Η Διακήρυξη των Αθηνών -Τι υπέγραψαν οι ηγέτες της συμμαχίας του Νότου - iefimerida.gr

Η Διακήρυξη των Αθηνών -Τι υπέγραψαν οι ηγέτες της συμμαχίας του Νότου

Φωτογραφίες: The Team / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με ένα κοινό κείμενο των ηγετών των ευρωμεσογειακών χωρών του Νότου, την «Διακήρυξη των Αθηνών» όπως ονομάστηκε επισφραγίστηκε η συμμαχία του νότου στην ΕΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που πήρε την σχετική πρωτοβουλία να καλέσει στην Αθήνα τους ηγέτες Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Μάλτας, Κύπρου και Πορτογαλίας τόνισε ότι στόχος είναι να αλλάξει η Ευρώπη αλλά όχι να διχαστεί.

Κύκλοι του μεγάρου Μαξίμου εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα της Συνόδου χαρακτηρίζοντας «θετικό» το γεγονός ότι υπήρξε κοινή διακήρυξη και πως η Σύνοδος του Νότου, αποκτά θεσμικά χαρακτηριστικά, αφού συμφωνήθηκε η επόμενη να γίνει στην Πορτογαλία.

Η Διακήρυξη των Αθηνών -Τι υπέγραψαν οι ηγέτες της συμμαχίας του Νότου  | iefimerida.gr 0

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κοινός τόπος είναι ότι η πρωτοβουλία θα πάρει μια μορφή συνεννόησης για όλα τα θέματα, ότι οι τύχες της Ευρώπης αφορούν το Νότο και τις μεσογειακές χώρες. Οι πέντε ηγέτες των χωρών του ευρωπαϊκού νότου επεσήμαναν ότι ο διεθνής ρόλος της Ευρώπης υποχωρεί και η αναβάθμιση περνάει από τη Μεσόγειο.

Κάποιος από τους ηγέτες κάποια στιγμή είπε μεταξύ άλλων, όπως αποκάλυψε κυβερνητική πηγή: «Η Ευρώπη είναι μια μηχανή στην οποία λειτουργεί μόνο το φρένο».

Ακόμη, κοινός τόπος των ηγετών που συμμετείχαν στη Σύνοδο είναι ότι θα πρέπει στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της 16ης Σεπτεμβρίου, στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, να δοθεί ώθηση για επανεκκίνηση στην κατεύθυνση της ανάπτυξης.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνοψίζοντας, πάντως, φάνηκε να εμμένει στο θέμα της ανεργίας.

Η Διακήρυξη των Αθηνών -Τι υπέγραψαν οι ηγέτες της συμμαχίας του Νότου  | iefimerida.gr 1

«Οι ευρωμεσογειακές χώρες εμφανίζονται ως μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος» έλεγαν με έμφαση οι ίδιες πηγές. Σχολιάζοντας την δήλωση Βέμπερ τόνιζαν ειρωνικά: «Χαιρόμαστε που έχει απήχηση η σύνοδος».

Το κείμενο της Διακήρυξης των Αθηνών

Η Διακήρυξη των Αθηνών -Τι υπέγραψαν οι ηγέτες της συμμαχίας του Νότου  | iefimerida.gr 2

Αλέξης Τσίπρας

Η ίδια η παρουσία των 7 χωρών στην Αθήνα, η Σύνοδος και η κοινή διακήρυξη των Αθηνών που υιοθετήθηκε, αναδεικνύει την κοινή βούληση μας να ενισχύσουμε την συνοχή και την ενότητα της Ευρώπης συμβάλλοντας ενεργά στον εξαιρετικά σημαντικό διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης που αρχίζει με την άτυπη σύνοδο των 27 στη Μπρατισλάβα. Ένας διάλογος που πρέπει να οδηγήσει σε ένα νέο όραμα για την Ευρώπη». Ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή της επόμενης συνάντησης των 7 χωρών, στην Πορτογαλία. «Από τη μια άκρη της Μεσογείου στην άλλη άκρη, μια χώρα που έχει τα ίδια προβλήματα, το ίδιο ταμπεραμέντο και την ίδια φιλοσοφία», όπως σχολίασε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η σημερινή Σύνοδος, η σημερινή πρωτοβουλία «είναι μια θετική συμβολή στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης». Διευκρίνισε: «Δεν είμαστε ούτε επιθυμούμε να γίνουμε άλλη μια ομαδοποίηση, μια πρωτοβουλία διαίρεσης ή διχασμού της Ευρώπης, επιθυμούμε και θα συνεχίσουμε να είμαστε μια πρωτοβουλία διαλόγου που στόχο έχει να ενώσει ακόμα περισσότερο την Ευρώπη και όχι να διχάσει, να προβάλει μια νέα ενότητα, και η ενότητα περνά μέσα από τη σύγκλιση, την καταπολέμηση των ανισοτήτων.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κατάληξη της συνόδου σε έναν κοινό κείμενο, στη Διακήρυξη των Αθηνών, εστιασμένη στις τρεις θεματικές: Τα θέματα που αφορούν τις προκλήσεις της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, την οικονομία και τις προτάσεις τους για την δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, πρέπει να ξαναεμπνεύσει τους λαούς της», τόνισε ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε: «Αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο με ευχές, χρειάζεται να λάβουμε ουσιαστικά μέτρα για τη βελτίωση της ζωής των Ευρωπαίων πολιτών και βεβαίως να ενισχύσουμε τον ρόλο της Ευρώπης, τον παγκόσμιο και περιφερειακό ρόλο της ΕΕ». Σημείωσε επιπλέον ότι: «χρειάζεται να πάρουμε μέτρα που θα δίνουν ώθηση στην απασχόληση και την ανάπτυξη, και που θα συμβάλουν ουσιαστικά στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, με αναβάθμιση της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας μας και με δυναμικές πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της ειρήνης και της ασφάλειας την πολυτάραχη περιοχή μας, με ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών και αλληλεγγύη στην κατανομή του βάρους φιλοξενίας τους».

Ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε αναφορά του Φρανσουά Ολαντ στη σύνοδο, ότι σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται σήμερα στη Μεσόγειο. «Ως χώρες της πρώτης γραμμής της ΕΕ, της Ευρωζώνης, φιλοευρωπαϊκές χώρες, όπου η ΕΕ συνεχίζει για μας να συμβολίζει κάτι το σημαντικό», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας οφείλουμε να καταθέσουμε τη δική μας προσέγγιση στην αντιμετώπιση των προσκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, απαντώντας στις τάσεις εθνικής αναδίπλωσης και περιχαράκωσης, απαντώντας στις δυνάμεις της ξενοφοβίας και του εθνικισμού που ξεπροβάλλουν ξανά στην ήπειρό μας».

Ολοκληρώνοντας, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε: «Μας ένωσαν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη η οικονομική κρίση, η προσφυγική κρίση, η κρίση ασφάλειας, τα προβλήματα», για να τονίσει πως «μας ενώνει η κοινή μας θάλασσα αλλά και μια μεγάλη ιστορική κληρονομιά, ένας πολιτισμός με διαφορετικές ρίζες, αλλά κοινή περπατησιά». «Ο μεσογειακός πολιτισμός μπόλιασε τον ευρωπαϊκό. Έτσι κι εμείς με τη συνεννόηση μας από εδώ και στο εξής θέλουμε να μπολιάσουμε τον διάλογο για μια καλύτερη Ευρώπη, που θα εμπνεύσει ξανά του Ευρωπαίους πολίτες», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του.

Η Διακήρυξη των Αθηνών -Τι υπέγραψαν οι ηγέτες της συμμαχίας του Νότου  | iefimerida.gr 3

Φρανσουά Ολάντ (Γαλλία)

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τόνισε ότι χρειαζόμαστε ενότητα και συνοχή και πως οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλλουν στην έναρξη ενός διαλόγου χρήσιμου στην Ευρώπη, ώστε να συμβάλλουν στην ασφάλεια και την ευημερία της.

«Ελπίζουμε να μπορέσουμε να συμβάλλουμε, στη Μπρατισλάβα, με τις δικές μας σκέψεις και προτάσεις, στο τι σημαίνει ώθηση στην Ευρώπη, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα πολιτισμού και κατανόησης σε σχέση με τα δεινά που αντιμετωπίζουν λαοί που είναι κοντά μας», πρόσθεσε.

«Χρειαζόμαστε αναπτυξιακό πρόγραμμα και είναι σημαντικό να στείλουμε μήνυμα συνοχής τη στιγμή του Brexit και της ανόδου του λαϊκισμού στην Ευρώπη», κατέληξε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Η Διακήρυξη των Αθηνών -Τι υπέγραψαν οι ηγέτες της συμμαχίας του Νότου  | iefimerida.gr 4

Νίκος Αναστασιάδης (Κύπρος)

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε ότι οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στον διάλογο.

Υπογράμμισε ότι η σημερινή Σύνοδος δεν αποτελεί προσπάθεια ομαδοποίησης εντός της ΕΕ.

Είναι η ώρα να λάβουμε συγκεκριμένες και ουσιαστικές αποφάσεις για να αντιμετωπίσουμε τα αίτια της αποξένωσης που αισθάνονται οι πολίτες μας.

Οφείλουμε να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της ασφάλειας, του μεταναστευτικού και της ανάπτυξης.

Ματέο Ρέντσι (Ιταλία)

Η πραγματική πρόκληση αυτής της συνάντησης είναι να σκιαγραφήσουμε το μέλλον μας στην Σύνοδο της Μπρατισλάβα τόνισε ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι.

Η αυριανή Ευρώπη πρέπει να βασίζεται στην κοινωνική Ευρώπη και την Ευρώπη των ιδεωδών.

Η Διακήρυξη των Αθηνών είναι προστιθέμενη αξία για μια διαφορετική Ευρώπη από αυτή που γνωρίσαμε έως σήμερα.

Η Διακήρυξη των Αθηνών -Τι υπέγραψαν οι ηγέτες της συμμαχίας του Νότου  | iefimerida.gr 5

Αντόνιο Κόστα (Πορτογαλία)

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, τόνισε ότι «θα πρέπει να υποστηρίξουμε τη συνολική μας εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα στις σχέσεις μας με την Αφρική».

«Πρέπει να υποστηρίξουμε την Αφρικανική Ήπειρο» υπογράμμισε ο κ. Κόστα και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε στις καταμερισμένες ευθύνες όταν πρόκειται να δεχθούμε πρόσφυγες στα εδάφη μας».

Επίσης, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και μέσω της συνεργασίας ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής και μέσω της κοινωνικής ένταξης, ενώ τάχθηκε υπέρ της προώθησης πολιτικής επενδύσεων, που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη και τόνωση της απασχόλησης.

Τζόζεφ Μουσκάτ (Μάλτα)

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, χαρακτήρισε τη σημερινή Σύνοδο ως «Διάσκεψη Κορυφής που βρέθηκαν λύσεις πώς πρέπει να προχωρήσουμε».

Ο κ. Μουσκάτ εξέφρασε τη στήριξή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Σχέδιο Γιούνκερ και πρόσθεσε: «Η "κοινωνική Ευρώπη" ξεχάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και λέμε ότι θα στηρίξουμε την εξέλιξη της Ένωσης για να επανέλθει στην ιδέα αυτή».

Οι αρχηγοί των κρατών-μελών του Νότου της Ευρώπης συνομίλησαν με στόχο να ενισχυθεί ο συντονισμός και η συνεργασία των μεσογειακών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει της άτυπης Συνόδου της Μπρατισλάβας στις 16 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ενταχθεί η μεσογειακή οπτική στην ευρωπαϊκή ατζέντα και στην ανάπτυξη ενός νέου ευρωπαϊκού οράματος για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη και η ΕΕ συνολικά στους τομείς της οικονομίας, της μετανάστευσης και της ασφάλειας.

Η Διακήρυξη των Αθηνών -Τι υπέγραψαν οι ηγέτες της συμμαχίας του Νότου  | iefimerida.gr 6

Φερνάντο Εγκιδάθου (εκπρόσωπος Ισπανίας)

Ο Μαριάνο Ραχόι ήθελε να βρεθεί εδώ, δεν στάθηκε όμως δυνατόν λόγω πολιτικού χρονισμού» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της Ισπανίας και αναπληρωτής υπουργός ΕΕ της χώρας Φερνάντο Εγκιδάθου στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν μετά τη σύνοδο μεσογειακών χωρών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Ο κ. Εγκιδάθου χαρακτήρισε τη σύνοδο σημαντική πρωτοβουλία και τόνισε πως «αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος της μεσογειακής θάλασσας και πάντα υποστηρίζουμε τις συναντήσεις αυτές που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα».

Η Διακήρυξη των Αθηνών – Ενα όραμα για την Ευρώπη

Η Διακήρυξη: "Ένα όραμα για την Ευρώπη" πρέπει να εδράζεται και να ισχυροποιεί την δημοκρατική λογοδοσία των ευρωπαϊκών θεσμών

Την σαφή δέσμευση των ηγετών στην ευρωπαϊκή ενότητα, όπως διατυπώνεται στην Διακήρυξη των Αθηνών που υιοθετήθηκε στην σημερινή ″Σύνοδο Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ″ επισημαίνουν, κυβερνητικοί κύκλοι ως ιδιαίτερα θετικό γεγονός.

Σημειώνεται, ότι τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και οι άλλοι ηγέτες που έλαβαν μέρος στην Σύνοδο, τόνισαν επανειλημμένα ότι αυτή δεν έχει τον χαρακτήρα μιας ομαδοποίησης χωρών εντός της Ε.Ε.

Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά, εξίσου, ως ιδιαίτερα θετική την αναφορά στην Διακήρυξη για "ένα όραμα για την Ευρώπη" το οποίο, μεταξύ άλλων, πρέπει να εδράζεται και να ισχυροποιεί την δημοκρατική λογοδοσία των ευρωπαϊκών θεσμών.

Εξίσου σημαντικό σημείο της Διακήρυξης, είναι η αναφορά ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα πρέπει να οικοδομηθεί με την προοπτική της Μεσογείου -νοουμένης συνολικά- ως μιας περιοχής ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας.

Για το Κυπριακό

Στην Διακήρυξη των Αθηνών, τονίζεται, επίσης ότι οι ηγέτες υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας δίκαιης, βιώσιμης και ολοκληρωμένης λύσης, χωρίς εγγυήσεις, βασισμένης στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στην ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ.

Σύμφωνα με τους ίδιους κυβερνητικούς κύκλους, θετικό σημείο της Διακήρυξης αποτελεί η αναφορά στην επανεκκίνηση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής 'Αμυνας της ΕΕ, καθώς και η αναφορά στην αναγκαιότητα των δεσμών με τις χώρες της Αφρικής, που θεωρούνται απαραίτητοι για την κοινή ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή.

Να διπλασιαστεί το πακέτο Γιούνκερ

Στην Διακήρυξη τονίζεται ότι η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει την δέσμευσή της για ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη, με προστασία του κοινωνικού της μοντέλου, ενώ ταυτόχρονα, οι ηγέτες των Μεσογειακών χωρών εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να διατηρήσουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και να προωθήσουν την κοινωνική συνοχή και σύγκλιση.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουν τον διπλασιασμό των κονδυλίων του "Πακέτου Γιούνκερ", καθώς επίσης και την προώθηση επενδυτικών προγραμμάτων σε κράτη - μέλη με υψηλά ποσοστά ανεργίας, αλλά και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Στην Διακήρυξη γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα -με πρώτο εκείνο της ανεργίας- που αφορούν την νεολαία στην Ευρώπη.

Σε ότι αφορά τα ζητήματα μετανάστευσης, στην Διακήρυξη γίνεται αναφορά στο συγκεκριμένο μείζον θέμα που αφορά στο μέλλον της Ευρώπης και υπογραμμίζεται ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ πρέπει, να βασίζεται στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ενώ τονίζεται ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά.

Στην Διακήρυξη των Αθηνών υπάρχει, τέλος, πρόταση για ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική που πρέπει να ασκήσει η ΕΕ. Το κείμενο ολοκληρώνεται με την απόφαση ότι η δεύτερη Σύνοδος των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ θα διεξαχθεί στην Πορτογαλία.

To κείμενο της διακήρυξης

«Διακήρυξη των Αθηνών της 1ης Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ

Εμείς, οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων της Δημοκρατίας της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, συγκεντρωθήκαμε στην Αθήνα με στόχο να διευρύνουμε τη συνεργασία μας και να συμβάλλουμε στο διάλογο για το μέλλον της ΕΕ.

Υπογραμμίζουμε την αποφασιστική μας δέσμευση για Ευρωπαϊκή ενότητα και την βαθιά μας πεποίθηση ότι, ενεργώντας από κοινού, οι χώρες μας είναι δυνατότερες και οι Ευρωπαίοι πολίτες σε θέση να ελέγχουν καλύτερα το μέλλον τους.

Σεβόμαστε την επιθυμία των Βρετανών που εκφράστηκε στο πρόσφατο δημοψήφισμα. Η γνωστοποίηση της πρόθεσης του ΗΒ να αποσυρθεί θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Στο μέλλον ελπίζουμε να έχουμε το ΗΒ ως στενό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μία νέα ώθηση για να ανταπεξέλθει στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα Κράτη Μέλη, υποστηρίζοντας τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου καθώς και της ανοχής και της αλληλεγγύης που τη διέπουν.

Το όραμα αυτό της Ευρώπης πρέπει να βασίζεται σε συγκεκριμένα μέτρα που θα συνεισφέρουν στην ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών και θα βελτιώσουν τη ζωή τους, θα επιβεβαιώσουν τον παγκόσμιο και περιφερειακό ρόλο της Ευρώπης, θα βελτιώσουν τη λειτουργία των Ευρωπαϊκών θεσμών και θα διασφαλίσουν τη δημοκρατική τους υπευθυνότητα. Ο πολιτισμός και η παιδεία πρέπει να βρίσκονται στον πυρήνα των δράσεων της Ευρώπης, στο πλαίσιο αυτό.

Ακόμη, πιστεύουμε ακράδαντα ότι, προς το συμφέρον της Ευρώπης ως συνόλου, το κοινό Ευρωπαϊκό μας πρόγραμμα θα πρέπει να βασίζεται σε μία προοπτική για τη Μεσόγειο ως μία περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας.

Πιστεύουμε ότι η άτυπη Σύνοδος στην Μπρατισλάβα της 16ης Σεπτεμβρίου θα πρέπει να θέσει την πολιτική βάση για το νέο αυτό όραμα, τις ουσιαστικές προτεραιότητες για το μέλλον καθώς και μία ημερήσια διάταξη με σαφείς πρωτοβουλίες προς έγκριση.

Στο πλαίσιο αυτό, οι χώρες μας προτείνουν τις ακόλουθες προτεραιότητες και μέτρα:

1. Διασφάλιση της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας της Ευρώπης

Η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την ικανότητά μας να εγγυόμαστε την ασφάλεια των πολιτών μας και της περιοχής μας και να ανταποκρινόμαστε στην ευθύνη μας να αντιδρούμε στις κρίσεις και να ενεργούμε για την ειρήνη και τη σταθερότητα στο περιβάλλον μας και στον κόσμο, υποστηρίζοντας μια Πολιτική Κοινής Ασφάλειας και Άμυνας και σε πλήρη συμμόρφωση με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας και τα κοινά μας μέσα στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας, σε πνεύμα αλληλεγγύης.

Ο σεβασμός της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών καθώς και του απαραβίαστου των συνόρων πρέπει να παραμείνουν θεμελιώδεις αρχές για την ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος, χωρίς εγγυήσεις, βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του καθεστώτος της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει:

Να διασφαλίσει την προστασία των εξωτερικών συνόρων της μέσω συστηματικών ελέγχων, αναγκαίων τεχνολογιών, διασύνδεσης των σχετικών βάσεων δεδομένων και αποτελεσματικής δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής πριν το τέλος του έτους.

Να ενισχύσει αποφασιστικά τη συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, παρέχοντας τα απαραίτητα εργαλεία, ιδίως στους τομείς της αστυνομίας και της δικαιοσύνης, καθώς και αναπτύσσοντας τη συνεργασία για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ριζοσπαστικοποίησης, μεταξύ άλλων μέσω της προώθησης μιας συγκεκριμένης πρωτοβουλίας που θα επιτρέψει τις επενδύσεις στην ανάκαμψη, του σχεδιασμού και επαρκών πολιτικών για τις περιφέρειες των Ευρωπαϊκών αστικών πόλεων. Η ανταλλαγή πληροφοριών θα πρέπει να διευρυνθεί, ιδίως με τη δημιουργία μιας ειδικής πλατφόρμας για την σε πραγματικό χρόνο και πολυμερή ανταλλαγή. Θα ενισχύσουμε επίσης τη συνεργασία με τους Μεσογειακούς εταίρους.

Να ενεργοποιήσει εκ νέου την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας της, σύμφωνα με την Παγκόσμια Στρατηγική για τη στρατηγική καθοδήγηση και να κλιμακώσει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για την επίλυση των συγκρούσεων και τη διαχείριση κρίσεων, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τα διδάγματα που αντλήθηκαν.

Να αναπτύξει τις Ευρωπαϊκές στρατιωτικές ικανότητες και την αμυντική βιομηχανία, με σκοπό την επίτευξη στρατηγικής αυτονομίας, ιδίως μέσω ενός Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος και ενός ταμείου για την ασφάλεια και την άμυνα και να δημιουργήσει σταδιακά την ικανότητα σχεδιασμού και συμπεριφοράς της ΕΕ για τις ευρωπαϊκές αποστολές και επιχειρήσεις ΚΠΑΑ. Οι δυνατότητες της Συνθήκης της Λισαβόνας θα πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως.

2. Ενίσχυση της συνεργασίας στην περιοχή της Μεσογείου καθώς και με τις Αφρικανικές χώρες

Οι συνεργασίες μας με τις Μεσογειακές και με τις Αφρικανικές χώρες είναι ουσιαστικής σημασίας για την κοινή μας ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία.

Η ΕΕ θα πρέπει:

Να κλιμακώσει τη συνεργασία και τη χρηματοδότησή της με σκοπό να υποστηρίξει τις προσπάθειες των εταίρων μας να διασφαλίσουν τη δική τους ασφάλεια, να καταπολεμήσουν την παράνομη μετανάστευση και να ενισχύσουν την οικονομική τους ανάπτυξη.

Ειδικότερα, να αναβαθμίσει την εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και να την ενσωματώσει στις εξωτερικές και αναπτυξιακές δράσεις της ΕΕ. Σε αυτή τη βάση, και λαμβάνοντας υπόψη το σχέδιο δράσης της Βαλέτα και άλλα σχετικά πλαίσια, οι προσπάθειες για την εφαρμογή του Πλαισίου Σύμπραξης για τη μετανάστευση και τη σύναψη συμφωνιών με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης θα πρέπει να ενισχυθούν και να χρηματοδοτηθούν επαρκώς.

Να ενισχύσει τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση των κρίσεων και να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στις γειτονικές της περιοχές.

3. Προώθηση της ανάπτυξης και των επενδύσεων στην Ευρώπη

Η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει την υπόσχεσή της για ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη. Χρειαζόμαστε περισσότερη ανάπτυξη και περισσότερες επενδύσεις για να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να προστατεύσουμε το κοινωνικό μας μοντέλου και να προετοιμάσουμε το μέλλον των οικονομιών μας. Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε το Ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και να προωθήσουμε την κοινωνική συνοχή και σύγκλιση.

Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και στη βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης στη βάση ισόρροπης οικονομικής ανάπτυξης, σταθερότητας των τιμών και μιας υψηλά ανταγωνιστικής κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, με στόχο την πλήρη απασχόληση και την κοινωνική πρόοδο.

Ειδικότερα, η ΕΕ θα πρέπει:

Να προωθήσει τις επενδύσεις διπλασιάζοντας την χρηματοδοτική ικανότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων («Σχέδιο Juncker»), δίνοντας έμφαση στις βασικές προτεραιότητες, όπως η ψηφιακή οικονομία, τα έργα με χαμηλές εκπομπές άνθρακα για την ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων των διασυνδέσεων ενέργειας και μεταφορών, των υποδομών καθώς και της έρευνας και της εκπαίδευσης. Το θέμα των συμφορήσεων, όπου υπάρχουν, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σκοπό την προώθηση των επενδύσεων και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης προς όφελος όλων των πολιτών.

Αυτό θα πρέπει να συμπληρώνεται από Ευρωπαϊκές πολιτικές για τη στήριξη της χρηματοδότησης και των επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ένωσης και κινήτρων για επενδύσεις σε εθνικό επίπεδο, καθώς και πολιτικές και κανονισμούς για την ψηφιακή ενιαία αγορά, την ενεργειακή Ενότητα και μία βιομηχανική στρατηγική.

Να προωθήσει την απασχόληση και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να ακολουθήσουμε αποφασιστικές, προσανατολισμένες προς στην ανάπτυξη, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία των αγορών, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Επίσης, θα πρέπει να προωθηθούν επενδυτικά σχέδια σε κράτη-μέλη με υψηλή ανεργία και διασυνοριακά σχεδία κοινού Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που ενισχύουν την καινοτομία και την ολοκλήρωση της αγοράς.

Να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή, τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό καθώς και τις πρακτικές φορολογικού ντάμπινγκ.

Να καταπολεμήσει το κοινωνικό ντάμπινγκ, αντιμετωπίζοντας τα ζητήματα που σχετίζονται με την απάτη, τις καταχρήσεις και την καταστρατήγηση των κανόνων.

Νέα μέτρα θα πρέπει να υιοθετηθούν για την αύξηση της ανάπτυξης, της σύγκλισης και της σταθερότητας στην Ευρωζώνη.

Η διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας των Παρισίων COP21 από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της πρέπει να επιταχυνθεί ώστε να καταστούν συμβαλλόμενα μέρη της Συμφωνίας από την έναρξη ισχύος της.

4. Ενίσχυση των προγραμμάτων για τη νεολαία

Χρειαζόμαστε πιο φιλόδοξες πρωτοβουλίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διευκόλυνση της κινητικότητας καθώς και της πρόσβασης στην εκπαίδευση και τις θέσεις εργασίας για τους νέους. Η Ευρώπη πρέπει ειδικότερα να επεκτείνει και να ενισχύσει την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων και να διευρύνει το πρόγραμμα Erasmus.

5. Αντιμετώπιση της πρόκλησης της μετανάστευσης

Η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και η ορθή διαχείριση της πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης αποτελούν βασικές προκλήσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Θα πρέπει να βασίζονται στο διεθνές και Ευρωπαϊκό δίκαιο και στις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά.

Μια συνολική μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ θα πρέπει να περιλαμβάνει:

Να γίνει το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου πιο αποτελεσματικό και περισσότερο συγκλίνον, με την αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου, στη βάση των αρχών της υπευθυνότητας και της αλληλεγγύης, ιδίως προς τα κράτη της πρώτης γραμμής.

Ενίσχυση της απόσπασης προσωπικού στον FRONTEX και την EASO για την υποστήριξη των συστημάτων ασύλου των κρατών της πρώτης γραμμής. Εφαρμογή των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφορικά με την ανάγκη να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση, η οποία εξακολουθεί να προχωρά με πολύ χαμηλό ρυθμό. Επιδίωξη της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, προκειμένου να συνεχιστεί η αποτροπή τραγικών θανάτων και μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο.

Ανάπτυξη της πολιτικής μας για τη μετανάστευση, με την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, την ίδρυση ισχυρών πλαισίων για την επανεισδοχή και τις επιστροφές, την προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης και των δυνατοτήτων κινητικότητας και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της παράνομης μετανάστευσης.

Υποστηρίζουμε τη σταθερότητα στην ηγεσία σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Συμφωνούμε να συνεχίσουμε την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις προτεραιότητες για το μέλλον της Ευρώπης καθώς και για τη συνεργασία στη Μεσόγειο.

Η 2η Σύνοδος Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί στην Πορτογαλία».

Η υποδοχή Τσίπρα στους ηγέτες

Ο οικοδεσπότης Έλληνας πρωθυπουργός υποδέχτηκε σε φιλικό και θερμό κλίμα τους ηγέτες και τις αντιπροσωπείες των συμμετεχουσών χωρών στα σκαλοπάτια της εισόδου του Ζάππειου Μεγάρου, οι οποίοι κατέφθασαν διαδοχικά. «Στόχος είναι η εποικοδομητική συμβολή για το μέλλον της ΕΕ στην άτυπη, μεν, σημαντική, δε, σύνοδο της Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου». Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, καλωσορίζοντας τους ηγέτες που παίρνουν μέρος στη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ στο Ζάππειο Μέγαρο. Κατά την υποδοχή των ηγετών, τον Έλληνα πρωθυπουργό πλαισίωνε άγημα της Σχολής Ευελπίδων.

Πρώτος ήρθε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας, Φερνάντο Εγκιδάθου, εκπροσωπώντας τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.

Ακολούθησαν ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, Αντόνιο Κόστα και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Εν συνεχεία κατέφθασαν διαδοχικά ο πρωθυπουργός της Ιταλικής Δημοκρατίας, Ματέο Ρέντσι, και ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ.

Έπειτα από την πρώτη συνεδρία εργασιών, ακολούθησε η «οικογενειακή φωτογραφία», ενώ η συζήτηση μεταξύ των ηγετών θα συνεχιστεί με γεύμα εργασίας.

Μετά τις κοινές δηλώσεις προς τα ΜΜΕ, οι ηγέτες κατευθύνθηκαν προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Οπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας «οι ηγέτες είδαν ένα κλασικό κτίριο, όπως το Ζάππειο, αλλά θα έχουν την ευκαιρία να δουν και μοντέρνα κτίρια όπως το κόσμημα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να παράγει πολιτισμό»

Το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον καταγράφεται πολύ μεγάλο, καθώς δεκάδες συνεργεία τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά, φωτογράφοι και εκπροσώποι των ΜΜΕ από την Ελλάδα και την Ευρώπη γέμισαν την αίθουσα Τύπου.

Η Διακήρυξη των Αθηνών -Τι υπέγραψαν οι ηγέτες της συμμαχίας του Νότου  | iefimerida.gr 7

Καρφί Σόιμπλε για Σύνοδο Νότου

Φαρμακερό καρφί για τη Σύνοδο των χωρών του Νότου έριξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη Σύνοδο που γίνεται στην Αθήνα, ο Γερμανός υπουργός είπε ότι «όταν οι ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων συγκεντρώνονται, τις περισσότερες φορές δεν προκύπτει κάτι έξυπνο».

Σφροδρή επίθεση Βέμπερ σε Τσίπρα

O επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) επέκρινε σφοδρά την διεξαγωγή της συνόδου κορυφής των μεσογειακών χωρών της Ευρωζώνης, την οποία συγκάλεσε ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Τσίπρας θα μπορούσε να πει ένα ευχαριστώ στην Ευρώπη για την αλληλεγγύη της πριν προσπαθήσει να δημιουργήσει συμμαχίες», είπε ο χριστιανοκοινωνιστής Βαυαρός πολιτικός στην Βild της Παρασκευής. «Δεν χρειζόμαστε κάθε λίγους μήνες νέες απαιτήσεις από την Αθήνα , αλλά πρέπει να εφαρμοστούν πρώτα πλήρως οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Σε αυτό ο κύριος Τσίπρας καθυστερεί όμως».

Στη συνέχεια, ο Γερμανός ευρωβουλευτής και πρόεδρος της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή, Μάνφρεντ Βέμπερ, προέβη σε μια σκληρή ανακοίνωση κατά του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά και κατά των ηγετών της Γαλλίας και της Ιταλίας, Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι, με αφορμή τη σημερινή σύγκληση της Συνόδου κορυφής των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του ο Γερμανός πολιτικός αναφέρει τα εξής: «O πρωθυπουργός κ. Τσίπρας κάνει πάλι τα συνηθισμένα του κόλπα. Αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη τώρα είναι ενότητα και σίγουρα όχι νέες προσπάθειες διαίρεσης. Τα αιτήματα της Αθήνας οδηγούν στο πουθενά. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να ξεκινήσει από την πλήρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε. Το γεγονός ότι ο Προέδρος Ολάντ -πιθανώς για λόγους εσωτερικής πολιτικής- και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι επιτρέπουν στον κ. Τσίπρα να τους χειραγωγήσει δεν είναι πραγματικά ένα σημάδι ευθύνης».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ