Εκτός ασυλίας του άρθρου 99 τα χρέη στο δημόσιο - iefimerida.gr

Εκτός ασυλίας του άρθρου 99 τα χρέη στο δημόσιο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια ουσιαστική αλλαγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα αποφάσισε χθες το υπουργείο Οικονομικών καθώς διαπιστώθηκε ότι οι μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου εκμεταλλεύονται τις ισχύουσες διατάξεις και δεν πληρώνουν χρέη πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με το νόμο, όπως είχε τροποποιηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο (ν.3588/2007, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 12 ν.4013/2011), αναστέλλεται κάθε διωκτικό μέτρο εναντίον των οφειλετών, ακόμη και εάν η δίωξη αφορά καθυστερήσεις απόδοσης φόρων στο Δημόσιο ή ασφαλιστικές εισφορές.

Κι αυτό ενώ, σύμφωνα με τη νομοθεσία, μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου για ποσά άνω των 150.000 ευρώ συλλαμβάνονται και διώκονται για τη μη καταβολή παρακρατούμενων φόρων και φόρου εισοδήματος.

Ομως, αρκετοί επιχειρηματίες, ενώ έχουν χρέη εκατομμυρίων ευρώ, αφήνονται ελεύθεροι χωρίς να καταβάλουν ούτε ένα ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο. Και αυτό, διότι με την υπαγωγή τους στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα αναστέλλεται κάθε διωκτικό μέτρο εναντίον τους, ακόμη και εάν η δίωξη αφορά καθυστερήσεις απόδοσης φόρων στο Δημόσιο ή ασφαλιστικές εισφορές.

Η διάταξη του νόμου, όπως αυτή τροποποιήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου, προβλέπει ότι «με την επικύρωση της συμφωνίας (για ένταξη στο άρθρο 99) αίρεται αυτοδικαίως η απαγόρευση ή το κώλυμα έκδοσης επιταγών που είχε επιβληθεί στον οφειλέτη πριν από την έναρξη της διαδικασίας εξυγίανσης. Εξαλείφεται, επίσης, το αξιόποινο των αδικημάτων έκδοσης ακάλυπτων επιταγών και καθυστέρησης οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, που έχουν τελεστεί πριν από τη σύναψη της συμφωνίας».

Δηλαδή, η συγκεκριμένη διάταξη δεν επιτρέπει στις Αρχές να λάβουν μέτρα εναντίον των οφειλετών που έχουν υπαχθεί στο άρθρο 99, ασχέτως εάν διώκονται για κακουργηματικές πράξεις.

Ετσι, στη χθεσινή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής υπό την προεδρεία του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, αποφασίσθηκε η τροποποίηση του άρθρου 99 το οποίο εκμεταλλεύονται οι επιχειρήσεις για να αποφύγουν την καταβολή των χρεών.

Ταυτόχρονα, στη χθεσινή διυπουργική σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο αποφασίστηκε οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσό (πιθανόν τα 150.000 ευρώ) να μετατραπούν από πλημμέλημα σε κακούργημα. Την ίδια στιγμή οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί που συμμετείχαν στη σύσκεψη ζήτησαν καλύτερη οργάνωση των ελεγκτικών υπηρεσιών προκειμένου να καταφθάνουν στα γραφεία τους υποθέσεις σημαντικής αξίας και όχι μικρές οφειλές που δεν ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ.

Για τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών θα λειτουργεί ενιαίο επιχειρησιακό κέντρο και θα συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα σε επίπεδο αρμοδίων γενικών γραμματέων η Διυπουργική Επιτροπή προκειμένου να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ