Οκτώβριος περικοπών για τους συνταξιούχους -Ποιοι και πόσα χρήματα θα χάσουν | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Οκτώβριος περικοπών για τους συνταξιούχους -Ποιοι και πόσα χρήματα θα χάσουν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αντίστροφα πλέον μετράει ο χρόνος για τους συνταξιούχους, οι οποίοι από την επόμενη εβδομάδα θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με νέες περικοπές.

Συγκεκριμένα στις αρχές Οκτωβρίου θα τεθούν σε ισχύ πέντε παρεμβάσεις που οδηγούν σε αυτόματη μεήωση.

Αναλυτικότερα:

  • Ερχεται το τέταρτο κύμα περικοπών στις επικουρικές συντάξεις για 25.000 ασφαλισμένους, 
  • Θα ξεκινήσει η παρακράτηση της 1ης δόσης των αναδρομικών μειώσεων στα μερίσματα 280.000 συνταξιούχων, 
  • Επιβάλλεται νέο ανώτατο πλαφόν στις συντάξεις 6.000 ασφαλισμένων, 
  • Ερχονται μειώσεις έως και 30% σε παροχές 11.000 συνταξιούχων πρώην τραπεζοϋπαλλήλων
  • Ενεργοποιείται η πολλαπλή παρακράτηση της εισφοράς ασθενείας 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ στις διπλές (ή και περισσότερες) καταβαλλόμενες συντάξεις που ισχύει από την 1η Ιουλίου. 

Μαχαίρι στις επικουρικές
Οπως γράφει και το enikonomia.gr στις 4 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του επανακαθορισμού των συνολικά 1,2 εκατ. επικουρικών συντάξεων που χορηγεί το ΕΤΕΑ, 25.000 συνταξιούχοι από τα ταμεία των πρατηριούχων υγρών καυσίμων του ΟΑΕΕ (ΤΕΑΠΥΚ), τους τομείς επικουρικής ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Συμβολαιογράφων και Δικηγόρων (ΕΤΑΑ), τον Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Τεχνικών Τύπου (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), τους συνταξιούχους της Εμπορικής Τράπεζας (ΤΕΑΠΕΤΕ) που εισπράττουν ήδη επικουρική και τους συνταξιούχους της πρώην χωροφυλακής (ΤΕΑΕΧ) θα δουν μειώσεις στις συντάξεις τους.

Τι θα ισχύει για τα μερίσματα
Στις 30 Σεπτεμβρίου θα παρακρατηθεί η πρώτη από τις δύο δόσεις των αναδρομικών μειώσεων στα μερίσματα 280.000 συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), με αποτέλεσμα το ποσό να είναι ακόμη πιο μικρό από αυτό που εισέπραξαν οι δικαιούχοι στο τέλος Ιουνίου.
Να σημειωθεί ότι, υπάρχουν και περίπου 25.000 - 30.000 μερισματούχοι που έχασαν οριστικά από 1η Ιουνίου το μέρισμα λόγω θανάτου, όπως ενήλικες άγαμες θυγατέρες, χήρες/χήροι που δεν πληρούν τα νέα όρια ηλικίας, γονείς και ορφανά αδέλφια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναδρομική επιστροφή των ποσών που δόθηκαν για το τρίμηνο Ιανουάριος - Μάρτιος, θα αναζητηθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφευχθούν κατασχέσεις και δεσμεύσεις λογαριασμών.

Νέο ανώτατο πλαφόν στις συντάξεις και μειώσεις σε τραπεζοϋπαλλήλους
Περίπου 6.000 συνταξιούχοι θα δουν μειώσεις τον Οκτώβριο λόγω της επιβολής των νέων ανώτατων πλαφόν 2.000 ευρώ μεικτά (1.820 καθαρά) για μια κύρια σύνταξη και 3.000 ευρώ καθαρά για περισσότερες συντάξεις.
Παράλληλα από τον επόμενο μήνα τίθεται σε εφαρμογή και οι μειώσεις σε περίπου 11.000 συνταξιούχους που προέρχονται τον τραπεζικό κλάδο και θα φτάσουν έως 30%.

Χαράτσι λόγω ΕΟΠΥΥ
Σε εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου, εγκύκλιος που εξέδωσε το ΙΚΑ προβλέπει την παρακράτηση της εισφοράς ασθενείας από τις συντάξεις Οκτωβρίου και την παρακράτηση των ποσών που δεν παρακρατήθηκαν από τον Ιούλιο σε 4 ισόποσες δόσεις - πρώτη δόση από τη σύνταξη Νοεμβρίου. Οι μειώσεις αφορούν τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ