Θεσσαλονίκη: Παρτιτούρες με εικόνες -Μουσική με οδοντόβουρτσες και κουτάλια στο Μέγαρο - iefimerida.gr

Θεσσαλονίκη: Παρτιτούρες με εικόνες -Μουσική με οδοντόβουρτσες και κουτάλια στο Μέγαρο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ηχοι από ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, γυάλινα μπουκάλια και πλαστικά κουτάλια. Δονήσεις από τα σπλάγχνα ενός ανοικτού πιάνου. Παρτιτούρες χωρίς νότες, αλλά γραμμένες με εικόνες.

Σύντομες λέξεις από σιωπή και ζωηροί διάλογοι με ξυλόφωνα, μεταλλόφωνα και πιατίνια.

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ανοίγει νέους δρόμους στο πεδίο της δημιουργικής έκφρασης, προτείνει εναλλακτικούς τρόπους μάθησης και προσκαλεί το ευρύ κοινό να γνωρίσει τα συστατικά υλικά του κόσμου των ήχων.

Θέλοντας να καταδείξει το «πώς φτιάχνεται η μουσική», ο μεγαλύτερος πολιτιστικός οργανισμός της Βόρειας Ελλάδας αναλαμβάνει για πρώτη φορά ενεργό ρόλο στον τομέα της συμμετοχικής διδασκαλίας και διοργανώνει νέο κύκλο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που απευθύνονται σε όλους, ανεξαρτήτως εάν έχουν ή όχι γνώσεις μουσικών οργάνων ή θεωρίας της μουσικής.

Με κίνητρο τον αυθορμητισμό
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν σχεδιαστεί με βάση την αντίληψη ότι η μουσική δημιουργία είναι πρωτίστως άσκηση στην ελευθερία.

Θεσσαλονίκη: Παρτιτούρες με εικόνες -Μουσική με οδοντόβουρτσες και κουτάλια στο Μέγαρο | iefimerida.gr 0

Αντικείμενό τους είναι ο αυτοσχεδιασμός, η ομαδική σύνθεση, ο πειραματισμός, η ενορχήστρωση και η διασκευή μουσικού υλικού.
Παρακινούμενοι από τον αυθορμητισμό και τη διάθεση για ψυχαγωγία, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν ήχους και μουσικά όργανα, να δημιουργήσουν νέες μουσικές ιδέες, να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους και να παραγάγουν τη δική τους, πρωτότυπη μουσική.

Με τον τρόπο αυτόν καλούνται να προσδιορίσουν εκ νέου τη σημασία της μουσικής πράξης και το περιεχόμενο της μουσικής γνώσης, να προτάξουν την ατομική επινόηση και να αναπτύξουν συλλογικότητες.
Σε ποιους απευθύνεται

Ο κύκλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων δομείται σε τρία διαφορετικά εργαστήρια, τα οποία διαχωρίζονται με κριτήριο την ηλικία και απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Τα εργαστήρια θα διαρκέσουν τρεις μήνες, από τις αρχές Οκτωβρίου έως τα τέλη Δεκεμβρίου, και θα φιλοξενηθούν στο νέο κτήριο (Μ2) του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Οι αιτήσεις εγγραφής αρχίζουν Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, και θα διαρκέσουν έως την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, ενώ ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων είναι περιορισμένος.

Πληροφορίες www.tch.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ