Τζον Κέρι: Η εκεχειρία στη Συρία «δεν είναι νεκρή» - iefimerida.gr

Τζον Κέρι: Η εκεχειρία στη Συρία «δεν είναι νεκρή»

 Φωτογραφία: eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι υποστήριξε την Τρίτη ότι η εκεχειρία στη Συρία «δεν είναι νεκρή», μολονότι ξανάρχισαν οι βομβαρδισμοί στη χώρα αυτή, σε έναν πόλεμο που μονοπωλεί τη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Η κατάπαυση του πυρός δεν είναι νεκρή» είπε λακωνικά ο Κέρι αποχωρώντας από τη διεθνή σύνοδο για τη συριακή κρίση, στην οποία προέδρευε ο ίδιος μαζί με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Πρόσθεσε ότι σκοπεύει να συναντηθεί ξανά με τον Ρώσο υπουργό για το θέμα αυτό εντός της εβδομάδας.

Την άποψη του Κέρι συμμερίστηκε και ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για τη Συρία, ο Στάφαν ντε Μιστούρα, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η εκεχειρία «δεν πέθανε» αλλά κινδυνεύει σοβαρά. Ο Μιστούρα επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η Διεθνής Ομάδα Στήριξης της Συρίας θα ξανασυνεδριάσει την Παρασκευή.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό, χαρακτηρίζοντας «δραματική» τη σημερινή συνάντηση, εμφανίστηκε απαισιόδοξος λέγοντας ότι «δεν είναι σε θέση να πει ότι η εκεχειρία θα σωθεί». Ο Ερό θεωρεί ότι η διαπραγμάτευση μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ έχει φτάσει «στα όριά της» και αποκάλυψε ότι πρότεινε τη δημιουργία ενός ευρύτερου μηχανισμού επιτήρησης της εκεχειρίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί να είναι μόνο μια αμερικανορωσική προσπάθεια».

«Ήταν μια αρκετά δραματική συνάντηση, η ατμόσφαιρα ήταν βαριά. Υπάρχει ακόμη μια ευκαιρία; Δεν είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή να απαντήσω σ' αυτή την ερώτηση, αλλά πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να σώσουμε την εκεχειρία», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε ότι η μοναδική επιλογή για τον τερματισμό της βίας στη Συρία είναι η εφαρμογή του ρωσοαμερικανικού σχεδίου.

Σχολιάζοντας το κλίμα της συνάντησης είπε ότι «η αίσθηση ήταν ότι κανείς δεν θέλει να εγκαταλείψει» αυτή την προσπάθεια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τζον Κέρι εκεχειρία Συρία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ