Ο Αντόνιο Νέγκρι στην έκθεση documenta: Πρέπει να ξαναβρούμε την επιθυμία για Δημοκρατία - iefimerida.gr

Ο Αντόνιο Νέγκρι στην έκθεση documenta: Πρέπει να ξαναβρούμε την επιθυμία για Δημοκρατία

φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΝΙΚΟΣ ΛΩΛΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη δημόσια δράση της documenta στο Πάρκο Ελευθερίας με τις «Ασκήσεις Ελευθερίας και προσκεκλημένο τον Αντόνιο Νέγκρι.

Ως μια προθέρμανση για την documenta 14, τη σημαντικότερη διεθνή διοργάνωση σύγχρονης τέχνης, που θα εγκαινιάσει τις μεγάλες της εκθέσεις ενώνοντας τη γερμανική πόλη Κάσελ και την Αθήνα.

Ο Ιταλός διανοητής, και πρωταγωνιστής της ιταλικής ριζοσπαστικής Αριστεράς τη δεκαετία του 70, όρισε με τις «ασκήσεις» του το περιεχόμενο αυτής της δημόσιας δράσης και τη λειτουργία της σαν μια αυτοτελή διαδικασία, συνδέοντας τον δημόσιο διάλογο με θεμελιώδη ζητήματα που απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες -κινήματα αντίστασης, αυτονομίας, πολιτική, ελευθερία, ιστορικότητα.

Γεμάτο απο κόσμο το Κέντρο Τεχνών του δήμου Αθηναίων, πρώην διοικητήριο των ΕΑΤ-ΕΣΑ, όπου φιλοξενούνται οι δράσεις της documenta 14.

Ο Αντόνιο Νέγκρι, βασικός θεωρητικός του ρεύματος της Αυτονομίας, υπερασπίστηκε «το κίνημα της 15ης Μαΐου στις πλατείες, που εξαπλώθηκε στη Μεσόγειο δημιουργώντας ένα τεράστιο βήμα που μας έκανε να σκεφτούμε ότι η Δημοκρατία δεν είναι ένα όραμα για το μέλλον, είναι για το εδώ και τώρα».
«Ο κύκλος των αγώνων δεν έκλεισε» υποστήριξε ο 83χρονος συν- συγγραφέας με τον Μάικλ Χάρντ του βιβλίου « Αυτοκρατορία»(εκδ. Harvard Univesity Press 2000).

Εστω κι αν χαρακτήρισε «θλιβερή» τη νίκη των αγώνων του εργατικού κινήματος στην Ιταλία, τη δεκαετία του 60 και 70, επειδή όπως είπε «το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα δεν μπόρεσαν να ερμηνεύσουν τη μετάβαση του καπιταλιστικού μοντέλου παραγωγής και ανάπτυξης, να αντιτάξουν στις άθλιες συνθήκες εργασίας, την ελευθερία κι αυτό ήταν το τέλος της Αριστεράς στην Ιταλία».

Ακόμα κι αν δήλωσε απαισιόδοξος «βλέπω τον Τραμπ, την καταστροφή» ο Αντόνιο Νέγκρι κατέληξε πως «Σήμερα χρειαζόμαστε το θάρρος να επανασυνθέσουμε, με τρόπο ριζοσπαστικό, μια καινούρια Δημοκρατία. Πρέπει με αισιοδοξία να ξαναβρούμε την επιθυμία μας για Δημοκρατία».

Οι θεατές καθισμένοι σε ψευδοερείπια, δηλαδή στα 68 τεράστια και μαλακά μπλοκ της εγκατάστασης «Demos» του αρχιτέκτονα Ανδρέα Αγγελιδάκη.
Μία εγκατάσταση σαν σκαλοπάτια που παραπέμπουν στο αρχαίο βήμα της Πνύκας.
Ετσι, πήραν μια πρώτη γεύση από το πρόγραμμα δράσεων της πειραματικής «Βουλής των Σωμάτων» που θα συνεχιστεί έως τις 24/9.

«Η δική μας Βουλή είναι συμβολική, χωρίς Σύνταγμα και υπουργούς, ένας χώρος για όλους μας, τώρα που οι δημοκρατικοί θεσμοί είναι σαν ερείπια, σαν άδεια φέρετρα» είπε ο Πολ Πρεσιάδο, επιμελητής των δημοσίων δράσεων της documenta.

Το δεκαήμερο πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο ειδικά για την Αθήνα, προκειμένου το ελληνικό κοινό «να γνωρίσει την documenta κι εκείνη 'να μάθει από την Αθήνα της κρίσης', όπως είναι ο γενικός τίτλος της».

Ο Αντόνιο Νέγκρι ένωσε χθες τη φωνή του στη Βουλή των Σωμάτων με έναν άλλο πρώην κρατούμενο, τον δημοσιογράφο, φωτογράφο και κινηματογραφιστή, Νίιλας Σόμπι.
«Με τον εγκλεισμό μου στην απομόνωση έμαθα να αγωνίζομαι» είπε ο ακτιβιστής για τα πολιτικά δικαιώματα και την εθνική κυριαρχία των αυτόχθονων Σάμι, στον Βορρά της Νορβηγίας.

Στις «Ασκήσεις Ελευθερίας» συμμετείχε η Λίνεα Ντικ, συγγραφέας, ζωγράφος και τελετάρχης της πολιτιστικής κληρονομιάς των Kawakwaka'wakw, Nisga'a και Τσίμσιαν και ο καλλιτέχνης, Sergio Zevallos από το Περού.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ