Σταθάκης: Πρόθεσή μας να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση έως το τέλος Οκτωβρίου - iefimerida.gr

Σταθάκης: Πρόθεσή μας να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση έως το τέλος Οκτωβρίου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα ευρύ φάσμα καλύπτουν τα 40 προαπαιτούμενα για τη δευτέρη αξιολόγηση για την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου.

«Η διαπραγμάτευση αρχίζει τη Δευτέρα και φιλοδοξούμε να κρατήσει μέχρι τέλος Οκτώβρη και να τελειώσουμε. Είναι δύσκολα αρκετά, τεχνικά, ορισμένα από αυτά τα θέματα, αλλά πρόθεσή μας και αυτό συζητήσαμε και με τον Μοσκοβισί, είναι η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, μέχρι τέλος Οκτώβρη» ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στον Real FM.

Έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει εκπληρωθεί το σύνολο των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ επεσήμανε ο κ. Σταθάκης και τόνισε: «Η υποδόση αναφέρεται σε 15 προαπαιτούμενα τα οποία είναι διαχειρίσιμα, δεν έχουν νομοθετικές πλευρές, παρά μόνο η επικύρωση της σύμβασης του Ελληνικού. Και τα 15 προαπαιτούμενα νομίζω ότι θα έχουν τελειώσει έως τέλος Σεπτέμβρη και θα γίνει κανονικά η πληρωμή της υποδόσης», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας.

Αναφορικά με τα τα υπόλοιπα 40 προαπαιτούμενα είπε ότι καλύπτουν ένα πολύ ευρύ φάσμα θεμάτων, από το Κτηματολόγιο μέχρι τα Logistics και από τα Logistics μέχρι εκκρεμούσα νομοθεσία για τα κόκκινα δάνεια και την ενέργεια κ.ο.κ.

Στο ερώτημα αν αισιοδοξεί για το θέμα ρύθμισης του χρέους ο κ. Σταθάκης απάντησε: «Είμαι αισιόδοξος σε δύο επίπεδα. Πρώτον ότι το θέμα παραμένει απόλυτα “ζωντανό” με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης να πάμε κατευθείαν στη συζήτηση κυρίως του μεσωπρόθεσμου θέματος του χρέους. Δεύτερον, τα βραχυχρόνια μέτρα νομίζω ότι μέχρι την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, δηλαδή τις επόμενες εβδομάδες, θα έχει πάρει την πρωτοβουλία ο ESM να κάνει αυτά τα οποία έχουμε δεσμευτεί τον Ιούνιο και αυτό αποτελεί μία βάση πάνω στην οποία αισιοδοξούμε. Μπροστά μας είναι να το συζητήσουμε».

Αναπτυξιακός νόμος

Στο μεταξύ απαντώντας στη Βουλή σε ερώτημα του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου ο κ.Σταθάκης εκτίμησε ότι η χώρα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη υπογραμμίζοντας ότι «από Ιούνιο σε Ιούνιο θα αυξηθεί στο 2,7% η ανάπτυξη σε ετήσια βάση.

Ταυτόχρονα, ο κ. Σταθάκης διαβεβαίωσε ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν αιτήσεις για τα τέσσερα επενδυτικά προγράμματα του αναπτυξιακού νόμου.

«Ο αναπτυξιακός νόμος που ψηφίστηκε θα ενεργοποιηθεί μέσα στο Σεπτέμβριο με κανονιστικές και συμπληρωματικές διατάξεις και από τα 8 επενδυτικά προγράμματα θα βγουν στη διαβούλευση τα 4», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομίας.

Προσέθεσε δε, ότι παράλληλα, επιταχύνονται οι διαδικασίες για τις εκκαθαρίσεις παλαιών αιτήσεων και τόνισε ότι στόχος είναι να κλείνουμε 100 επιχειρηματικές επενδύσεις το μήνα.

«Από τις αναπτυξιακές αυτές παρεμβάσεις, προσδοκούμε να απορροφήσουμε ένα δισ. ευρώ μέχρι τέλος του χρόνου», τόνισε ο κ. Σταθάκης.

Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντινόπουλος έκανε λόγο για καθυστερήσεις και για ανύπαρκτες μεγάλες επενδύσεις που θα έδιναν ώθηση στην ελληνική οικονομία και θα άλλαζαν, όπως είπε, τους αρνητικούς οικονομικούς δείκτες. Έφερε δε ως παράδειγμα την επένδυση του Ελληνικού ύψους 8 δισ., όπως είπε, που έχει μείνει στα σχέδια και δεν έχει προχωρήσει.

Ο κ. Σταθάκης αντέτεινε ότι η στρατηγική του υπουργείου στις ιδιωτικές επενδύσεις βασίζεται σε τρεις ενότητες. Στα ΕΣΠΑ, όπου μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα ενταχθούν στα νέα επενδυτικά προγράμματα, στον αναπτυξιακό νόμο, που είναι απολύτως προσανατολισμένος σε αυτές, και το νέο στρατηγικό σχέδιο επενδύσεων μεγάλων επιχειρήσεων με δυνατότητα πρόσβασης σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Τέλος, ο κ. Σταθάκης αναφερόμενος ειδικότερα στην επένδυση του Ελληνικού, τόνισε ότι έχει ήδη υπογραφεί το κείμενο αμοιβαίας κατανόησης και, όπως είπε, μέσα στο Σεπτέμβριο θα έρθει για επικύρωση στη Βουλή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σταθάκης αξιολόγηση αναπτυξιακός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ