Μέσα σε ένα διαμέρισμα Σύρων προσφύγων στην Ελλάδα [εικόνες] - iefimerida.gr

Μέσα σε ένα διαμέρισμα Σύρων προσφύγων στην Ελλάδα [εικόνες]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετρούν αντίστροφα για τον τελικό τους προορισμό, μια "γη της επαγγελίας", όπου θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Έχουν ήδη περάσει από την Υπηρεσία Ασύλου και περιμένουν την πολυπόθητη ειδοποίηση για το ποια χώρα θα τους "υποδεχθεί" αλλά ειδικά, αυτές τις βροχερές μέρες, ο νους τους είναι πίσω, στον καταυλισμό της Ειδομένης και στον αγώνα τους, με τέτοιο καιρό, να στεγνώσουν τις πλημμυρισμένες σκηνές τους....

Κατοικώντας πλέον σε ένα ενοικιαζόμενο διαμέρισμα -στο πλαίσιο προγράμματος της ΑΡΣΙΣ και της Ύπατης Αρμοστείας- μία πολυμελής οικογένεια Σύρων απολαμβάνει τη διαμονή σε αξιοπρεπείς συνθήκες, ύστερα από έξι μήνες στον δρόμο.

Μέσα σε ένα διαμέρισμα Σύρων προσφύγων στην Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 0

"Ήρθαμε, από την Τουρκία στην Ελλάδα, στις 19 Φεβρουαρίου και έκτοτε μέναμε σε διάφορα καμπ, με τελευταία τον καταυλισμό της Ειδομένης και το κέντρο φιλοξενίας Σίνδου. Μόλις τον τελευταίο μήνα ενταχθήκαμε σε πρόγραμμα φιλοξενίας σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και ζούμε με ασφάλεια, έχοντας πάει από την κόλαση στον παράδεισο" λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 45χρονη Αχλάμ, καθισμένη στο σαλόνι του σπιτιού της, το οποίο μάλιστα επιπλώθηκε με την συμβολή των γειτόνων!

Ο σύζυγός της πηγαίνει κάθε μέρα στο καμπ της Σίνδου, όπου φτιάχνει και πουλάει νοστιμότατα φαλάφελ, προσπαθώντας να συνεισφέρει στις ανάγκες τις οικογένειας, που απαρτίζεται από τα τέσσερα παιδιά του, από 12 έως 21 χρόνων, τα δύο του εγγόνια και τον γαμπρό του.

Μέσα σε ένα διαμέρισμα Σύρων προσφύγων στην Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Η Αχλάμ δεν σταματάει να χαμογελά καθώς αφηγείται την περιπέτεια της οικογένειά της κι ας λέει ότι, σύμφωνα με μία παροιμία του τόπου της: "πίσω από κάθε χαμόγελο, κρύβεται μια λυπημένη καρδιά".

Μέσα σε εκείνο το διαμέρισμα, δεν έχει πρόβλημα πια να περιμένει την ειδοποίηση των αρχών για να συνεχίσουν το ταξίδι τους και να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.

"Έχουμε δίπλα μας τους ανθρώπους της "Άρσις", τα παιδιά μας παρακολουθούν διάφορα προγράμματα και η κόρη μου, που είναι ετοιμόγεννη, έχει ιατρική βοήθεια" αναφέρει. Μάλιστα, δεν αφήνει κανέναν να φύγει από το σπίτι της χωρίς το απαραίτητο κέρασμα, φαλάφελ σε χειροποίητη πίτα και μπισκοτάκια με χουρμάδες και σουσάμι γιατί, "έτσι κάναμε στην πατρίδα, όταν κάποιος ερχόταν σπίτι μας".

Μέσα σε ένα διαμέρισμα Σύρων προσφύγων στην Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Το πρόγραμμα φιλοξενίας οικογενειών σε διαμερίσματα της "Άρσις" σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία, περιλαμβάνει, όπως εξηγεί η ψυχολόγος Νανά Μιχαλοπούλου, την ενοικίαση 25 διαμερισμάτων για τη διαμονή και στήριξη ισάριθμων οικογενειών.

"Τώρα πάντως που η θερμοκρασία έπεσε, έχουμε μεγάλη ανάγκη από παιδικά κυρίως ρούχα, παπούτσια σε μεγαλύτερα νούμερα καθώς και πάνες και γάλατα" συμπληρώνει.

Πηγή & φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σύροι πρόσφυγες διαμέρισμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ