«Φρένο» από τους θεσμούς στη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε Αναπτυξιακό Ταμείο - iefimerida.gr

«Φρένο» από τους θεσμούς στη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε Αναπτυξιακό Ταμείο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τέλος στα σχέδια του υπουργείου Οικονομίας να μετεξελιχθεί το ΕΤΕΑΝ σε Αναπτυξιακό Ταμείο μέσω του οποίου θα διοχετεύονται στις επιχειρήσεις με επενδυτικά κεφάλαια ή εγγυήσεις, βάζει το «κουαρτέτο».

Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας που μετείχε στη σημερινή συνάντηση, οι εκπρόσωποι των θεσμών εξέφρασαν τη διαφωνία τους σε μία τέτοια εξέλιξη κρίνοντας πως δημιουργείται πρόβλημα στο πλαίσιο της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ενώ σημειώθηκε ακόμη ότι για να προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός απαιτείται και το πράσινο φως από την DGcom.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση επιθυμούσε το αναπτυξιακό ταμείο να μπορεί να χορηγεί δάνεια, αλλά και σε ακόμη ορισμένες περιπτώσεις να δίνει έγκριση για αναδιαρθρώσεις δανείων, σενάριο που απορρίπτεται από τους εκπροσώπους των δανειστών.

Η μετέξελιξη του ΕΤΕΑΝ στηριζόταν στη στη βάση της συνδιαχείρισης κεφαλαίων σε συνεργασία με άλλους χρηματοδοτικούς φορείς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα οποία θα μοχλεύονται μέσω των εμπορικών τραπεζών, διοχετεύοντας στις επιχειρήσεις επενδυτικά κεφάλαια, κεφάλαια κίνησης ή εγγυήσεις.

Το νομοσχέδιο που έχει συντάξει το υπουργείο Οικονομίας για τη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) σε Αναπτυξιακό Ταμείο συζήτησε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Μπορεί οι εκπρόσωποι των θεσμών να μην αποδέχονται τη συγκεκριμένη διάταξη ωστόσο εξετάζουν θετικά το σχέδιο να διαχειριστεί το ΕΤΕΑΝ περισσότερους πόρους και προγράμματα.

Στη σημερινή συνάντηση έγινε και εκτενής συζήτηση για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Κυβέρνησης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί και έχουν γίνει παρατηρήσεις από τους θεσμούς και αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες εβδομάδες και σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, το σχέδιο αυτό θα αφορά «στη ζωή μετά το μνημόνιο», δηλαδή θα περιλαμβάνει εργαλεία χρηματοδότησης και θεσμικές αλλαγές που άπτονται της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής ανάκαμψης.

Αύριο, Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομίας θα έχει νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, με αντικείμενο των εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΤΕΑΝ διαπραγμάτευση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ