Επιμένει ο Μπαρόζο: Η Goldman Sachs δεν είναι «καρτέλ ναρκωτικών» -Εχω δικαίωμα να εργαστώ όπου θέλω - iefimerida.gr

Επιμένει ο Μπαρόζο: Η Goldman Sachs δεν είναι «καρτέλ ναρκωτικών» -Εχω δικαίωμα να εργαστώ όπου θέλω

Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπεραμύνθηκε για ακόμη μια φορά του δικαιώματός του να εργαστεί για την Goldman Sachs.

Η δήλωση του έρχεται έπειτα από την κατακραυγή που προκάλεσε ο διορισμός του στην αμερικάνικη τράπεζα επενδύσεων και την έρευνα που διέταξε ο διάδοχος του στην Επιτροπή, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σχετικά με το εάν ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας παρέβη με τα νέα του καθήκοντα τις βασικές αρχές της δεοντολογίας της ΕΕ.

«Γιατί να μην έχω το δικαίωμα να εργαστώ εκεί που θα επιλέξω, αν αυτό είναι μια νόμιμη οντότητα, προφανώς, και όχι ένα καρτέλ ναρκωτικών»; τόνισε στους δημοσιογράφους, εμφανώς αναστατωμένος ο Μπαρόζο, στην πρώτη δημόσια του τοποθέτηση για την υπόθεση, σε μια εκδήλωση στο Κασκαΐς κοντά στην Λισσαβόνα.

Η Goldman Sachs προσέλαβε τον Μπαρόζο ως μη εκτελεστικό πρόεδρο της διεθνούς της έδρας στο Λονδίνο, δύο εβδομάδες αφού οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit τον Ιούνιο. Ο Μπαρόζο δήλωσε ότι θα συμβουλεύει την τράπεζα σε θέματα που αφορούν τις διαδικασίες εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε επιστολή που έστειλε στον Γιούνκερ νωρίτερα μέσα στον μήνα ο Μπαρόζο υποστηρίζει πως οι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι, κατηγορώντας τον διάδοχο του για διακριτική μεταχείριση εναντίον του και της τράπεζας, προσθέτοντας πως δεν μετανιώνει για την απόφαση του.

Πολλοί πρώην επίτροποι έχουν αναλάβει θέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες. Αλλά Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν πως, δεδομένης της άποψης των Ευρωπαίων πολιτών για την Goldman Sachs, ιδίως μετά την οικονομική κατάρρευση του 2008, η επιλογή του Μπαρόζο να εργαστεί στην εν λόγω τράπεζα προκαλεί φθορά στους θεσμούς της ΕΕ. Πολλοί Ευρωπαίοι θεωρούν την τράπεζα εν μέρει υπεύθυνη για την οικονομική κρίση.

«Ποιος καθορίζει σε ποια τράπεζα μπορεί να εργαστεί κανείς; Αυτό είναι αυθαίρετο, μια επιλεκτική μεταχείριση που γίνεται για πολιτικές σκοπιμότητες», σημείωσε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν.

Επιδοκίμασε παράλληλα τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα που ζήτησε εξηγήσεις από τον Γιούνκερ την περασμένη εβδομάδα «για την διαφοροποιημένη μεταχείριση του Μπαρόζο σε σχέση με άλλους ανθρώπους σε προφανείς ταυτόσημες καταστάσεις».

«Ο πρωθυπουργός μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί με την στάση μου και την επιλογή μου, αλλά με υπερασπίζεται ως Πορτογάλος», τόνισε ο Μπαρόζο.

«Ως Πορτογάλος και Ευρωπαίος πολίτης, δεν δέχομαι να περιορίζονται τα δικαιώματα μου. Έχω κάνει τα πάντα με διαφάνεια, με επιμέλεια, τηρώντας τους κανόνες», υποστήριξε, αναφερόμενος στον κώδικα δεοντολογίας που προβλέπει ότι πρώην Επίτροποι, έως και 18 μήνες μετά το τέλος της θητείας τους, θα πρέπει να ζητήσουν την άδεια του πρώην εργοδότη τους προκειμένου να απασχοληθούν σε ιδιωτική επιχείρηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ