Πτώση 11,6% για τις ελληνικές εξαγωγές τον Οκτώβριο - iefimerida.gr

Πτώση 11,6% για τις ελληνικές εξαγωγές τον Οκτώβριο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μεγάλη πτώση, έπειτα από εννέα μήνες συνεχούς ανόδου μέσα στο 2011, εμφάνισαν οι ελληνικές εξαγωγές χωρίς πετρελαιοειδή τον Οκτώβριο 2011.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), οι ελληνικές εξαγωγές εμπορευματικών συναλλαγών χωρίς πετρελαιοειδή σημείωσαν μείωση κατά 11,6% τον Οκτώβριο 2011 συγκριτικά με τον Οκτώβριο 2010.

Σημειώνεται ότι με πετρελαιοειδή, οι ελληνικές εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 10,6%. Οι ελληνικές εισαγωγές χωρίς πετρελαιοειδή αντίστοιχα σημείωσαν πτώση κατά 21,1%, ενώ με πετρελαιοειδή η πτώση υπολογίζεται σε 33,8%. Το εμπορικό έλλειμμα χωρίς πετρελαιοειδή διαμορφώνεται σε €1,1 δις, μειωμένο κατά 30% από τον Οκτώβριο 2010.

Πτώση 11,6% για τις ελληνικές εξαγωγές τον Οκτώβριο | iefimerida.gr 0

Εκτός από τα πετρελαιοειδή που κατέγραψαν αύξηση κατά 232% τον Οκτώβριο 2011, οι υπόλοιποι εννέα βασικοί κλάδοι κατέγραψαν μηνιαία μείωση (πίνακας 1). Συγκεκριμένα, τα βιομηχανικά είδη με μερίδιο 19% μειώθηκαν οριακά, ενώ ισχυρότερη πτώση κατέγραψαν κλάδοι όπως τα τρόφιμα (-9%), τα χημικά προϊόντα (-21%) τα διάφορα βιομηχανικά (-22%) αλλά και οι πρώτες ύλες (-10%).

Πτώση 11,6% για τις ελληνικές εξαγωγές τον Οκτώβριο | iefimerida.gr 1

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι στο δεκάμηνο Ιαν-Οκτώβριος 2011 οι ελληνικές εξαγωγές με πετρελαιοειδή θα διαμορφωθούν στα €18,3 δις (μεταβολή Ιαν-Οκτ 11/10: +43%) και χωρίς πετρελαιοειδή στα €13 δις (μεταβολή Ιαν-Οκτ 11/10: +11,4%).

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) χτυπά «καμπανάκι» για τις αρνητικές εξελίξεις στον εξαγωγικό χάρτη των επιχειρήσεων της χώρας μας, οι οποίες όπως είχε επισημάνει πρόσφατα, « οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια προς ζημιογόνα πορεία». Οι Έλληνες εξαγωγείς ζητούν την παρέμβαση της κυβέρνησης με στόχο την ενδυνάμωση των ελληνικών εξαγωγών και την ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, ο ΣΕΒΕ ζητά:

α) την άμεση εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου στις επιχειρήσεις και κυρίως την άμεση επιστροφή του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις καθώς και τον συμψηφισμό των οφειλών του δημοσίου και των επιχειρήσεων μόνο όμως για τις βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές

β) τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους καθώς και τη μείωση του μεταφορικού και ενεργειακού κόστους

γ) την άμεση ενεργοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου Go2Market, που έχει στόχο την παροχή ρευστότητας στις εξαγωγικές επιχειρήσεις και έχει ήδη αργήσει πάρα πολύ να βγει στην αγορά, δια μέσου των τραπεζών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ