Στο μικροσκόπιο ΟΣΕ, ταξί, ανάπτυξη και εργασιακές σχέσεις - iefimerida.gr

Στο μικροσκόπιο ΟΣΕ, ταξί, ανάπτυξη και εργασιακές σχέσεις

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Στα υπουργεία που κάνουν... τζιζ θα κάνει τη Τετάρτη "επίσκεψη" η Τρόικα, συνεχίζοντας τη καταγραφή των προβλημάτων, που θα αποτελέσουν την ατζέντα των τελικών διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση στις αρχές Ιανουαρίου.

Έτσι, μετά τις επαφές με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όπου έγινε η πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το μέγεθος της φετινής "τρύπας" και τη συνάντηση με το Δημήτρη Ρέππα όπου βασικό ζητούμενο ήταν πώς θα προχωρήσει η εφεδρεία, σειρά παίρνουν οι υπουργοί Μεταφορών, Ανάπτυξης και Εργασίας.

Με το Μάκη Βορίδη αναμφίβολα στο τραπέζι θα πέσει το μέλλον των αστικών συγκοινωνιών και του ΟΣΕ, με τη πρόσφατη μνημονιακή δέσμευση να προβλέπει αύξηση τιμολογίων τουλάχιστον 25% εντός του επόμενου έτους, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και το αποτέλεσμα των συζητήσεων για τα ταξί, η άμεση απελευθέρωση των αδειών των οποίων συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στο Μνημόνιο.

Με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη το αντικείμενο δεν μπορεί να είναι άλλο από τη τόνωση των προοπτικών ανάκαμψης, μέσω της ταχύτερης απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, όπου στο πρώτο εξάμηνο καταγράφηκε σημαντική καθυστέρηση με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος απώλειας κονδυλίων. Η συνάντηση θα γίνει στον έντονο απόηχο της δημοσιοποίησης των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού, απ' όπου προκύπτει ότι πέρα από το "τσεκούρωμα" του ΠΔΕ στο βωμό της μείωσης του ελλείμματος, υπάρχει "πάγωμα" πληρωμών, με αποτέλεσμα στο 11μηνο οι δαπάνες του ΠΔΕ να είναι μειωμένες κατά 40,1% έναντι ετήσιου αναθεωρημένου στόχου για μείωση τους κατά 18,5% σε σχέση με πέρσι!

Με τον Γιώργο Κουτρουμάνη στο τραπέζι θα τεθεί η δέσμευση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε τριμερή συμφωνία με τα συνδικάτα και τους εργοδότες για επανεξέταση όλου του πλαισίου των εργασιακών σχέσεων, χωρίς να εξαιρείται ούτε καν η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η συνάντηση θα γίνει με φόντο τις συστάσεις- παρατηρήσεις τόσο της Κομισιόν όσο και του ΔΝΤ, σύμφωνα με τις οποίες η προβλεπόμενη αύξηση 1,6% στους κατώτερους μισθούς δεν συνάδει με τις συνθήκες στη πραγματική οικονομία.

Ο γύρος επαφών των επικεφαλής της Τρόικας θα κλείσει με τη συνάντηση τους τη Πέμπτη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τη συνάντηση τους τη Παρασκευή με τον Λουκά Παπαδήμο, παρουσία του υπουργού Οικονομικών. Το προφανές είναι ότι θα συζητηθεί η πρώτη δέσμη συμπερασμάτων, τόσο για την εκτέλεση του φετινού Προϋπολογισμού όσο και για τα βήματα που πρέπει να γίνουν με το νέο Μνημόνιο. Πληροφορίες αναφέρουν, δε, ότι αν και δεν συζητήθηκαν νέα μέτρα για το 2012, η Τρόικα επισήμανε στον υπουργό Οικονομικών ότι όλα δείχνουν πως το φετινό έλλειμμα θα κλείσει κοντά στο 10% άρα θα χρειαστούν πρόσθετες παρεμβάσεις. Η συζήτηση επί της ουσίας θα γίνει τον Ιανουάριο, οπότε και θα πρέπει να απαντηθεί από τη Κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν ποιά μέτρα θα είναι αυτά, με δεδομένο ότι δύσκολα η Τρόικα θα περιμένει τη νέα Κυβέρνηση για να τα θεσμοσθετήσει...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ