Νέα σεζόν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Το sold out του Φάουστ και ο Στάνκογλου Καλιγούλας - iefimerida.gr

Νέα σεζόν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Το sold out του Φάουστ και ο Στάνκογλου Καλιγούλας

Γιάννης Στάνκολγου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«To ΔΘΠ ορμά έξω στην κοινωνία θέλοντας να αφουγκραστεί τις ανάγκες και να συναισθανθεί τον κόσμο».

Με αυτά τα λόγια ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Νίκος Διαμαντής καλωσορίζει τη νέα θεατρική σεζόν με ένα πρωτοποριακό και άκρως ενδιαφέρον πρόγραμμα.

Η φετινή σεζόν ήδη ξεκίνησε με επανάληψη του άκρως επιτυχημένου Φάουστ της Κατερίνας Ευαγγελάτου, που η πρώτη του παράσταση ήταν sold out και θα παίζεται έως τις 16 Οκτωβρίου.

Ακολουθεί η Λένα Παπαληγούρα στο ρόλο του Μικρού Πρίγκιπα, ο ταλαντούχος Κωνσταντίνος Ασπιώτης ως Αμλετ, η έκπληξη του φετινού καλοκαιριού στους «7 επί Θήβας» Γιάννης Στάνκογλου στο ρόλο του Καλιγούλα και ένα ντουέτο έκπληξη, η Λήδα Πρωτοψάλτη με τον Σταύρο Ζαλμά.
Για τα παιδιά «Τα Ταξίδια των Γκιουλ_Ιβερ».

«Από το πρόσωπο στην ιστορία, από το άτομο στο συλλογικό χρόνο, από το ατομικό στο όλο, στο θέατρο είμαστε μαζί και μαζί ονειρευόμαστε», αναφέρει για τη νέα σεζόν ο Νίκος Διαμαντής,

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2016- 2017

21.09 - 16.10.2016 // Κεντρική σκηνή
Γκαίτε-Φάουστ
«Ο Φάουστ έχει κατακτήσει το σύνολο της ανθρώπινης γνώσης, αλλά καθώς πλησιάζει το τέλος του βίου του αισθάνεται ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την πραγματική ζωή. Αποζητά μια στιγμή που θα του φανερώσει το νόημα του Κόσμου, της ανθρώπινης ύπαρξης. Η ένωσή του με τον Μεφιστοφελή τού ανοίγει την πόρτα στην σκοτεινότερη πλευρά του εαυτού του. Αυτό το δαιμόνιο Alter Ego θρέφει τον εθισμό του Φάουστ στην αέναη κίνηση μέσα από την άρνηση κάθε ορίου και κάθε περιορισμού στις απολαύσεις. Οι δυο τους, με νεανικό σφρίγος, ορμάνε στην εποχή της βίας όπως σε παραλήρημα μετά από τραύμα, αναζητώντας περισσότερο πόνο, περισσότερη ηδονή, περισσότερη δύναμη μέσα σε ένα σύμπαν απεγνωσμένων ανθρώπων και βουβών, αμέτοχων θεών».

Νέα σεζόν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Το sold out του Φάουστ και ο Στάνκογλου Καλιγούλας | iefimerida.gr 0

Σκηνοθεσία — Κατερίνα Ευαγγελάτου
Παίζουν: Νίκος Κουρής, Αργύρης Πανταζάρας, Αμαλία Νίνου, Στέλλα Βογιατζάκη,
Ερρίκος Μηλιάρης, Αγησίλαος Μικελάτος, Καλλιόπη Παναγιωτίδου, Χρήστος Βασιλόπουλος

19.10.2016 - 01.11.2016 // Κεντρική σκηνή/ Για 10 μόνο παραστάσεις

Mon Petit Prince, Ο μικρός πρίγκιπας
Μια παράσταση για ενήλικες με ανήλικη ματιά

Νέα σεζόν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Το sold out του Φάουστ και ο Στάνκογλου Καλιγούλας | iefimerida.gr 1


Λυών 1906. Ο Αντουάν Ντε Σαιντ-Εξυπερύ, μόλις 6 ετών τότε, επιμένει πως η ζωγραφιά του δεν απεικονίζει ένα καπέλο, όπως βλέπουν οι μεγάλοι, αλλά έναν βόα που έχει καταπιεί έναν ελέφαντα. Η ανεκτίμητη οπτική του δεν εκτιμάται. Τα όνειρά του προσγειώνονται καθώς οι μεγάλοι τον αποτρέπουν να “πετάει στα σύννεφα” με τη σκέψη. Ωστόσο, εκείνος αποφασίζει πως μια μέρα οι αιθέρες θα του ανήκουν στην πράξη, και, το 1943, πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας πια, ρισκάρει τη ζωή του σε μία πτήση και χάνεται για πάντα στη Μεσόγειο. Χάνεται, όμως; Ή μήπως συναντάει για πρώτη φορά τον εαυτό του;
Ο πιο διάσημος Πρίγκιπας των τελευταίων 100 χρόνων, επιστρέφει στο μελαγχολικότερο τοπίο, τη Γη, και εκτοξεύει χωρίς δίχτυ ασφαλείας, κάθε τι επίγειο.
Σύλληψη & Σκηνοθεσία — Δημήτρης Μπογδάνος
Στο ρόλο του ΠΡΙΓΚΗΠΑ — Η Λένα Παπαληγούρα.
Παίζουν: Γιωργής Τσαμπουράκης , Βασίλης Μαυρογεωργίου, Λευτέρης Βασιλάκης, Λήδα Καπνά, Θάνος Λέκκας, Ειρήνη Μακρή, Υβόννη Τζάθα

10.11.2016 - 22.01.2017 // Κεντρική σκηνή
ΟΥΙΛΙΑΜ ΣΑΙΞΠΗΡ - ΑΜΛΕΤ
Ο Άμλετ –το αριστούργημα της παγκόσμιας δραματουργίας– είναι ένα κείμενο που καταγράφει όλη την ηθική περιπέτεια ενός ανθρώπου λαμπερής ευφυΐας και αστραφτερής ευφράδειας, ενός ανθρώπου που έχει το εύρος να θέτει καίρια ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης και στον Σαίξπηρ τα δύσκολα ερωτήματα υπονομεύουν ή ακυρώνουν παντελώς τις εύκολες απαντήσεις. Καταφέρνουν όμως να διεισδύσουν βαθύτερα στο νόημα μιας θεμελιώδους απορίας και να κάνουν τον κόσμο των ηθικών επιλογών μας πιο αινιγματικό , πιο επικίνδυνο και οριακά πιο θαυμαστό. Αυτή η ικανότητα και η τόλμη να θέτει θεμελιακά ερωτήματα κάνει τον Σαίξπηρ τον «φιλόσοφο των ανθρωπίνων δυνατοτήτων».

Ο Άμλετ είναι ένα έργο που καταφέρνει να διεισδύσει στην καρδιά του «μελαγχολικού πρίγκιπα» , να καταγράψει το φάσμα των συναισθημάτων του, να κερδίσει τη δύσκολη μάχη της έκφρασης και να πεθάνει τον δυσκολότερο θάνατο. «Τα άλλα είναι σιωπή». Και το δικαίωμά μας σε αυτή τη σιωπή, τη σιωπή μιας βαθύτερης κατανόησης του εαυτού μας και του άλλου, την κατέκτησε για λογαριασμό μας ο Άμλετ.
Σκηνοθεσία — Γιάννης Κακλέας
Στο ρόλο του Άμλετ ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης
Παίζουν: Ευγενία Δημητροπούλου, Θανάσης Δήμου, Ιερόνυμος Καλετσάνος, Στέργιος Κοντακιώτης Στέλιος Ξανθουδάκης, Χρήστος Σαπουντζής, Ιβάν Σβιτάιλο, Έλενα Τοπαλίδου, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Τζεφ Μαράουι

03.02.2017 - 26.03.2017 // Κεντρική σκηνή
Αλμπέρ Καμύ - Καλιγούλας

Στο πιο γνωστό έργο του Αλμπέρ Καμύ, ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Καλιγούλας οδηγείται στα όρια της παράνοιας μετά την απώλεια της αδελφής και ερωμένης του Δρουσίλλας.

Νέα σεζόν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Το sold out του Φάουστ και ο Στάνκογλου Καλιγούλας | iefimerida.gr 2

Η βία, οι συγκρούσεις, οι πλεκτάνες, οι διαξιφισμοί με τους Πατρίκιους συνθέτουν ένα ασφυκτικό σκηνικό, που ο ίδιος επί της ουσίας δημιουργεί, προκειμένου να προκαλέσει τον θάνατό του. Γίνεται καθρέφτης της κοινωνίας γύρω του και ενσαρκώνει με απόλυτη συνείδηση τον παραλογισμό της ύπαρξης και το ανέφικτο της ευτυχίας.
Ο «Καλιγούλας» είναι η ιστορία μιας «ανώτερης» αυτοκτονίας. «Πώς αλήθεια αποτυπώνει κανείς σκηνοθετικά ένα χαρακτήρα, όπως ο Καλιγούλας, που την αντίληψή του για την ματαιότητα της ύπαρξης τη “φοράει” πάνω του σαν ρούχο και δίνει μια μοναδική, μια ανεπανάληπτη παράσταση περιφρόνησης της ζωής; Αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση.
Ο Καλιγούλας αυτοθυσιάζεται. Δεν είναι ένας παράφρων. Ο παραλογισμός του έχει λόγο. Ο θάνατος, κάτι το οποίο αντιλαμβάνεται σε όλο του το εύρος, είναι το μόνο σίγουρο στο παράλογο στροβίλισμα της ανθρώπινης ζωής. Και έτσι γίνεται το παράδειγμα. “Πόσο σκληρό, Σεζόνια, πόσο πικρό, να γίνεσαι άνθρωπος”» Αλίκη Δανέζη-Knutsen
Σκηνοθεσία — Αλίκη Δανέζη-Knutsen
Στο ρόλο του Καλιγούλα — Γιάννης Στάνκογλου
Παίζουν: Θεοδώρα Τζήμου, Κώστας Αρζόγλου Νίκος Πουρσανίδης, Γιώργος Συμεωνίδης Μιχάλης Αφολάνιο, Αριστοτέλης Αποσκίτης Χάρης Εμμανουήλ, Δημήτρης Λιόλιος Στράτος Σωπύλης, Κώστας Λάσκος
Πρωτότυπη μουσική live επί σκηνής ο Blaine Reininger των Tuxedomoon

20.11.2016 - 31.01.2017 // Φουαγιέ
Το ψωμί της Νινευί - Αντώνης και Κωνσταντίνος Κούφαλης


Το ψωμί της Νινευί είναι το χρονικό μιας Οδύσσειας σε λάθος χρόνο.
Το σημείο τομής Ανατολής και Δύσης, ο ασίγαστος πόθος της Νουρ και του Σαμίρ να συμφιλιωθούν με τους εχθρούς που κουβαλάνε μέσα τους σε άλλη πατρίδα. Η κοινή τους ρίζα και ο προαιώνιος καημός κόντρα στην εποχή και τα ψεύτικα διλήμματα της.
«Με σκηνικό χώρο το φως των πολυελαίων και τη λάμψη των μαρμάρων
του πολυτελούς φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, δύο πρόσφυγες
θα αφηγηθούν τη δική τους ιστορία για να συνδεθούν τελικά με την ιστορία
του ίδιου του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά αλλά και την Ιστορία που τρέχει
ανά τους αιώνες με πρωταγωνιστές εκατομμύρια σαν κι εκείνους, σαν κι εμάς».
Αναφέρει ο Δημήτρης Μυλωνάς
Σκηνοθεσία — Δημήτρης Μυλωνάς
Παίζουν: Λήδα Πρωτοψάλτη, Σταύρος Ζαλμάς

23.10.2016 // Παιδική Σκηνή

Νέα σεζόν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Το sold out του Φάουστ και ο Στάνκογλου Καλιγούλας | iefimerida.gr 3


Μία παράσταση των ΟΥίΤ
Τα Ταξίδια των Γκιουλ_Ιβερ
Όλοι είμαστε ξένοι, κάπου
Τι γίνεται όταν ένα μικρό παιδί πρέπει να ταξιδέψει μακριά από την πατρίδα του και ο κόσμος μοιάζει τεράστιος στα μάτια του; Η μικρή φοβισμένη Γκιουλ, παρέα με το alter ego της, τη ζωηρή Ιβέρ θα ξεκινήσουν μία απρόβλεπτη ταξιδιωτική περιπέτεια και θα γυρίσουν ολόκληρη την υφήλιο. Στο δρόμο τους θα συναντήσουν λιλιπούτειες φυλές, θα αντιμετωπίσουν γιγαντιαία πλάσματα, θα περπατήσουν στα σύννεφα και θα μιλήσουν με άλογα. Θα τρέξουν, θα κολυμπήσουν και θα πετάξουν! Θα βρουν τη δύναμη να κάνουν τη δυσκολία κατόρθωμα, να κάνουν τον ξένο φίλο και θα αντλήσουν χαρά βλέποντας τον κόσμο με τα μάτια της φαντασίας, μαθαίνοντας τελικά ότι όλοι ειμαστε ξένοι κάπου.
«Μέσα από τις αποκαλυπτικές διαδρομές και παρακάμψεις του εφευρετικού παιδικού μυαλού, η Γκιουλ και η Ιβέρ ξεκινούν ένα συναρπαστικό ταξίδι σε τόπους άγνωστους και αλλιώτικους. Όταν ο κόσμος γίνεται σκληρός ενεργοποιούν το μηχανισμό της φαντασίας και τελικά το ταξίδι αποδεικνύεται κυρίως εσωτερικό. Στόχος τους, η αναζήτηση μιας χώρας πολύ πιο φωτεινής. Μία αναζήτηση που θα τους προκαλέσει την ανάγκη από το τίποτα να φτιάξουν τα πάντα. Γιατί αν δεν μπορείς να δεις αυτό που λείπει, τότε σίγουρα δεν κοιτάς προς το σωστό μέρος. Το πολύτιμο είναι επίτηδες καλά κρυμμένο, στο σημείο που συνήθως κοιτάμε τελευταίο. Μέσα μας.»
ΟΥίΤ
Σκηνοθεσία — ΟΥίΤ Δραματουργική επιμέλεια — Δημήτρης Μπογδάνος
Στίχοι — Κωνσταντίνος Μπογδάνος & Δημήτρης Μπογδάνος
Παίζουν οι ηθοποιοί — Γιάννης Δενδρινός, Λήδα Καπνά, Κωνσταντίνος Κουνέλλας, Γιάννης Λατουσάκης, Κατερίνα Λάττα , Έλενα Μεγγρέλη, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Αθηνά Λατουσάκης, Κατερίνα Λάττα , Έλενα Μεγγρέλη, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Αθηνά Σακαλή

Το πρόγραμμα της φετινή σεζόν περιλαμβάνει έναν κύκλο διαλέξεων, αναφορά στο προσφυγικό, εκθέσεις, ιστορικούς περιπάτους και συναυλίες, ημερίδες και δρώμενα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ