Καρχιμάκης: «Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει Βοναπάρτηδες και Εφιάλτες» - iefimerida.gr

Καρχιμάκης: «Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει Βοναπάρτηδες και Εφιάλτες»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ΠΑΣΟΚ δεν θα διασπαστεί επισημαίνει ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλης Καρχιμάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο iefimerida.gr σημειώνοντας ότι «οι διασπάσεις των κομμάτων δεν γίνονται μόνο από προσωπικές στρατηγικές, απαιτούνται ισχυρές ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές» που στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχουν.Ο κ. Καρχιμάκης επισημαίνει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου δικαιούται να είναι εκ νέου υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, παρά το γεγονός ότι από την απάντησή του στο πότε, γίνεται σαφές ότι αυτή η διαδικασία αλλαγής εκλογής νέας ηγεσίας δεν υπάρχει η πρόθεση να ξεκινήσει τόσο σύντομα.

Ο βουλευτής Λασιθίου εξαπολύει επίθεση κατά όσων θέλουν, όπως υποστηρίζει, να «επιβάλλουν την πλήρη πολιτική εξεφάνιση του κ. Παπανδρέου». «Είναι αυτοί», επισημαίνει, «που δεν θέλουν ούτε τα κόμματα ούτε το πολιτικό σύστημα να κάνουν προκοπή, γιατί τους συμφέρει να τα βλέπουν αδύναμα, εύθραυστα και διασπασμένα. Είναι αυτοί που χρωστούν στις τράπεζες και στο κράτος, αλλά δεν πληρώνουν.»

Ο κ. Καρχιμάκης αφήνει αιχμές για στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δεν βοήθησαν τον κ. Παπανδρέου στην διετή του προσπάθεια και επισημαίνει ότι «το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του, πρέπει να δώσουν ονοματεπώνυμο στα συμφέροντα με τα οποία συγκρούονται, στους εκβιαστές, στους επιβήτορες και στους λαθρόβιους που ορέγονται διαλυμένα κόμματα, χωρίς ανάστημα και φωνή, για να περνούν ανενόχλητοι τις ανομίες και τις αθέμιτες επιδιώξεις τους. Πρέπει να λειτουργήσουν πραγματικά όλοι οι θεσμοί και για όλους.»

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η προτροπή του προς τον κεντρικό τραπεζίτη (δεν κατονομάζει τον κ. Γιώργο Προβόπουλο), να μη συγκαλύψει τις ευθύνες των τραπεζών που, όπως υποστηρίζει πρέπει «να χρηματοδοτήσουν την προσπάθεια και την πραγματική οικονομία και όχι τους λαθρόβιους του πολιτικού συστήματος χωρίς προϋποθέσεις και εγγυήσεις, όπως είχαν μάθει μέχρι σήμερα.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνάντευξης του κ.Καρχιμάκη στο iefimerida.gr

Πότε πρέπει ν' ανοίξουν οι διαδικασίες διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ;

Μπροστά μας κ. Μόσχοβα, έχουμε κρισιμότατους μήνες, όπου θα κληθούμε ν' ανταποκριθούμε στην τελική φάση των μεγάλων εθνικών προκλήσεων που θα σημαδέψουν κυριολεκτικά το μέλλον της χώρας μας. Στις 12 Δεκεμβρίου ξεκίνησε η πολύ κρίσιμη διαπραγμάτευση για τη δανειακή σύμβαση. Όπως έχει τονίσει και ο Πρωθυπουργός, είναι επιτακτική ανάγκη, όλα τα μέλη της Κυβέρνησης να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό ώστε να εφαρμοστεί με ακρίβεια και συνέπεια το πρόγραμμα προσαρμογής και να ολοκληρωθεί το αναθεωρημένο πρόγραμμα. Αυτό το πρόγραμμα αποτελεί την προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση των 80 εκατομμυρίων ευρώ, την οποία πρόκειται να λάβουμε, αρκεί να τηρήσουμε τους όρους του αναθεωρημένου προγράμματος. Οι υποχρεώσεις απέναντι στην χώρα είναι και άμεσες και πολύ κρίσιμες.

Αυτό λοιπόν είναι που θα πρέπει όλοι ανεξαιρέτως, από όλους τους πολιτικούς χώρους να προτάξουμε, όχι μόνο ως απόλυτη εθνική προτεραιότητα αλλά ακόμα περισσότερο, ως εθνική νομοτέλεια.

Δικαιούται να είναι εκ νέου υποψήφιος ο κ.Παπανδρέου;

Ο Γιώργος Παπανδρέου βεβαίως και το δικαιούται. Είναι ο εγγυητής και της προσπάθειας που καταβάλλει το ΠΑΣΟΚ αλλά και της συνέχειάς του. Κάποιοι όμως, συνεχίζουν να θέλουν να επιβάλλουν και την πλήρη πολιτική του εξαφάνιση. Είναι αυτοί που δεν θέλουν ούτε τα κόμματα ούτε το πολιτικό σύστημα να κάνουν προκοπή, γιατί τους συμφέρει να τα βλέπουν αδύναμα, εύθραυστα και διασπασμένα. Είναι αυτοί που χρωστούν στις τράπεζες και στο κράτος, αλλά δεν πληρώνουν. Είναι αυτοί που ζητούν παροχές ή διευκολύνσεις χωρίς κανόνες ή με προσχηματικές εγγυήσεις. Είναι οι ίδιοι που δεν πληρώνουν φόρους και επιθυμούν να διαφεύγουν ανενόχλητοι. Είναι οι ίδιοι που υποκρίνονται για τον αγώνα των εργαζομένων και όσων δοκιμάζονται, ενώ την ίδια στιγμή στις δικές τους επιχειρήσεις απολύουν κόσμο και μειώνουν μισθούς.

Αυτό το σύστημα προσπαθεί ακόμα και τώρα να ξεφορτωθεί τον Γιώργο Παπανδρέου, με συμμαχίες προθύμων που είτε συνειδητά, για τους δικούς τους λόγους το μετέρχονται, είτε ασυνείδητα δεν αντιλαμβάνονται ότι έρχεται η σειρά τους.

Θέλουν να ξεχάσουμε ότι, σήμερα μιλούμε και καταθέτουμε το λόγο μας, κρίνουμε και κρινόμαστε, γιατί υπάρχουμε. Γιατί δεν χρεοκόπησε η χώρα. Αυτό σκοπίμως αποκρύπτεται για να οικοδομηθεί η πολιτική εξαφάνισης του Παπανδρέου. Αυτός όμως πήρε το κόστος, αυτοί θέλουν να αγοράσουν φθηνά μια χώρα με μικρή αξία.

Φοβάστε διάσπαση του ΠΑΣΟΚ και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Το ΠΑΣΟΚ δεν θα διασπαστεί.

Πρώτα απ' όλα διότι ο προοδευτικός ελληνικός λαός περιμένει λύση στο πρόβλημα της κρίσης από εμάς. Αυτό δημιουργεί συσπείρωση, όχι διάλυση. Δεν προσδοκά ο λαός λύση ούτε από τη Δεξιά ούτε από τα κόμματα διαμαρτυρίας. Αρα κανένα στέλεχος μας δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της πολιτικής απομόνωσης από τους ψηφοφόρους και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, διότι απλά δεν υπάρχουν ανάμεσά μας ούτε Βοναπάρτηδες ούτε Εφιάλτες.

Δεύτερον, δεν θα διασπαστεί διότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις που απαιτούνται ιστορικά. Σας υπενθυμίζω ότι οι διασπάσεις των κομμάτων δεν γίνονται μόνο από προσωπικές στρατηγικές, απαιτούνται ισχυρές ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές οι οποίες στην προκειμένη περίπτωση θα κατέληγαν και σε διαφορετικές προτάσεις αντιμετώπισης της κρίσης που βιώνουν οι Έλληνες. Φαντάζομαι θα συμφωνείτε μαζί μου ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε εντοπίσει στο δημόσιο πολιτικό διάλογο κάποια διαφορετική πρόταση ούτε τόσο μέσα στο ΠΑΣΟΚ, ούτε στο ευρύτερο πολιτικό φάσμα.

Επιπλέον η χώρα διέρχεται τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση στην νεότερη ιστορία της και είναι λογικό να ακούγονται και να γράφονται πολλά. Αυτά πολλές φορές τα ερμηνεύουμε σαν εσωτερικούς κλυδωνισμούς, που δεν είναι όμως επαρκείς να δημιουργήσουν πρόβλημα στην παράταξη διότι ακόμη και αυτοί που πρόσκαιρα μας απορρίπτουν, γνωρίζουν ότι αυτός ο πολιτικός φορέας έχει σηκώσει μόνος του το τεράστιο βάρος για να επιβιώσει η χώρα μέσα στην παγκόσμια οικονομική κρίση.

Είναι ανάγκη όμως, όλοι μας και χωρίς εξαιρέσεις, ν' αναλογιστούμε ότι στις προτεραιότητές μας, πρέπει να βρίσκεται η σταθερή πορεία της χώρας και η αναπτυξιακή της ανάκαμψη με την ταυτόχρονη βασική μας κοινωνική στόχευση την επιστροφή όσων αφαιρέθηκαν από τους συμπολίτες μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Το πεδίο της πολιτικής μας μάχης πρέπει να καθορίζεται από την έμπρακτη στήριξη των αδυνάτων, των αποκλεισμένων και των νέων ανθρώπων και ταυτόχρονα από την ορατή και αδιαπραγμάτευτη σύγκρουση με ονοματεπώνυμο, με όλους αυτούς που κονόμησαν αλλά δεν πλήρωσαν.

Χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει, ότι είμαστε απέναντι στην υγιή επιχειρηματικότητα, αντιθέτως, έτσι ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε την επιχείρηση και προσελκύουμε νέα επενδυτικά κεφάλαια σε ένα καθαρό τοπίο.

Ποια λάθη έγιναν επί διακυβέρνησης Παπανδρέου;

Οταν οι συνθήκες διακυβέρνησης είναι διαρκούς εκτάκτου ανάγκης και συναγερμού. Όταν σε δύο χρόνια καλείσαι να διασώσεις πατρίδα και λαό από την χρεοκοπία, την αμισθία και την αναξιοπρέπεια. Όταν αλλάζεις, όταν προωθείς μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όταν νομοθετείς και βάζεις κανόνες που καταπολεμούν τους διαχρονικούς εχθρούς του δημοσίου συμφέροντος όπως η φοροδιαφυγή και η στρεβλή λειτουργία του δημοσίου, τότε τα λάθη είναι και αναπόφευκτα γι' αυτόν που δρα και που τολμά να υλοποιήσει τέτοιες κορυφαίες πολιτικές. Και μάλιστα, σε πολύ σύντομους χρόνους σε σχέση με τους χρόνους που αναπτύχθηκαν και γιγαντώθηκαν αυτά τα φαινόμενα.

Και το ΠΑΣΟΚ το τόλμησε κ. Μόσχοβα. Ο Παπανδρέου το τόλμησε και δεν φυγομάχησε, όπως ο προκάτοχός του, και κράτησε μια ωρολογιακή βόμβα στα χέρια με πολύ ψυχραιμία και πολιτικό θάρρος, προκειμένου να σταθεί η χώρα όρθια και να συνεχίζει σήμερα να παλεύει όχι μόνο για τη σωτηρία της, αλλά και για την ανάπτυξή της και την κοινωνική της συνοχή.

Ο Παπανδρέου υπόσχονταν ότι θα τ' αλλάξει όλα. Τώρα τι πρέπει ν' αλλάξει στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ;

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει διαρκώς ν' αλλάζει προς το καλύτερο και το δημιουργικότερο. Αυτή είναι η ταυτότητά του, αυτή είναι η αποστολή του. Πάνω απ' όλα όμως, όλοι όσοι αγωνιζόμαστε για να κρατηθεί όρθιος ο τόπος, ας βάλουμε λίγο ψυχή και συναίσθημα στις πρωτοβουλίες μας. Γιατί πολιτική χωρίς ψυχή και συναίσθημα, όσο ρομαντικό και αν ακούγεται, δεν μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία και στον άνθρωπο. Γιατί η πολιτική είναι προσφορά. Και όλες οι μεγάλες ανατροπές και πρωτοβουλίες που οδήγησαν την πολιτική στο προσκήνιο ως δύναμη προόδου και προσφοράς, προέρχονταν από την ψυχική δύναμη και το συναίσθημα των πολιτών και του περιεχομένου των πολιτικών, με την ταυτόχρονη συμπόρευση και την ενιαία αντίληψη για τους κοινούς στόχους και για το κοινό καλό.

Οση θέληση και αν έχει ο ηγέτης, αν όλοι όσοι έχουν αναλάβει ευθύνες δεν διαλέγονται και δεν συγκρούονται με όσα πονούν, ανησυχούν και προβληματίζουν τον κόσμο και παραμένουν χωρίς πείσμα, χωρίς διάθεση και χωρίς κεφαλαιοποίηση της συνολικής προσπάθειας που καταβάλλεται, τότε οι αλλαγές που απαιτούνται μπορεί να παραμένουν κάθε φορά χωρίς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Το ΠΑΣΟΚ στο σύνολό του πρέπει πρώτον, να πείσει για τον αγώνα που έκανε σε εκρηκτικές συνθήκες εντός των συνόρων αλλά και σε διεθνές επίπεδο, ώστε να κρατηθεί όρθια η χώρα. Δεύτερον, πρέπει ν' αναδείξει τις αντιφάσεις, τις ολιγωρίες, την έλλειψη αλληλεγγύης και σε πολλές περιπτώσεις την υπονόμευση των θεσμικών οργάνων της Ενωσης.

Να κατονομαστεί η αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά της Μέρκελ που θυμίζει εκσυγχρονισμένες πρακτικές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, με θύματα ξανά τους φτωχούς, τους αδύναμους και τους αποκλεισμένους. Να κατονομαστούν και οι παράδοξες πρακτικές του Σαρκοζί, πρακτικές με τις οποίες διαφωνούν οι λαοί τους, αλλά οι ίδιοι σκοπίμως τις υιοθετούν λόγω των επικείμενων εκλογών, νομίζοντας ότι έτσι θ' αποφύγουν την ήττα.

Οταν όμως υιοθετείς το δόγμα μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων, των Βορείων και των Νοτίων, όταν υιοθετείς νεοφιλελεύθερες και διασπαστικές πολιτικές για εκλογικές ευκολίες, όταν αντί στην κρίση να συσπειρώνουν την Ευρώπη, αυτοί να την απειλούν με αποδιοργάνωση, τότε το τίμημα θα πληρωθεί ακριβά και θα πληρωθεί και από τους υπαιτίους.

Τρίτον, το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του, πρέπει να δώσουν ονοματεπώνυμο στα συμφέροντα με τα οποία συγκρούονται, στους εκβιαστές, στους επιβήτορες και στους λαθρόβιους που ορέγονται διαλυμένα κόμματα, χωρίς ανάστημα και φωνή, για να περνούν ανενόχλητοι τις ανομίες και τις αθέμιτες επιδιώξεις τους. Πρέπει να λειτουργήσουν πραγματικά όλοι οι θεσμοί και για όλους.

Τέταρτον, το ΠΑΣΟΚ πρέπει ν' ανακάμψει με πρωτοβουλίες και πολιτικές, με κανόνες και διάλογο ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες και τους αποκλεισμένου, δίνοντας φωνή σε όλους εκείνους που ιστορικά και παραδοσιακά είναι οι κοινωνικοί και πολιτικοί μας σύμμαχοι.

Πέμπτον, πρέπει να κινηθούν με ασυνήθιστες ταχύτητες, όσοι Υπουργοί διαχειρίζονται κοινοτικά κονδύλια και με γρήγορες αποφάσεις όπως επιβάλλουν οι συνθήκες πολέμου που ζούμε, να δώσουν ώθηση στην άμεση απορρόφησή τους και στην ανάπτυξη. Και βεβαίως, με την ταυτόχρονη προϋπόθεση οι Τράπεζες, να χρηματοδοτήσουν την προσπάθεια και την πραγματική οικονομία και όχι τους λαθρόβιους του πολιτικού συστήματος χωρίς προϋποθέσεις και εγγυήσεις, όπως είχαν μάθει μέχρι σήμερα.

Αλλωστε η «Μπλακ Ροκ» ολοκληρώνει σε λίγο το έργο της – και αν φυσικά τα γνωστά συστήματα και ο Κεντρικός Τραπεζίτης δεν επιχειρήσουν να το συγκαλύψουν- θα μπει ακόμα πιο βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο για την πολυπόθητη και αναγκαία διαφάνεια, για την οποία παλεύουμε και η οποία αποτελεί ζητούμενο για όλη την κοινωνία. Η δε Δικαιοσύνη, πρέπει ν' αναλάβει γρήγορα και όχι επιλεκτικά, το μεγάλο μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί.

Ποια η γνώμη σας για τις οικονομικές διεκδικήσεις των συνταξιούχων και εν ενεργεία Βουλευτών;

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, όταν είχε προκύψει εδώ και καιρό ανάλογο θέμα, αποδοκίμασε δημόσια τέτοιες πρακτικές, πόσο μάλλον σήμερα που η μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών, δυσκολεύεται, κάτω από το βάρος των προβλημάτων που περνά ο τόπος.

Είναι μια πρακτική ασύμβατη με τις στιγμές, μια πρακτική που δεν ταιριάζει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ