 μ.μ.). Η συναυλία οργανώνεται με την υποστήριξη του υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και του δήμου Καλαβρύτων. Στις 6 μ.μ. της ίδιας ημέρας στο Αρχοντικό της Παλαιολογίνας θα πραγματοποιηθεί συζήτηση των μελών της χορωδίας με δημοσιογράφους, μαθητές, καθηγητές και επιζώντες της σφαγής των Καλαβρύτων με θέμα «Το Χρέος της Μνήμης - η Μνήμη του Χρέους» και αντικείμενο τη σχέση της ιστορικής μνήμης με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Μεταξύ των συμμετεχόντων θα είναι μια γυναίκα, ο πατέρας της οποίας σφαγιάστηκε από τους Γερμανούς, καθώς και ένας 75χρονος, που ήταν εκ των 33 ορφανών, τα οποία το 1955 στάλθηκαν από τα Καλάβρυτα στη Γερμανία για να φοιτήσουν σε γερμανικές σχολές.

Μήλος
Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ., θα ακολουθήσει συναυλία της χορωδίας στο ανακαινισμένο αρχαίο θέατρο της Μήλου, σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας, το δήμο Μήλου και τον Σύνδεσμο Απανταχού Μηλίων. Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στο Κέντρο Υγείας.

Στην εκδήλωση θα δώσει το «παρών» ο γιος του Γερμανού χειρουργού και διευθυντή του γερμανικού στρατιωτικού νοσοκομείου της Μήλου κατά τη διάρκεια της Κατοχής, Χανς Λέμπερ, ο οποίος από τη θέση αυτή κατάφερε να σώσει τη ζωή πολλών κατοίκων του νησιού. «Πριν από δύο χρόνια επισκέφθηκα τη Μήλο και μου μίλησαν για ένα Γερμανό γιατρό ο οποίος βοηθούσε τους ανθρώπους. Υπήρξαν λοιπόν και άλλοι Γερμανοί που κράτησαν το ανθρώπινο πρόσωπό τους», επισημαίνει η κ. Αναστασοπούλου. Μάλιστα, στη συναυλία θα παρευρεθούν και ένας 73χρονος, τη ζωή του οποίου έσωσε ο συγκεκριμένος γιατρός, όπως και η γυναίκα του τελευταίου διοικητή του νησιού που παρέδωσε τη Μήλο στην Ελλάδα, όταν έγινε η απελευθέρωση.

Μετά τη συναυλία θα παραδοθεί κινητός υπερηχογράφος στον διευθυντή του Κέντρου Υγείας του νησιού, χορηγία του Ιδρύματος Dr. Franz Stusser της Κολωνίας.

Αθήνα Μέγαρο Μουσικής
Οι συναυλίες της χορωδίας της Deutsche Welle στην Ελλάδα θα ολοκληρωθούν με εμφάνιση του μουσικού συνόλου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τρίτη 4 Οκτωβρίου, στις 8.30 μ.μ., σε συνεργασία με τη χορωδία του δήμου Αθηναίων.

Σκοπός της συναυλίας είναι η στήριξη της καμπάνιας «Όλοι Μαζί Μπορούμε». Αντί για εισιτήριο οι θεατές καλούνται να προσφέρουν τρόφιμα μακράς διάρκειας.

Μετά την ολοκλήρωση των συναυλιών μια αντιπροσωπεία δημοσιογράφων της Deutsche Welle, με επικεφαλής τη διευθύντρια προγράμματος του σταθμού, Γκέρντα Μόιερ, θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, με στόχο να υπογραμμίσουν τις καλές ελληνογερμανικές σχέσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ χορώδια deutsche welle συναυλίες Ελλάδα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ