Ρισκάρει εκλογές για να αποφύγει.... τη διάσπαση - iefimerida.gr

Ρισκάρει εκλογές για να αποφύγει.... τη διάσπαση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε χθες, μέσω της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας", ότι ακόμη κι αν η κυβέρνηση τον "απειλήσει" πως θα προσφύγει στις κάλπες, δεν πρόκειται να δώσει συναίνεση στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής. Το "όχι" που θα πει, όμως, δε θα το πει μόνο επειδή διαφωνεί με την κυβερνητική πολιτική, αλλά και για λόγους επιβίωσης του κόμματός του...Στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ γνωρίζουν πολύ καλά ότι πέρυσι τέτοιες μέρες, ήταν τουλάχιστον 20 οι βουλευτές που θέλησαν να υπερψηφίσουν το Μνημόνιο, αλλά έπειτα από συνάντηση που είχαν με την Ντόρα Μπακογιάννη, η πρώην ΥΠΕΞ τους παρότρυνε να "ακολουθήσουν τη γραμμή" και να ακολουθήσει εκείνη μόνη της το... σταυρό της υπερψήφισης του Μνημονίου. Με συνέπεια της διαγραφή της.
Τότε, εξάλλου, οι "γαλάζιοι" βουλευτές είχαν μόνο την πίεση της κομματικής πειθαρχίας για να καταψηφίσουν το Μνημόνιο. Η σύμβαση της Ελλάδας με τους δανειστές της είχε εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή με απαραίτητη πλειοψηφία 151 εδρών και όχι 180, παρότι συνταγματολόγοι ακόμη ερίζουν για αν είναι σύμβαση παραχώρησης μέρους εθνικής κυριαρχίας ή όχι.

Σκληρό πόκερ Παπανδρέου-Σαμαρά

Όμως, ο τρόπος υπερψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Πλαίσιου Δημοσιονομικής Προσαρμογής έχει όλα τα... χαρακτηριστικά ενός σκληρού πολιτικού πόκερ μεταξύ Παπανδρέου-Σαμαρά. Παρότι ο πρωθυπουργός προς το παρόν δε σκέφτεται να εισαγάγει στη Βουλή προς ψήφιση τον "οδικό χάρτη" με απαραίτητη πλειοψηφία 180 βουλευτών, πολλοί συνομιλητές του τού έχουν επισημάνει ότι πρόκειται για μία δέσμη πολιτικής, που δεσμεύει τη χώρα ως το 2015, άρα υπερβαίνει την λαϊκή εντολή της παρούσης κυβέρνησης. Όμως, αρκετοί εκ των οποίων που έχουν προτείνει στο Γιώργο Παπανδρέου να ζητήσει την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου με 180 βουλευτές, έχουν... κι άλλο πράγμα στο μυαλό τους. Το ενδεχόμενο να διασπαστεί η ΝΔ...

Όπως φοβούνται στη λεωφόρο Συγγρού, αν ο Γιώργος Παπανδρέου ζητήσει πλειοψηφία 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, θα επιχειρήσει να αναγάγει το "πέρασμα" του Μεσοπρόθεσμου από τη Βουλή σε σοβαρό τεστ συνοχής της "γαλάζιας" κοινοβουλευτικής ομάδας. Οι φιλελεύθεροι και κεντροδεξιοί βουλευτές της ΝΔ, που ανήκουν στη λεγόμενη "φιλελεύθερη πτέρυγα", θα θελήσουν οπωσδήποτε να ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο, προκειμένου να μη σταματήσει η χρηματοδότηση για τη χώρα και να μην υπάρξουν προσκώμματα για την εκταμίευση της 5ης δόσης.
Άλλωστε, το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη τους περιμένει, ενώ η περίοδος διεξαγωγών εκλογών με λίστα έχει τελειώσει εδώ και 14 ημέρες.
Οπότε, ο κ. Σαμαράς που διαθέτει αυτή τη στιγμή τη... μικρότερη κοινοβουλευτική ομάδα στην Ιστορία της ΝΔ, μπορεί να κινδυνεύσει να μείνει με καμία δεκαριά βουλευτές λιγότερους και να δώσει δυναμική στις αναιμικές δημοσκοπικές επιδόσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας...

Για το λόγο αυτό, εξάλλου, ο πρόεδρος της ΝΔ έσπευσε να ξεκαθαρίσει χθες πως δε θα υπερψηφίσει το Μνημόνιο διαρκείας, ακόμη κι αν δώσει στον πρωθυπουργό την αφορμή για να προκαλέσει εκλογές. Μ' άλλα λόγια, το μήνυμα Σαμαρά στο Μαξίμου είναι σαφές: "μην προσπαθήσεις να διασπάσεις το κόμμα μου, γιατί θα πρέπει να κάνεις εκλογές μετά".
Βεβαίως, οι αντίπαλοι του Αντώνη Σαμαρά θα μπορούσαν να πουν ότι με τη στάση του αυτή, βάζει το κόμμα του πάνω από την τύχη της χώρας. Αλλά δε θα είναι η πρώτη φορά...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ