Οι διαδηλώσεις κατά του Πούτιν «έπαιξαν» και στη δημόσια ΜΜΕ της Ρωσίας - iefimerida.gr

Οι διαδηλώσεις κατά του Πούτιν «έπαιξαν» και στη δημόσια ΜΜΕ της Ρωσίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έπειτα από μια σχεδόν πλήρη συσκότιση από την έναρξη των κινητοποιήσεων, τα τηλεοπτικά κανάλια που ελέγχονται από το κράτος στη Ρωσία κάλυψαν τελικά την τεράστια διαδήλωση του Σαββάτου στη Μόσχα.

Συγκεκριμένα, το βράδυ του Σαββάτου, ένα από τα κανάλια με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση, το Pervyi Kanal, ξεκίνησε το δελτίο του με ένα θέμα για τη διαδήλωση, η οποία συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη Μόσχα, επιμένοντας στο γεγονός ότι οι αρχές είχαν δώσει την άδεια για την πραγματοποίησή της. Προβλήθηκαν επίσης πλάνα των συγκεντρώσεων σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας.

Λίγο νωρίτερα, το κανάλι NTV, που ελέγχεται από τον γίγαντα στον τομέα της ενέργειας, την κρατική Gazprom, είχε μεταδώσει επίσης ένα θέμα για την κινητοποίηση, κάνοντας λόγο για "δεκάδες χιλιάδες" διαδηλωτές που «δεν θέλουν επανάσταση, αλλά δίκαιες εκλογές, που είναι το καλύτερο φάρμακο κατά των επαναστάσεων».

Τις προηγούμενες ημέρες, η δημόσια τηλεόραση είχε σχεδόν σιωπήσει για τις διαδηλώσεις και τις συλλήψεις εκατοντάδων διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων και ο διάσημος μπλόγκερ Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 ημερών.

«Εξεπλάγην γιατί στην αρχή ορισμένα κανάλια έδειξαν μερικά σύντομα πλάνα (...) στη συνέχεια την Τρίτη, υπήρξε η απόλυτη σιωπή», δήλωσε η Ιρίνα Πετρόφσκαγια, ειδικός στα ΜΜΕ για το ραδιοφωνικό σταθμό Ηχώ της Μόσχας.

Ωστόσο το Σάββατο, στη Μόσχα, κάπου 50.000 έως 80.000 άνθρωποι, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, και 25.000 σύμφωνα με την αστυνομία, διαδήλωσαν σε μια κινητοποίηση χωρίς προηγούμενο που απλώθηκε σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα.

Σύμφωνα με ειδικούς, η έκταση της κινητοποίησης, η συνέχεια που υπήρξε στο Διαδίκτυο, μέσα από τα μπλογκ και τα κοινωνικά δίκτυα, είχε ως αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατη η μη κάλυψη του γεγονότος.

Πηγή του Κρεμλίνου, την οποία επικαλείται η κυριότερη ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα gazeta.ru, δήλωσε πως ο ίδιος ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ έδωσε την εντολή στα τηλεοπτικά δίκτυα να καλύψουν την κινητοποίηση.

Το Σάββατο, άρχισαν να μεταδίδουν θέματα για το γεγονός γύρω στις 16:00 τοπική ώρα, περίπου δύο ώρες μετά την έναρξη της συγκέντρωσης, «όταν είχε γίνει φανερό πως όλα εξελίσσονταν ήρεμα», είπε η Κατσκάεβα.

Το Parvyi Kanal, που υφίσταται από τη σοβιετική εποχή, έδειξε μάλιστα πλάνα αντιπολιτευομένων όπως του πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργού Μπορίς Νεμτσόβ, ο οποίος δεν είχε εμφανιστεί για χρόνια στα δημόσια κανάλια.

«Ήταν αδύνατο να φανταστεί κανείς πως ο Νεμτσόβ θα περάσει από την οθόνη του Parvyi Kanal», υπογραμμίζει η Κατσκάεβα.

Λίγο μετά τη μετάδοση του θέματός του, το κανάλι NTV ανέβασε μάλιστα το ακόλουθο post στο λογαριασμό του στο Twitter: «Υπάρχουν ακόμη κάποιοι που επικρίνουν το NTV έπειτα από αυτό που μεταδόθηκε στις 19:00;».

Ωστόσο, οι ειδικοί δεν βλέπουν σε αυτήν την απροσδόκητη κίνηση των καναλιών που ελέγχονται από το κράτος μια πραγματική στροφή της τηλεόρασης. «Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες. Αυτό έγινε μέσα σε μια συγκεκριμένη κατάσταση όταν 100.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους και η εικόνα μιλούσε από μόνη της», υπερθεματίζει η Αρίνα Μπορόντινα, κριτικός των ΜΜΕ στην εφημερίδα Kommersant. «Η κατάσταση στην τηλεόραση δεν πρόκειται να αλλάξει στο σύνολό της», καταλήγει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ