Ο Αλέξανδρος Κοέν μας παρουσιάζει τον Κυμβελίνο: Το λιγότερο παιγμένο έργο του Σαίξπηρ [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο Αλέξανδρος Κοέν μας παρουσιάζει τον Κυμβελίνο: Το λιγότερο παιγμένο έργο του Σαίξπηρ [εικόνες]

φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Κυμβελίνος, ο βασιλιάς της Βρετανίας, προορίζει την μοναχοκόρη του Ιννογένη για τον γιο της δεύτερης συζύγου του.

Όταν η Ιννογένη εναντιώνεται και παντρεύεται τον Πόστουμο, ο Κυμβελίνος εξορίζει τον ανεπιθύμητο γαμπρό του. Στην εξορία του ο Πόστουμος θα στοιχηματίσει με τον Ιάκιμο, έναν Ιταλό τυχοδιώκτη, πως η Ιννογένη του, είναι η πιστότερη γυναίκα στον κόσμο. Ο Ιάκιμος κάνει τα πάντα ώστε να την παρουσιάσει άπιστη και ο Πόστουμος αποφασίσει να την εκδικηθεί.

Από το σημείο αυτό θα ξεκινήσει για την Ιννογένη και την υπηρέτρια της ένα γοητευτικό όσο και επικίνδυνο ταξίδι πνευματικής και συναισθηματικής ενηλικίωσης.

Ο Αλέξανδρος Κοέν μας παρουσιάζει τον Κυμβελίνο: Το λιγότερο παιγμένο έργο του Σαίξπηρ [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ο «Κυμβελίνος» του Γουίλλιαμ Σαίξπηρ είναι μία περιπετειώδης κωμωδία, που δεν παίζεται συχνά στην Αθήνα.
Η παράσταση παρουσιάζεται στο θέατρο των Εξαρχείων σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν.

«Ο «Κυμβελίνος» ανήκει στα σπάνια παιζόμενα έργα του, επειδή θεωρείται προβληματικό ως προς τη δαιδαλώδη του πλοκή» σημειώνει στο iefimerida.gr ο Αλέξανδρος Κοέν, ο οποίος τονίζει πως «δουλεύοντας με αυτό το κείμενο διεξοδικά και σε βάθος ανακαλύψαμε τη συναρπαστική περιπέτεια ανθρώπων που εγκαταλείπουν ό,τι πρόσφερε ασφάλεια στη ζωή τους, για να βρουν αυτό που βαθιά επιθυμούν – με οποιοδήποτε τίμημα».

Μια κωμωδία τοποθετημένη στο γνώριμο πλαίσιο των αμερικάνικων ταινιών του 1960 γεμάτη κρυφούς έρωτες, προδοσίες, μεταμφιέσεις, περιπλανήσεις, δολοπλοκίες, αφελείς εραστές, ραδιούργες μητριές και φόντο την οικονομική κρίση της Ευρώπης.

Ο Αλέξανδρος Κοέν μας παρουσιάζει τον Κυμβελίνο: Το λιγότερο παιγμένο έργο του Σαίξπηρ [εικόνες] | iefimerida.gr 1

«Στήσαμε τελικά ένα επικίνδυνο ταξίδι ενηλικίωσης και αυτογνωσίας» μας λέει ο σκηνοθέτης για την παράστασή, «με ήρωες ανθρώπους που στο παρελθόν προτιμούσαν να μιλούν παρά να πράττουν (όμως, τώρα τα λόγια περίσσεψαν: χρειάζονται έργα), και με φόντο μια χώρα που κάποτε την παγίδεψαν σε οικονομικούς όρους μη βιώσιμους και τώρα προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι.

Έργο της ωριμότητας του Σαίξπηρ ο «Κυμβελίνος» καταφέρνει να συγκεντρώσει πολλές από τις αρετές των αριστουργημάτων του ποιητή. Καταιγιστική πλοκή, υψηλό χιούμορ, κορυφαίες κωμικές στιγμές και πάνω απ’ όλα μια αισιόδοξη στάση απέναντι στη ζωή.

Παίζουν: Τάκης Βουτέρης, Ελένη Κρίτα, Αντώνης Φραγκάκης, Αντιγόνη Δρακουλάκη, Σαράντος Γεωργλερής, Παναγιώτης Εξαρχέας, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Ρωμανός Μαρούδης.

Ο Αλέξανδρος Κοέν μας παρουσιάζει τον Κυμβελίνο: Το λιγότερο παιγμένο έργο του Σαίξπηρ [εικόνες] | iefimerida.gr 2

«Ο Γκαίτε έλεγε πως στον Σαίξπηρ τα πάντα έχουν ειπωθεί. Και είναι αλήθεια: η ποίησή του και η σύλληψη ηρώων και καταστάσεων αποτελούν ένα ολοκληρωμένο σύμπαν, όπου οποιαδήποτε ανθρώπινη απόχρωση αναζητήσεις θα τη βρεις. Αρκεί η υποκριτική ή σκηνοθετική σου σκαπάνη να μην αντιμετωπίσει τα κείμενα αυτά ως φιλολογία άλλων εποχών» καταλήγει ο σκηνοθέτης της παράστασης, Αλέξανδρος Κοέν.

Από 14 Οκτωβρίου κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή
Θέατρο Εξαρχείων (Θεμιστοκλέους 69, Εξάρχεια)

φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ