H ατζέντα της εβδομάδας: Συναυλίες, κλαρίνα, το πρώτο sold out και οι Νύχτες Πρεμιέρας

Ποικιλία χαρακτηρίζει τις εκδηλώσεις της εβδομάδας που καλύπτουν όλα τα γούστα.

Από τους Ρώσους που κατακλύζουν το Εθνικό Θέατρο, την BUIKA και τη Lara Fabian που έρχονται στην Αθήνα, μέχρι την έναρξη του κινηματογραφικού φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας».

Η εβδομάδα σηματοδοτεί και ενάρξεις θεατρικών σκηνών, όπως του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και του Τέχνης.


ΔΕΥΤΕΡΑ 19/9
Εθνικό Θέατρο: 9ο Διεθνές Φεστιβάλ «ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΕΖΟΝ ΑΓΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ»
Το Εθνικό Θέατρο στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας - Ρωσίας, θα φιλοξενήσει από 19 έως και 22 Σεπτεμβρίου στη Κεντρική Σκηνή (Αγίου Κωνσταντίνου 22-24) και στη Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» του Θεάτρου Rex (Πανεπιστήμιου 48), το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ «Θεατρική σεζόν Αγίας Πετρούπολης».

Το Φεστιβάλ μέχρι τώρα έχει πραγματοποιηθεί με επιτυχία στην Πράγα (2007), στο Βερολίνο (2008), στο Ελσίνκι (2009), στο Τελ Αβιβ (2010), στο Μιλάνο (2011), στη Δρέσδη (2012), στη Μασσαλία (2013), στην Τιφλίδα (2014) ενώ το 2015 φιλοξενήθηκε από το Εθνικό Θέατρο της Σερβίας στο Βελιγράδι.
Εκτός από τις παραστάσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί και διαδραστική έκθεση κουκλών-μαριονετών με τίτλο «Κούκλες για παιδιά και ενήλικες» του Κρατικού κουκλοθεάτρου Αγίας Πετρούπολης του Ε.Σ Ντεμμενί. Εισιτήρια: 15 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό) και 5 ευρώ (Β΄ εξώστης).


«[OUT] TOPIAS» ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ & ΥΠΑΙΘΡΙΟΣ/ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Η έκθεση αναδεικνύει ένα δυναμικό πεδίο της σύγχρονης, ελληνικής, πολιτιστικής παραγωγής με βαθιές ρίζες στην παραστασιακή παράδοση του υπαίθριου χώρου, η οποία, ταυτοχρόνως, βρίσκεται στον πυρήνα των αναζητήσεων του παραστασιακού χώρου που βρίσκονται σε εξέλιξη παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια.

Ο πυρήνας της έκθεσης αποτελείται από βίντεο τα οποία έχουν υλοποιηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Κατά τη διάρκειά της, θα πραγματοποιηθούν σειρά από live performances, διαλέξεις, masterclasses, workshops, προβολές και round tables. Επιμελητής: Θάνος Βόβολης, Σκηνογράφος-Επιμελητής της Ελληνικής Εθνικής Συμμετοχής στην Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2015. Εγκαίνια: 19 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 20:00. Μουσείο Μπενάκη, Κτ. Πειραιώς: Πειραιώς 138 , Γκάζι. Τηλέφωνο: 210 345 3111.

Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ
Την επιστροφή στα αθηναϊκά εδάφη -μετά από τις καλοκαιρινές του συναυλίες- σηματοδοτεί η συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα στην Τεχνόπολη, στις 19 Σεπτεμβρίου.

Με τη συναυλία αυτή κλείνει μια επιτυχημένη σεζόν, που περιελάμβανε εμφανίσεις στο Σταυρό του Νότου, την Πλατεία Νερού τον Ιούνιο αλλά και πολλά live σε όλη την Ελλάδα. Τεχνόπολις: Πειραιώς 100, Γκάζι. Στις 21:00. Εισιτήρια- Προπώληση: 11 ευρώ, Ταμείο: 13 ευρώ, Φοιτητικό /ανέργων: 10 ευρώ.

ΤΡΙΤΗ 20/9

BUIKA, Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ
Μετά την πρώτη εμφάνιση της στην Αθήνα το 2008 (Φεστιβάλ Αθηνών), η Buika επιστρέφει με την πλουσιότερη παραγωγή της.

Πρόκειται για το συμφωνικό project που παρουσιάζει στις σημαντικότερες σκηνές του κόσμου και που απαιτεί την παρουσία άνω των 60 μουσικών επί σκηνής. Θα τη συνοδεύσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, καθώς και οι τρεις δικοί της μουσικοί που αποτελούν το αγαπημένο της σχήμα (κιθάρα, μπάσο και καχόν), ενώ στη διεύθυνση θα απολαύσουμε τον βραβευμένο διεθνούς φήμης μαέστρο Toni Cuenca, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του σημαντικές συνεργασίες από τον Paco de Lucia, Miguel Rios και Jorge Pardo μέχρι την Istanbul Opera Orchestra και τις Συμφωνικές Ορχήστρες της Σόφιας, και της Βαρκελώνης.

Ωδείο Ηρώδου Αττικού (Ηρώδειο): Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Στις 21:00. Εισιτήρια - Ανέργων, φοιτητικά (περιορισμένος αριθμός): 10 ευρώ , 'Ανω διάζωμα: 23 ευρώ, Γ’ ζώνη: 30 ευρώ, Β’ ζώνη: 43 ευρώ, Α’ ζώνη: 53 ευρώ , Διακεκριμένη: 70 ευρώ.


ΠΕΤΡΟΛΟΥΚΑΣ ΧΑΛΚΙΑΣ «Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΜΟΥ» ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΤΡΑΣ
Μία μεγάλη του συναυλία, φόρος τιμής στη μουσική παράδοση της Ηπείρου.

Στη σκηνή της Πετρούπολης, ο Πέτρος (Πετρολούκας) Χαλκιάς θα εμφανιστεί με τους μουσικούς του και στο τραγούδι θα τον συνοδεύουν τρεις μεγάλες φωνές της ηπειρωτικής μουσικής, η Παγώνα Χαλκιά, ο Κώστας Τζήμας και ο Αντώνης Κυρίτσης, ενώ στο κλαρίνο ο Μπάμπης Λουκάς Χαλκιάς και ο Πέτρος Χαλκιάς. Special Guest: Ματούλα Ζαμάνη.

Θέατρο Πέτρας : Ολυμπίας, Πετρούπολη. Τηλέφωνο: 210 5062166. Στις 21:00. Εισιτήρια- Γενική είσοδος: 13 ευρώ, Φοιτητικό, κάτοχοι κάρτας ανεργίας/ ΑμεΑ: 10 ευρώ, παιδιά έως 10 ετών δωρεάν.

ΤΕΤΑΡΤΗ 21/9

«ΦΑΟΥΣΤ» ΤΟΥ ΓΚΑΙΤΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Η παράσταση που γνώρισε μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία την περσινή σεζόν, ο «Φάουστ» του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τις 21 Σεπτεμβρίου για 20 μόνο παραστάσεις. Τα εισιτήρια της πρώτης ημέρας έχουν ήδη εξαντληθεί.


Στο ρόλο του Φάουστ ο Νίκος Κουρής. Μεφιστοφελής, ο Αργύρης Πανταζάρας. Συμμετέχουν επίσης 30 σπουδαστές από την Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου. Μια παραγωγή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με τη Λυκόφως του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου. Κατάλληλη άνω των 13 ετών.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου 34. Τηλέφωνο: 2104194550. Εισιτήρια- Διακεκριμένη: 25 ευρώ, Γενική είσοδος: 18 ευρώ, Φοιτητικό/Ανω 65 ετών: 12 ευρώ, Αμέα/Κάρτα ανεργίας: 10 ευρώ.


22ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ
To 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» επιστρέφει ανανεωμένο από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου, παρουσιάζοντας συνολικά 180 ταινίες απ' όλο τον κόσμο.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία διαγωνιστικά τμήματα, ειδικά αφιερώματα, ντοκιμαντέρ και πάνω από 60 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους που θα προβληθούν στις αίθουσες Δαναός 1&2, Odeon Opera 1&2, Ιντεάλ, Ταινιοθήκη της Ελλάδος και Παλλάς.

Το φεστιβάλ σηκώνει αυλαία στις 21 Σεπτεμβρίου με τη «Julieta» του Πέδρο Αλμοδόβαρ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ένας ύμνος στη γυναικεία φύση, από έναν σκηνοθέτη ο οποίος έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της φιλμογραφίας του αποθεώνοντας τις θηλυκές υπάρξεις της ζωής και του μυαλού του, είναι η «Julieta» η ολοκαίνουργια, εικοστή ταινία του Αλμοδόβαρ, που διεκδίκησε το φετινό Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες.


Η LARA FABIAN ΣΤΟ Ο.Α.Κ.Α
Η Lara Fabian, η ντίβα του σύγχρονου τραγουδιού, θα βρεθεί για μια συναυλία στην Αθήνα.

Αυτό που την κάνει ξεχωριστή στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα είναι η ικανότητα της να ερμηνεύει σε επτά γλώσσες γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά, ιταλικά, φλαμανδικά, γερμανικά και ρωσικά.

Έχει τραγουδήσει μάλιστα και στα ελληνικά, μαζί με τον Μάριο Φραγκούλη, το «All Alone Am I» (Μην τον ρωτάς τον ουρανό) του Μάνου Χατζιδάκι. Τη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο κεντρικό γήπεδο Τέννις θα ανοίξουν οι Stereo Soul.

Ο.Α.Κ.Α.: Λεωφόρος Σπύρου Λούη, Μαρούσι. Τηλέφωνο: 210 6834060, 61. Τιμές Εισιτηρίων- Ζώνη Γ: 40 ευρώ, Ζώνη Β: 45 ευρώ, Ζώνη Α: 50 ευρώ, VIP και Vip arena: 60 ευρώ.

«Άντε να λύσουμε» με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τον Γιάννη Ζουγανέλη
Η καλοκαιρινή συνεργασία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου με τον Γιάννη Ζουγανέλη, μετά από μια σειρά συναυλιών σε όλη την Ελλάδα, «λύνει» για μια τελευταία φορά, την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, στο θέατρο Βράχων, σε μια πανηγυρική συναυλία φινάλε της καλοκαιρινής τους περιοδείας.

Οι δύο φίλοι δημιουργοί, βρέθηκαν μαζί επί σκηνής μετά από πολλά χρόνια ξανά αυτό το καλοκαίρι, σχολιάζοντας με τον τρόπο τους, τα σημεία των καιρών.
Τους ενώνουν κοινές εμφανίσεις και τραγούδια: το “Φοβάμαι”, ο “Τρελός”, η “Στέλλα” και τόσα και τόσα άλλα που έχουν αγαπηθεί όλα αυτά τα χρόνια. Παράλληλα ο καθένας τους παρουσιάζει τραγούδια σταθμούς, που έχουν σημαδέψει την παράλληλη πορεία τους. Στις εμφανίσεις τους, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο Γιάννης Ζουγανέλης τραγουδούν, διακωμωδούν, αυτοσαρκάζονται και αναζητούν την ελπίδα, μέσα από την επικοινωνία που φέρνει η μουσική. Με χιούμορ και τραγούδι, έτσι όπως διαχρονικά αντιμετώπιζε αυτός ο τόπος τα προβλήματα,τις δυσκολίες και τα αδιέξοδα του. Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»

ΠΕΜΠΤΗ 22/9

«INSENSO» ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ
Αφού άνοιξε την αυλαία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στο Βρότσλαβ της Πολωνίας στις 15 Ιανουαρίου, το «Insenso» του Δημήτρη Δημητριάδη σε σκηνοθεσία Πέτρου Σεβαστίκογλου θα εγκαινιάσει στις 18 Οκτωβρίου τη Θεατρική Ολυμπιάδα που θα πραγματοποιηθεί στην ίδια πόλη.

Νωρίτερα, το Σεπτέμβριο θα ταξιδέψει στη χώρα μας, όπου θα παρουσιαστεί από τις 22 μέχρι και τις 25 του μήνα στη σκηνή της Φρυνίχου του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.

Για τον Δημητριάδη το «Insenso», που σημαίνει ολοσχερής ήττα της φρόνησης, εξουθενωτικός θρίαμβος των αισθήσεων, ακροβασία στα όρια της λογικής, είναι «σαν μια όπερα χωρίς μουσική, όπου ο λόγος και το ανθρώπινο σώμα αποτελούν τα μοναδικά όργανα». Πρωταγωνίστρια του είναι η Ελληνοπολωνή ηθοποιός Αλεξάνδρα Καζάζου.

Θέατρο Τέχνης, Φρυνίχου: Φρυνίχου 14, Πλάκα. Τηλέφωνο: 210 3222464. Στις 21:15.


«ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ» ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ
Μετά την πρεμιέρα του στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου ο «Οιδίποδας Τύραννος» του Σοφοκλή θα μιλήσει ρώσικα και ελληνικά στο Ηρώδειο.


Ο πολυβραβευμένος Λιθουανός σκηνοθέτης Ρίμας Τουμίνας παρουσιάζει με το φημισμένο θέατρο Βαχτάνγκοφ της Ρωσίας και με το δικό μας Εθνικό Θέατρο, την τραγωδία του Σοφοκλή, στο επίκεντρο της προβληματικής της οποίας τίθεται το άτομο σε σχέση με την προσωπική του ελευθερία, την εξουσία, την κοινωνία και τη θεϊκή βούληση.

Μία παράσταση με Έλληνες και Ρώσους ηθοποιούς, τον Βίκτορα Ντομπρονράβοφ στον κεντρικό ρόλο και μουσική του Θοδωρή Αμπαζή, που θα παρουσιαστεί και στη Μόσχα.

Ωδείο Ηρώδου Αττικού (Ηρώδειο): Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Στις 21:00. Εισιτήρια- Ζώνη VIP: 35 ευρώ, Ζώνη Α: 25 ευρώ, Ζώνη Β: 15 ευρώ, 'Ανω διάζωμα: 10 ευρώ.

ΕΚΘΕΣΗ «ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΩΝ» ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ
Τριάντα είδη δεινοσαύρων, πιστές αναπαραστάσεις σε φυσικό μέγεθος, προσφέρουν σε μικρούς και μεγάλους ένα γοητευτικό, συναρπαστικό και παράλληλα επιμορφωτικό θέαμα.


Η νέα έκθεση του Ελληνικού Κόσμου παρουσιάζει με συναρπαστικό τρόπο πληροφορίες για τον τόπο όπου ανακαλύφθηκε ο κάθε δεινόσαυρος, την περίοδο που έζησε, τα ανατομικά γνωρίσματα και τις ιδιαιτερότητές τους.

Η ομάδα των μουσειοπαιδαγωγών του Ελληνικού Κόσμου σχεδίασε και πραγματοποιεί στο πλαίσιο της έκθεσης παράλληλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες και επιμορφωτικά παιχνίδια, μέσω των οποίων τα παιδιά θα μάθουν τα πάντα για τα τεράστια αυτά ερπετά, αλλά και για την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη μας.

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»: Πειραιώς 254, Ταύρος. Τηλέφωνο: 212 254 0000. Γενική είσοδος: 6 ευρώ. Ομαδικό 4 ατόμων: 20 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ