Εικόνες καταστροφής μετά τη φονική κακοκαιρία στη μισή χώρα [εικόνες] - iefimerida.gr

Εικόνες καταστροφής μετά τη φονική κακοκαιρία στη μισή χώρα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι σε πολλά μέρη της Ελλάδας (Ζάκυνθο, Ηλεία, Λακωνία, Ήπειρο) μετά το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών, που άφησε πίσω του τέσσερις νεκρούς, μια αγνοούμενη και τεράστιες καταστροφές.

Ηλεία

Εικόνες καταστροφής μετά τη φονική κακοκαιρία στη μισή χώρα [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Σύμφωνα με το ilialive οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο είναι τα Λεχαινά, Κάμπος, Αρετή, Γαστούνη, Βαρθολομιό και Μυρσίνη.

Εικόνες καταστροφής μετά τη φονική κακοκαιρία στη μισή χώρα [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν γίνει περισσότερες από 50 κλήσεις για κοπές δένδρων στην ευρύτερη περιοχή των Λεχαινών, της Γαστούνης, του Βαρθολομιού κ.α., ενώ η ζημιά στο δίκτυο της ΔΕΗ είναι ανυπολόγιστη με αποτέλεσμα να δίνουν τεράστια μάχη οι τεχνικοί του Ομίλου για την αποκατάσταση των βλαβών.

Εικόνες καταστροφής μετά τη φονική κακοκαιρία στη μισή χώρα [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Συνεργεία των δήμων και της περιφέρειας βρίσκονται στις περιοχές που προκάλεσαν ζημιές οι ισχυροί άνεμοι, με σκοπό να παράσχουν βοήθεια, αλλά και να κάνουν μία πρώτη καταγραφή.
Ακόμη στο νεκροταφείο της περιοχής του Βαρθολομιού, ο ανεμοστρόβιλος κατέστρεψε τα περισσότερα μνήματα ενώ, το πιο μακάβριο ήταν πως αρκετές ταφόπλακες έσπασαν και αποκαλύφθηκαν πλήρως τα μνήματα. Κάποια ήταν κενοτάφια, κάποια άλλα όμως περιείχαν τις σωρούς των νεκρών…

Εικόνες καταστροφής μετά τη φονική κακοκαιρία στη μισή χώρα [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Λακωνία
Ενα φράγμα του Ευρώτα έσπασε από την κακοκαιρία και μετέτρεψε την περιοχή της Σκάλας Λακωνίας σε λίμνη, με αποτέλεσμα 25 υπάλληλοι να εγκλωβιστούν σε σούπερ μάρκετ στη Σκάλα Λακωνίας.

Εικόνες καταστροφής μετά τη φονική κακοκαιρία στη μισή χώρα [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Οι πελάτες και οι υπάλληλοι του πολυκαταστήματος LIDL βρέθηκαν περικυκλωμένοι από νερό που έφτασε σε ύψος 1,5 μέτρου και βίωσαν δραματικές στιγμές μέχρι να απεγκλωβιστούν.
Το μέγεθος της καταστροφής σε ολόκληρη την περιοχή φαίνεται από τις φωτογραφίες καθώς έσπασε φράγμα του Ευρώτα. Ένας πολίτης, μάλιστα, σκαρφάλωσε σε δέντρο για να σωθεί και τελικά χρειάστηκε η επέμβαση των Πυροσβεστών που πλησίασαν το σημείο με βάρκες.

Ζάκυνθος
Θεομηνία «χτύπησε» τη Ζάκυνθο το μεσημέρι της Πέμπτης προκαλώντας τεράστια προβλήματα στο νησί, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έχει μείνει από τις 14:00 χωρίς ρεύμα.

Εικόνες καταστροφής μετά τη φονική κακοκαιρία στη μισή χώρα [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Λίγα λεπτά έντονης βροχόπτωσης και θυελλωδών ανέμων στάθηκαν ικανά να δημιουργήσουν εικόνες βιβλικής καταστροφής. Οπως γράφει το imerazante.gr, δέντρα έπεσαν και καταπλάκωσαν σταθμευμένα αυτοκίνητα, υπήρξαν εκατοντάδες κλήσεις στην πυροσβεστική υπηρεσία για απάντληση υδάτων από υπόγεια και ισόγεια καταστήματα. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια με λάσπη μέσα από τα οποίους προσπαθούσαν ΙΧ και πεζοί να βρουν ένα σημείο ασφάλειας.

Στην πόλη έπεσαν πολλοί κεραυνοί με αποτέλεσμα να διαλύσουν στην κυριολεξία ολόκληρες ξύλινες κατασκευές.

Εικόνες καταστροφής μετά τη φονική κακοκαιρία στη μισή χώρα [εικόνες] | iefimerida.gr 6

Από τις 14.00 το μεσημέρι το μεγαλύτερο μέρος του νησιού παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας τα 2/3 των μετασχηματιστών του δικτύου της ΔΕΗ.

Εικόνες καταστροφής μετά τη φονική κακοκαιρία στη μισή χώρα [εικόνες] | iefimerida.gr 7

Θεσσαλονίκη, Αγία Τριάδα
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται από την Τετάρτη ο δήμος Θερμαϊκού, αφού οι καταιγίδες και οι εκτεταμένες πλημμύρες είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστιες καταστροφές και να αγνοείται μια γυναίκα.

Εικόνες καταστροφής μετά τη φονική κακοκαιρία στη μισή χώρα [εικόνες] | iefimerida.gr 8

Η εικόνα που αντικρίζει κανείς από χθες στην περιοχή της Αγίας Τριάδας είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στον δήμο. Πλημμυρισμένες αυλές και υπόγεια οικιών, κατεστραμμένα αυτοκίνητα και λάσπη να έχει καλύψει τα πάντα. Οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση, δεν έχουν νερό και, όπως λένε, χρειάζονται εβδομάδες για να καθαριστούν όλα αυτά.

Οι φαγάνες και τα οχήματα του δήμου Θερμαϊκού αλλά και των όμορων δήμων βρίσκονται επί ποδός για να απομακρυνθούν οι τόνοι λάσπης, ωστόσο η καταγραφή των ζημιών δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

Καλαμάτα

Στην Καλαμάτα δεκάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από δρόμους της πόλεις, πλημμύρισαν υπόγεια και προκλήθηκαν ζημιές σε οικοσυσκευές, εμπορεύματα και δρόμους από τη σφοδρή βροχόπτωση. Επίσης, λόγω της θαλασσοταραχής υπήρξαν σοβαρές καταστροφές σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αιγιαλό.

Εικόνες καταστροφής μετά τη φονική κακοκαιρία στη μισή χώρα [εικόνες] | iefimerida.gr 9

Εξαιτίας των προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία έκλεισε το αεροδρόμιο της πόλης, με όλες τις πτήσεις να ακυρώνονται.

Στη Σπουδαστική Εστία του ΤΕΙ, εγκλωβίσθηκαν σπουδαστές, οι οποίοι ευτυχώς δεν κινδύνευσαν και χρειάστηκε να γίνει απάντληση υδάτων από τον προαύλιο χώρο του κτιρίου από την πυροσβεστική.

Ακόμη, πλημμύρισε το νοσοκομείο της πόλης, πέντε σχολεία, το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, το Δημοτικό κτήριο στην οδό Θουκυδίδου, το κτήριο της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις» και το κλειστό γυμναστήριο Τέντα.

Εικόνες καταστροφής μετά τη φονική κακοκαιρία στη μισή χώρα [εικόνες] | iefimerida.gr 10

Στα περισσότερα χωριά του δήμου Καλαμάτας πλημμύρισαν σπίτια, καταστράφηκαν οικοσκευές και παρασύρθηκαν αυτοκίνητα, ενώ το αγροτικό οδικό δίκτυο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση σε όλο το μήκος του, εν όψει ελαιοσυγκομιδής.

Στη Θουρία, αποκόπηκε ο δρόμος Θουρίας - Πολιανής και υπήρξαν σοβαρά προβλήματα συγκοινωνίας στην 'Ανθεια και την Αιθαία, ενώ υπήρξε σοβαρό αντίστοιχο πρόβλημα στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης – Καλαμάτας.

Πηγή φωτογραφιών: imerazante.gr, EUROKINISSI/ ICONPRESS/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ, thestival.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ καταστροφές Ελλάδα πλυμμήρες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ