Βρετανία: Tο βέτο προκαλεί αναταράξεις στην κυβέρνηση - iefimerida.gr

Βρετανία: Tο βέτο προκαλεί αναταράξεις στην κυβέρνηση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τριγμούς στην κυβέρνηση συνεργασίας έχει προκαλέσει στη Μεγάλη Βρετανία η απόφαση του πρωθυπουργού της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον να ασκήσει βέτο στην αλλαγή των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με στόχο να αντιμετωπιστεί η κρίση στην ΕΕ.

Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ επιτέθηκε στον Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτηρίζοντας τη στάση του «κακή για τη Βρετανία» και δήλωσε «βαθιά απογοητευμένος» για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας.

«Υπάρχει τώρα ο κίνδυνος να απομονωθεί η Βρετανία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση», προειδοποίησε ο Κλεγκ καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η μόνη χώρα που απέρριψε τις γαλλογερμανικές προτάσεις για δημοσιονομική πειθαρχία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κκ. Κλεγκ δεν τείθεται θέμα κατάρρευσης της κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ των Συντηρητικών και των Ελεύθερων Δημοκρατών, καθώς όπως υποστήριξε μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ακόμη πιο ζημιογόνα για τη χώρα.

Ο Κλεγκ ως πρόεδρος του πιο φιλοευρωπαϊκού κόμματος, άσκησε αυστηρή κριτική τους ευρωσκεπτικιστές του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος που πιέζουν τώρα τον Κάμερον να κάνει δημοψήφισμα με ερώτημα την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι περισσότεροι ευρωσκεπτικιστές ανήκουν στις τάξεις των Τόρις και θέλουν πάνω από όλα να διαφυλάξουν το σημερινό λονδρέζικου Σίτι ως την κορυφαία χρηματαγορά και κεφαλαιαγορά της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κάμερον άσκησε βέτο στη Σύνοδο Κορυφής επειδή με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις οι χώρες της ΕΕ θα παραχωρούσαν μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας όσον αφορά την κατάρτιση και την έγκριση των προϋπολογισμών, εξέλιξη που κατά τον Βρετανό πρωθυπουργό θα αποτελούσε «παράδοση εθνικής κυριαρχίας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ