Βρέθηκε το χαμένο ρομπότ «Φίλαι» -Εντοπίστηκε χωμένο σε ρωγμή ενός κομήτη - iefimerida.gr

Βρέθηκε το χαμένο ρομπότ «Φίλαι» -Εντοπίστηκε χωμένο σε ρωγμή ενός κομήτη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σχεδόν ένα μήνα προτού λήξει η αποστολή της, η διαστημοσυσκευή «Ροζέτα» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) έκανε την έκπληξη.

Βρέθηκε το χαμένο ρομπότ «Φίλαι» -Εντοπίστηκε χωμένο σε ρωγμή ενός κομήτη   | iefimerida.gr 0

Με την κάμερα υψηλής ανάλυσης που διαθέτει, εντόπισε το χαμένο ρομπότ «Φίλαι» (Philae) χωμένο σε μία σκοτεινή ρωγμή του κομήτη 67/Ρ Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο.

Βρέθηκε το χαμένο ρομπότ «Φίλαι» -Εντοπίστηκε χωμένο σε ρωγμή ενός κομήτη   | iefimerida.gr 1



Όπως ανακοίνωσε η ESA, ο εντοπισμός έγινε όταν η «Ροζέτα», που όλον αυτόν τον καιρό ακολουθούσε κατά πόδας τον κομήτη από απόσταση ασφαλείας, τον πλησίασε στα 2,7 χιλιόμετρα.

Το «Φίλαι» έφθασε περιπετειωδώς πάνω στον κομήτη στις 12 Νοεμβρίου 2014, αλλά εξ' αρχής η επικοινωνία της Γης μαζί του ήταν δύσκολη. Κάποια στιγμή διακόπηκε, επανήλθε προσωρινά, για να διακοπεί οριστικά πέρυσι τον Ιούλιο.

Το «Φίλαι» βρίσκεται σε μία περιοχή του κομήτη που ονομάσθηκε Άβυδος. Η «Ροζέτα» θα κατέβει στην επιφάνεια του κομήτη στις 30 Σεπτεμβρίου, στο τελευταίο σκέλος της αποστολής της.

Πηγή φωτογραφίας: wikimedia/Rosetta and Philae at comet

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ροζέτα ρομπότ κομήτης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ