Στο ΣτΕ οι πρυτάνεις - με «πάγωμα» χρηματοδότησης απειλεί η Διαμαντοπούλου - iefimerida.gr

Στο ΣτΕ οι πρυτάνεις - με «πάγωμα» χρηματοδότησης απειλεί η Διαμαντοπούλου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισαν να προσφύγουν οι πρυτάνεις κατά του νόμου που προβλέπει τις διαδικασίες εκλογής Συμβουλίου Διοίκησης στα Πανεπιστήμια. Την ίδια στιγμή η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου απειλεί με διακοπή της χρηματοδότησης αν δεν συμμορφωθούν με το νέο νόμο.

Την απόφαση για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατεάις οριστικοποίησε η έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε στο Λαύριο.Σε ανακοίνωση της η Σύνοδος τονίζει ότι οι απειλές του υπουργείου για περικοπή της χρηματοδότησης από τον τακτικό προϋπολογισμό αποκαλύπτουν τη στρατηγική συρρίκνωσης του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστήμιου που εφαρμόζει το Υπουργείο Παιδείας.

Νωρίτερα, ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Γιάννης Μυλόπουλος έκανε λόγο για «καθεστώς διαρχίας και αμφισβήτησης των νόμιμα εκλεγμένων πρυτανικών αρχών από τις διορισμένες οργανωτικές επιτροπές» με αφορμή τον διορισμό των νέων συμβουλίων διοίκησης που πρέπει να πραγματοποιηθεί ως τις 15 Ιανουαρίου σύμφωνα με το νέο νόμο πλαίσιο.

Διαμαντοπούλου: «Θέλουν να ελέγχουν τα ιδρύματα»

«Οι πρυτάνεις αντιδρούν στο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση γιατί θέλουν να ελέγχουν τα ιδρύματα», δήλωσε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου σε συνέντευξή της στο ΣΚΑΪ. Η υπουργός προειδοποίησε με διακοπή της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων στην περίπτωση που οι πρυτάνεις δεν εφαρμόσουν το νόμο.

Ακόμα, η κ. Διαμαντοπούλου σημείωσε πως όποιος θέλει, μπορεί να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα η μη του νόμου. «Οι πρυτάνεις έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν κατά του νόμου, αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν από μόνοι τους εάν κάτι είναι ή όχι συνταγματικό», είπε χαρακτηριστικά.

Η υπουργός Παιδείας είπε ακόμα πως τα πανεπιστήμια αρνούνται να στείλουν καταστάσεις για την εφεδρεία, υποστηρίζοντας ότι έχουν αναπτύξει εδώ και χρόνια πελατειακές σχέσεις, «καθώς η εκλογή τους γίνεται και από το διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημίων».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ