Θεσσαλονίκη: Σκοτεινές ιστορίες της πόλης -Το Εβραϊκό νεκροταφείο, η δολοφονία Λαμπράκη, οι αιρέσεις - iefimerida.gr

Θεσσαλονίκη: Σκοτεινές ιστορίες της πόλης -Το Εβραϊκό νεκροταφείο, η δολοφονία Λαμπράκη, οι αιρέσεις

Thessaloniki walking tour
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σκοτεινές μνήμες, δολοφονίες που δεν έχουν ακόμη διαλευκανθεί και συγκλόνισαν την πόλη, απώλειες που διαμόρφωσαν την ταυτότητα της, θρησκείες, αιρέσεις, μυστικιστικές σέκτες και ένας προφήτης που εμφανίστηκαν κάποια στιγμή στην ιστορία της.

Το σημείο που ενώνονται η μνήμη με τη λήθη, το οικείο με το ανοίκειο, ο τρόμος με το λυτρωτικό γέλιο όπως συμβαίνει στα κοιμητήρια, όταν έχουν πολλές ιστορίες να αφηγηθούν, αποδεικνύοντας πως ο θάνατος είναι ένα πολύ παράξενο πράγμα.

Η ομάδα του Thessaloniki Walking Tours με ξεναγό τον αρχαιολόγο και υποψήφιο διδάκτορα αρχαιολογίας Τάσο Παπαδόπουλο συμμετέχει και φέτος στο φεστιβάλ μυστηρίου Mysticon που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η HELEXPO, με τρεις διαφορετικές διαδρομές που φέρνουν στο φως άγνωστες ιστορίες από την πόλη.

Θεσσαλονίκη: Σκοτεινές ιστορίες της πόλης -Το Εβραϊκό νεκροταφείο, η δολοφονία Λαμπράκη, οι αιρέσεις  | iefimerida.gr 0

Το πρόγραμμα:
Τρίτη 13 & Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου: Σκοτεινή Μνήμη
Σημείο συνάντησης: Πλατεία Αριστοτέλους (άγαλμα Βενιζέλου)
Ώρα: 19:00
Από τη σφαγή των Προξένων μέχρι τις δολοφονίες των Πολκ και Λαμπράκη, η Θεσσαλονίκη συγκλονίστηκε από περιστατικά βίας και τραγικές απώλειες τα οποία έριξαν βαριά την σκιά τους στην εξέλιξη της μέσα στο χρόνο.
Περπατάμε σε γνωστές και άγνωστες σκοτεινές περιοχές στο κέντρο της πόλης, κινούμαστε σε γκρίζες ζώνες και όπου χρειάζεται δίνουμε τις διαφορετικές εκδοχές των γεγονότων.

Πέμπτη 15 & Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου: Στα ίχνη των Θεών της πόλης
Σημείο συνάντησης: Ναός των Αγίων Αποστόλων
‘Ωρα: 17: 30
Με αφετηρία το Ναό των Αγίων Αποστόλων, τον οποίο καινοτομώντας βάζουμε στον ξεναγικό χάρτη, αναζητούμε τα ίχνη που άφησαν πίσω τους θρησκείες, αιρέσεις, σέκτες, αλλά και τα ίχνη των προσώπων που συνδέθηκαν μαζί τους και αφηγούμαστε τις ιστορίες τους.
Ιστορία, φιλοσοφία, θεολογία, μεταφυσική, τέχνη, θρύλος, ισορροπούν σε μια πρωτότυπη διαδρομή που σκάβει βαθιά στο παρελθόν της πόλης.

Σάββατο 17 & Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου: Τα κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης
Σημείο συνάντησης: Έξω από την Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ
Ώρα: 10:00
Από τον τόπο όπου βρίσκονταν το εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης μέχρι το επιβλητικό Ζέιτελινγκ τα Κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης αφηγούνται με τον δικό τους τρόπο κρυφές ιστορίες από την πόλη.

Θεσσαλονίκη: Σκοτεινές ιστορίες της πόλης -Το Εβραϊκό νεκροταφείο, η δολοφονία Λαμπράκη, οι αιρέσεις  | iefimerida.gr 1

Περιηγούμαστε σε αυτούς τους σιωπηλούς χώρους μνήμης, ανακαλύπτουμε τα σημεία ταφής ανθρώπων που άφησαν το αποτύπωμά τους στην πόλη καθώς βρέθηκαν εδώ και από τραγική τύχη έμειναν για πάντα. Περπατάμε στη λεπτή γραμμή ανάμεσα στο θάνατο και τη ζωή και αφηγούμαστε ιστορίες ακόμη κι αν αυτές κρύβουν πικρές και άβολες αλήθειες.

Θεματικοί περίπατοι

Η ομάδα Thessaloniki Walking Tours ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2013 στη Θεσσαλονίκη και μέσα από καλά σχεδιασμένους θεματικούς περιπάτους ανασύρει τη μνήμη μιας πολυπολιτισμικής πόλης, συνδέοντας το χθες με το σήμερα.

Οι περίπατοι που προτείνει, διασκεδαστικοί αλλά και τεκμηριωμένοι. Αναζητά τις ανθρώπινες ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα σημαντικά μνημεία της, τους δρόμους, τις πλατείες, τις γειτονιές αλλά και τις μυστικές της γωνιές. Ιστορία, τέχνη, αρχιτεκτονική, γεύσεις και αρώματα αποτελούν τη βάση μιας βιωματικής εμπειρίας για ξεχωριστή σύνδεση με την πόλη, τη σύνθετη ταυτότητά της, τους ανθρώπους της και τις συνήθειές τους.

Συμμετοχή στο mysticon.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ