Τι ζητούν οι τέσσερις νέοι καναλάρχες για δόσεις, πληρωμές και πόθεν έσχες - iefimerida.gr

Τι ζητούν οι τέσσερις νέοι καναλάρχες για δόσεις, πληρωμές και πόθεν έσχες

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εμμεσο «όχι» είπε ο Ν. Παππάς στο αίτημα των νέων καναλαρχών να καταβληθεί η πρώτη δόση μετά από την απόφαση του ΣτΕ. Οι προσωρινοί υπερθεματιστές της δημοπρασίας πάντως, διατύπωσαν και μια σειρά ενστάσεων για την διαδικασία εφεξής.

Αρχικά οι εκπρόσωποι των προσωρινών υπερθεματιστών είχαν συνάντηση με τον γ.γ. Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσο. Αμέσως μετά έγιναν οι κατ' ιδίαν συναντήσεις του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, με τις ιδιοκτησίες των προσωρινών υπερθεματιστών.

Ο Ν. Παππάς συναντήθηκε διαδοχικά με τους Βαγγέλη Μαρινάκη, Βλαδίμηρο Καλογρίτσα, Θοδωρή Κυριακού και Γιάννη Αλαφούζο.

Ο κ. Παππάς αφού τους συνεχάρη, επισήμανε ότι εκκρεμεί ο έλεγχος του πόθεν έσχες, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη ευθύνη που τους αναλογεί για την ενημέρωση του ελληνικού λαού.

Τι ζητούν οι τέσσερις νέοι καναλάρχες για δόσεις, πληρωμές και πόθεν έσχες

Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων υπερθεματιστών για τις τηλεοπτικές άδειες συζήτησαν αρχικά με τον γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας,

Οι εκπρόσωποι των καναλαρχών ζήτησαν από τον κ. Κρέτσο να καταβληθεί η πρώτη δόση του τιμήματος μετά την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο συνεδριάζει στις 16 Σεπτεμβρίου προκειμένου να εξετάσει τα ασφαλιστικά μέτρα των καναλιών.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΣΚΑΪ, Κώστα Κιμπουρόπουλο, η ολοκλήρωση του ελέγχου πόθεν έσχες των επιχειρηματιών αναμένεται έως την ερχόμενη Παρασκευή, ώστε στη συνέχεια να αναρτηθεί επισήμως ο πίνακας με τους νέους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών.

Ακόμη, στη συνάντηση, οι περισσότεροι εκπρόσωποι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την πλατφόρμα που επιχειρεί να φέρει η κυβέρνηση στο θέμα διαχείρισης του διαφημιστικού χρόνου, υποστηρίζοντας ότι επιχειρείται ένας κρατικός έλεγχος σε μια ελεύθερη αγορά.

Τι ζητούν οι τέσσερις νέοι καναλάρχες για δόσεις, πληρωμές και πόθεν έσχες | iefimerida.gr 0

Οι 4 ενστάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενστάσεις ήταν τέσσερις:

  1. Να μην εκδοθεί η πράξη κατακύρωσης των νικητών της δημοπρασίας πριν τις 16 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας για την νομιμότητα ανακήρυξης των υποψηφίων. Κατά συνέπεια να αναβληθεί και η καταβολή της δόσης (30% του συνολικού τιμήματος) από πλευράς καναλαρχών. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, η κατακυρωτική πράξη θα πρέπει να εκδοθεί ως τις 15 Σεπτεμβρίου και εντός των προσεχών 15 ημερών θα πρέπει οι νικητές να καταβάλουν την πρώτη δόση.
  2. Να αποσαφηνίσει η κυβέρνηση το πώς θα λειτουργήσει ο νέος νόμος για την διαφήμιση, ο οποία στο εξής τίθεται υπό κρατικό έλεγχο και μάλιστα με επιπλέον κόστος για τα λειτουργούντα κανάλια που αγγίζει το 10% του συνολικού τζίρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των καναλιών εκτιμούν ότι αυτό το πλαίσιο αλλά και το υψηλό τίμημα που αναγκάστηκαν να καταβάλουν στη δημοπρασία εγείρει αμφιβολίες για την βιωσιμότητα των νέων καναλιών.
  3. Να ξεκαθαρίσει και να δεσμευτεί δημοσίως για το πόσες άδειες συνολικά (πανελλαδικές, θεματικές και περιφερειακές) σκοπεύει να δώσει η κυβέρνηση.
  4. Να υπογραφούν συμβάσεις του δημοσίου με τον κάθε υπερθεματιστή ξεχωριστά, όπου θα αναφέρονται όχι μόνο οι υποχρεώσεις της κάθε εταιρείας, αλλά και οι υποχρεώσεις του δημοσίου απέναντί τους, προκειμένου να είναι καθαροί οι «όροι του παιχνιδιού».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην προκαταρκτική συνάντηση, ο κ. Κρέτσος επιφυλάχθηκε να απαντήσει.

Τι ζητούν οι τέσσερις νέοι καναλάρχες για δόσεις, πληρωμές και πόθεν έσχες | iefimerida.gr 1

«Οχι» Παππά στο αίτημα των καναλαρχών

Μετά τις συναντήσεις ο Νίκος Παππάς άφησε να εννοηθεί ότι είναι αρνητικός στο αίτημα των προσωρινών υπερθεματιστών για να δοθεί η πρώτη δόση του τιμήματος μετά την απόφαση του ΣτΕ. Οπως είπε οι αποφάσεις τη διοίκησης πρέπει να εφαρμόζονται και πως οι προβλέψεις του νόμου είναι σαφείς.

Ο υπουργός Επικρατείας υπενθύμισε με νόημα πως όλα έγιναν σε κλίμα πολύ καλής συνεννόησης. Εκανε λόγο για «πολύ παραγωγικές συναντήσεις» με τους προσωρινούς υπερθεματιστές. Τόνισε δε πως «όλοι έχουν συνείδηση της ευθύνης που αναλαμβάνουν».

Υπενθύμισε τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το σύνταγμα και από τον νόμο και οι οποίες για πρώτη φορά προβλέπουν και τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης όπως είπε.

Τόνισε δε πως τέτοιες συναντήσεις θα συνεχιστούν σε όλα τα επίπεδα και με τον ίδιο και με τον γ.γ. Ενημέρωσης «για να οργανώσουμε την μετάβαση στη νέα τηλεοπτική πραγματικότητα».

«Νομίζω ότι όλοι οι προσωρινοί υπερθεματιστές έχουν συνείδηση της ευθύνης που φαίνεται ότι αναλαμβάνουν, διότι υπάρχουν υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σύνταγμα για την αντικειμενικότητα, για την με ίσους όρους προβολή όλων των απόψεων, υποχρεώσεις που απορρέουν από τον νόμο και που για πρώτη φορά προβλέπουν και τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης και πάρα πολύ αυστηρές προδιαγραφές για τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τον τεχνολογικό εξοπλισμό και βέβαια πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για την παραγωγή προγραμμάτων και την ποιότητά τους» δήλωσε.

Ερωτηθείς για το αν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης ο Ν. Παππάς προέβλεψε πως «θα είμαστε μέσα στα προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια, κανείς δεν θέλει να υπάρξει καθυστέρηση». Αίσθηση προκάλεσε πάντως η απάντησή του για τις θεματικές άδειες: «Δεν υπάρχει θέμα θεματικών αδειών τώρα» είπε ο υπ. Επικρατείας, παρά το γεγονός ότι σε πρόσφατο σημείωμά του το μέγαρο Μαξίμου προϊδέαζε ότι θα ακολουθήσει η διαδικασία για τις θεματικές άδειες.

Τι ζητούν οι τέσσερις νέοι καναλάρχες για δόσεις, πληρωμές και πόθεν έσχες | iefimerida.gr 2

Τι ζήτησε ο Νίκος Παππάς

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, ο υπουργός Επικρατείας, τόνισε προς τους καναλάρχες ότι εκκρεμεί αυστηρός έλεγχος του πόθεν έσχες των κεφαλαίων που προσέφεραν στη δημοπρασία, ενώ υπογράμμισε τη μεγάλη ευθύνη που τους αναλογεί σχετικά με την ποιότητα του τηλεοπτικού προϊόντος που θα προσφέρουν στον ελληνικό λαό.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει πως θα τηρηθούν απαρέγκλιτα τα προβλεπόμενα για το επίπεδο του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι οι αδειοδοτηθέντες τηλεοπτικοί σταθμοί υποχρεούνται:

  • στην «αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων» (άρθ. 15, παρ. 2 του Συντάγματος),
  • στην προστασία των ανηλίκων και του καταναλωτικού κοινού, το σεβασμό της προσωπικότητας, της φυλής, του φύλου, της θρησκείας, των πεποιθήσεων, της εθνικότητας, της αναπηρίας, της ηλικίας και του σεξουαλικού προσανατολισμού, καθώς και στην προβολή ευρωπαϊκών έργων, ανεξάρτητων παραγωγών, δελτίων ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα και εκπομπών με υπότιτλους στα ελληνικά (Προεδρικό Διάταγμα 109/2010).
  • στην τήρηση πολύ συγκεκριμένων προϋποθέσεων (ν. 4339/2015 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) σχετικά με:
  • τον αριθμό των εργαζομένων (τουλάχιστον 400 ανά κανάλι),
  • το περιεχόμενο του προγράμματος (δελτία ειδήσεων, εκπομπές λόγου, τέχνης, πολιτισμού, θεάτρου, ενημερωτικές, ποικίλης ύλης, ελαφράς ψυχαγωγίας, ελληνικές και ξένες σειρές, παιδικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ και εκπομπές αθλητικού περιεχομένου),
  • τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τον τεχνολογικό εξοπλισμό (ελάχιστη ωφέλιμη επιφάνεια 2.500τμ και εξοπλισμός για εκπομπή προγράμματος High Definition).

Μάλιστα, ο νόμος προβλέπει ανάκληση άδειας εφόσον κάποια από τις προϋποθέσεις πάψει να ισχύει, σε οποιαδήποτε στιγμή της 10ετούς διάρκειας της τηλεοπτικής άδειας.

Ο Υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αναστραφεί η τάση της μειούμενης απασχόλησης, της διαρκούς και ταχείας επιδείνωσης των εργασιακών σχέσεων και της σχεδόν μηδενικής ελληνικής τηλεοπτικής παραγωγής (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, κ.λπ.) που έχουν επικρατήσει τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, ο κ. Παππάς τόνισε ότι η δρομολογούμενη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Διάθεσης Τηλεοπτικού Χρόνου θα καταστήσει –στο αμέσως επόμενο διάστημα- τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις πολύ πιο ανταγωνιστικές, αφού η ρύθμιση της διάθεσης και αγοράς διαφημιστικού χώρου αναμένεται να αυξήσει πολύ σημαντικά το συνολικό διαφημιστικό τους έσοδο, εξαλείφοντας παρασιτικά φαινόμενα, όπως αυτά των επιστροφών και των πιστωτικών τιμολογίων.

Τι ζητούν οι τέσσερις νέοι καναλάρχες για δόσεις, πληρωμές και πόθεν έσχες | iefimerida.gr 3

Εξω από το κτίριο της ΓΓΕ, τεχνικοί και δημοσιογράφοι του Star και του Alpha κρέμασαν στις κάμερές τους μια επιγραφή που έγραφε: «Το μαύρο δεν έχει αποχρώσεις».

Το νέο «καψόνι» της κυβέρνησης

Νωρίτερα πάντως, η κυβέρνηση υπέβαλε σε νέο... καψόνι υποβάλλει τους 4 καναλάρχες. Αφού τους είχε καλέσει στο Μαξίμου, το πρωί αποφάσισε να αλλάξει τόπο συνάντησης, αλλά και να τους δει με... δόσεις.

Συγκεκριμένα, το ραντεβού έγινε μεν στις 3 μ.μ., αλλά στη ΓΓΕΕ και όχι στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Επιπλέον, αν και στην αρχή είχε ανακοινωθεί ότι στη συνάντηση με τους τέσσερις νέους καναλάρχες θα έδιναν το «παρών» ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη και ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας μαζί, τελικά τους βλέπουν με... δόσεις.

Αρχικά, έγινε συνάντηση προετοιμασίας μεταξύ του γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσου, και εκπροσώπων των τεσσάρων προσωρινών υπερθεματιστών των τηλεοπτικών αδειών.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ενημέρωσε για τα αποτελέσματά της τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, ο οποίος θα έχει αυτή την ώρα συναντήσεις με τις ιδιοκτησίες των προσωρινών υπερθεματιστών, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν θα είναι τετ-α-τετ ή με όλους μαζί.

Παππάς: Αν υπάρξει πρόβλημα με τα πόθεν έσχες, θα πάμε στους επιλαχόντες καναλάρχες

Εν τω μεταξύ, ο κ. Παππάς σε συνέντευξή του στο «Κόκκινο», σήμερα, ουσιαστικά είπε ότι τίποτα δεν έχει κλείσει για τις άδειες, ότι οι υπερθεματιστές είναι προσωρινοί και ότι αν διαπιστωθεί κάτι στον φορολογικό έλεγχο και στον έλεγχο πόθεν έσχες, θα έρθουν οι επιλαχόντες.

Alpha εναντίον Σαββίδη

Τα κανάλια από την πλευρά τους περιμένουν την απόφαση στου ΣτΕ, ενώ υποψήφιοι καναλάρχες στρέφονται ο ένας κατά του άλλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αlpha κατέθεσε σήμερα ένσταση στην επιτροπή διενέργειας για την ακύρωση του διαγωνισμού και αποκλεισμού της εταιρείας του Ιβάν Σαββίδη από επιλαχούσα.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο νομικός εκπρόσωπος Πάνος Λαζαράτος μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, ο κ. Σαββίδης έκανε μηδενική προσφορά και για αυτό στάλθηκε εξώδικο και κατατέθηκε και ένσταση στην επιτροπή του διαγωνισμού να προχωρήσει σε ακύρωση. Οπως αναφέρει, «ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης είπε τουλάχιστον 7 φορές ότι ο ίδιος δεν είχε άλλο σκοπό παρά να ανεβάσει την τιμή έναντι των άλλων συμμετεχόντων».

«Αν υπήρχε θέμα σύμπραξης, τότε το πρόβλημα είναι ακόμη πιο σοβαρό» είπε ο κ. Λαζαράτος, ενώ σημείωσε ότι «το άρθρο 1 λέει ότι η διαδικασία πρέπει να διασφαλίσει τον ανόθευτο ανταγωνισμό και αυτό παραβιάζεται με τη διαδικασία-λοταρία» και χαρακτήρισε την αιτιολογία του άρθρου 4 «έωλη».

«Οδηγούμαστε και σε προβλήματα νοθείας του διαγωνισμού και στο μέλλον» πρόσθεσε, ενώ αναφερόμενος στο θέμα του πόθεν έσχες υπογράμμισε ότι ο έλεγχος γίνεται μετά τον διαγωνισμό και δεν αποτελεί λόγο ακύρωσής του, αλλά είναι σοβαρό ζήτημα. Τέλος, είπε ότι θα ήταν καλύτερα το Συμβούλιο της Επικρατείας να αποφασίσει πριν από τον διαγωνισμό και όχι μετά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Λευτέρης Κρέτσος καναλάρχες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ