Η πρόοδος της Ελλάδας στο τραπέζι του Eurogroup -Τα «αγκάθια» και τα προαπαιτούμενα - iefimerida.gr

Η πρόοδος της Ελλάδας στο τραπέζι του Eurogroup -Τα «αγκάθια» και τα προαπαιτούμενα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χωρίς να αναμένεται αποτέλεσμα για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά με κύριο θέμα την Ελλάδα συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup στην Μπρατισλάβα.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι για να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης πρέπει να εκπληρωθούν τα 15 εκκρεμή προαπαιτούμενα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταβαίνει στη Μπρατισλάβα με τη δέσμευσή ότι αυτά θα έχουν εκπληρωθεί πριν το επόμενο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου. Στο τραπέζι, ωστόσο, αναμένεται να ρίξει και το αίτημα για ελάφρυνση του χρέους και χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων για τα πλεονάσματα, μετά το 2018.

Στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup, όσον αφορά στην Ελλάδα, αναμένεται να τεθούν τα εξής θέματα:

  • Μείωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα το 2019 και το 2020. 
  • Τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, ένα θέμα που άνοιξε μετά τη δίωξη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου. 
  • Την αξιολόγηση των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών. 
  • Τις καθυστερήσεις στο θέμα της Ενέργειας. 
  • Τη στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου, του νέου εποπτικού ταμείου αποκρατικοποιήσεων και της σύστασης και λειτουργίας της Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών. 
  • Την προώθηση της ανεξαρτητοποίησης της ΓΓΔΕ.
  • Η επιτάχυνση της πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών. 

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγινε γνωστό πριν μερικές ημέρες, η σλοβακική Προεδρία της ΕΕ φέρεται να είναι έτοιμηνα καταθέσει σχέδιο... διαρκούς μνημονίου, ένα σχέδιο για το «ΔΝΤ της ευρωζώνης» που θα θέτει στις χώρες που ζητούν οικονομική στήριξη όρους για διαρκή πρωτογενή πλεονάσματα.

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Εντός του προγραμματισμένου πλαισίου η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ

Από την πλευρά του το ελληνικό ΥΠΟΙΚ δηλώνει ότι... όλα βαίνουν καλώς, ότι η εκταμίευση τς υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ θα εγκριθεί μετά από την «έκθεση συμμόρφωσης», που θα συντάξουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, που θα επανέλθουν στην Αθήνα, στις 12 Σεπτεμβρίου. Οπότε, έτσι και αλλιώς, το ζήτημα της εκταμίευσης της συγκεκριμένης υποδόσης δεν θα αποτελούσε αντικείμενο του σημερινού άτυπου Eurogroup.

Αυτό ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη Δευτέρα πηγές του υπουργείου Οικονομικών, μετά και από το δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας του Ντίσελντορφ «Handelsblatt», το οποίο, επικαλούμενο Ευρωπαίο διπλωμάτη, αναφέρει ότι στην άτυπη συνάντηση του Eurogroup στη Μπρατισλάβα θα υπάρξει μόνον μία σύντομη έκθεση προόδου της Αθήνας, όχι, όμως, έγκριση νέας δόσης στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου βοήθειας. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα, έγκριση κονδυλίων δεν θα υπάρξει ούτε στην τακτική σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 10 Οκτωβρίου και, κατά πάσα πιθανότητα ούτε καν εντός του έτους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ