Ξεναγήσεις σε επτά αρχαιολογικούς τόπους μέσω smartphone [εικόνες] - iefimerida.gr

Ξεναγήσεις σε επτά αρχαιολογικούς τόπους μέσω smartphone [εικόνες]

Βασιλική Αγίας Σοφίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επτά αφανείς αρχαιολογικοί τόποι γίνονται «ορατοί» στην οθόνη μας μέσω ενός πρωτοποριακού προγράμματος του ΑΠΘ.

Επτά αφίσες τοποθετημένες σε επιλεγμένους τόπους, δίνουν αφορμή για ξενάγηση, σε αφανείς αρχαιολογικούς τόπους του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Ξεχωριστές αφίσες που θα παρέχουν τη δυνατότητα στους χρήστες, μέσω QR codes και με τη βοήθεια κινητού ή tablet, να λαμβάνουν με συνοπτικό, ξεκάθαρο αλλά και ελκυστικό τρόπο, βασικές πληροφορίες για το συγκεκριμένο αρχαιολογικό τόπο με εποπτικό υλικό, κείμενα και φωτογραφίες.
Επίσης, δίνεται η δυνατότητα σχολιασμού που επιτρέπει, πέρα από τη γνώση των συγκεκριμένων τόπων τη δημιουργία μιας εμπειρίας, μιας προσωπικής σχέσης με τα μνημεία, καλλιεργώντας έτσι μια βιωματική μνήμη για τον επισκέπτη.

Η δράση έχει τίτλο «Αόρατα μνημεία… Ψηφιακή μνήμη» και έχει διάρκεια έως τις 2 Οκτωβρίου.

Ξεναγήσεις σε επτά αρχαιολογικούς τόπους μέσω smartphone [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ενδεικτικά μία από τις 7 αφίσες που βρίσκουμε στην πόλη

Το πρόγραμμα των «ξεναγήσεων» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης υλοποιείται από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ σε συνεργασία με το ΔΠΜΣ «Μουσειολογία και Διαχείριση Πολιτισμού», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος NEARCH “New Scenarios for a Community Involved Archaeology”, με επιστημονικά υπεύθυνο τον Καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Κώστα Κωτσάκη.

Σύμφωνα με τους συντελεστές του έργου «Με τη δράση αυτή επιδιώκεται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης να γνωρίσουν το άγνωστο παρελθόν της πόλης, με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών».

Ξεναγήσεις σε επτά αρχαιολογικούς τόπους μέσω smartphone [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Cubiculum ταφικό κτίσμα

Ξεναγήσεις σε επτά αρχαιολογικούς τόπους μέσω smartphone [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Ρωμαϊκό λουτρό

Για το λόγο αυτό επιλέχτηκαν επτά αρχαιολογικοί τόποι. Η Βασιλική της Αγίας Σοφίας, η στήλη των Όφεων στην Αγ. Δημητρίου, ο Ιππόδρομος, ο νεολιθικός οικισμός στη ΔΕΘ, το ρωμαϊκό λουτρό στην πλατεία Αντιγονιδών, το cubiculum (ταφικό κτίσμα) στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και ο ναός του Σέργιου Πραγαμά στην Μπαλταδώρου 6-8.

Ξεναγήσεις σε επτά αρχαιολογικούς τόπους μέσω smartphone [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Ο χάρτης των «ξεναγήσεων»

«Είναι αρχαιολογικοί τόποι άγνωστοι στο ευρύ κοινό, που διατηρούνται κάτω από τις σύγχρονες πολυκατοικίες και παραμένουν αφανείς, χωρίς οργανική σχέση με την καθημερινή ζωή της πόλης» αναφέρουν οι συντελεστές του έργου.

«Αόρατα μνημεία…Ψηφιακή μνήμη» έως 2 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αόρατα μνημεία Ψηφιακή μνήμη ΑΠΘ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ