Πόλεμος για τα «ιερά» φωτοβολταϊκά στο Πεντελικό

«Ιερός πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ της Αρχιεπισκοπής και δήμων του Πεντελικού με αφορμή το φωτοβολταϊκό πάρκο που σχεδιάζει να εγκαταστήσει η Εκκλησία της Ελλάδος σε έκταση 3.500 στρεμμάτων της Μονής Πεντέλης. Στο έργο περιλαμβάνεται και η αναδάσωση περίπου 19.500 στρεμμάτων.

Η κίνηση της Αρχιεπισκοπής βρίσκει απέναντι της όχι μόνο την αντιπολίτευση του Δήμου Πεντέλης αλλά και πολλών άλλων όμορων δήμων. Η διαφωνία τους έγκειται στο ότι το φωτοβολταϊκό πάρκο σχεδιάζεται να γίνει «εντός της ζώνης προστασίας του Πεντελικού Ορους» και σε περιοχή που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα.

Η μεγάλη έκταση του πάρκου – είναι ίση με τον αστικό ιστό της Νέας Πεντέλης– θα αλλάξει η φυσιογνωμία της περιοχής, υποστηρίζουν προτάσσοντας την απειλή εξαφάνισης της χλωρίδας και της πανίδας καθώς και αύξησης της θερμοκρασίας.

«Δεν θέλουμε να γίνει το πάρκο των φωτοβολταϊκών. Πρόκειται για δημόσια δασική έκταση κηρυγμένη αναδασωτέα» τονίζει στην εφημερίδα τα «ΝΕΑ» ένας από τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, ο Αντώνης Φειδοπιάστης. «Δεν είμαστε αντίθετοι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είμαστε αντίθετοι όμως σε κάτι που γίνεται χωρίς πρόγραμμα. Το μόνο αντιστασταθμιστικό όφελος του βουνού είναι το πράσινο. Δεν θέλουμε να δούμε την Πεντέλη γεμάτη φωτοβολταϊκά όπως είναι σήμερα ο Υμηττός γεμάτος κεραίες».

Παρόμοιες απόψεις διατυπώνουν και αρκετοί δήμαρχοι που είναι μέλη του Συνδέσμου Ανάπλασης και Προστασίας του Πεντελικού (ΣΠΑΠ). Σε συνεδρίαση πριν από λίγες ημέρες για το θέμα οι περισσότεροι τάχθηκαν κατά της εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών. Δηλώνουν μάλιστα έτοιμοι και για νομικές ενέργειες. Η δημοτική αρχή αυτό το διάστημα προσπαθεί να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες για το έργο προτού φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για τη λήψη απόφασης. Προ ημερών ο δήμαρχος Πεντέλης Δ. Στεργίου είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και στελέχη της Αρχιεπισκοπής στη Μονή Πετράκη για να ενημερωθεί.

Η Αρχιεπισκοπή απαντά από την πλευρά της ότι το έργο όταν υλοποιηθεί θα έχει τριπλό στόχο.

  • αύξηση των εσόδων της Εκκλησίας μέσα από το ενοίκιο που θα καταβάλλει η εταιρεία που θα αναλάβει το έργο. Τα χρήματα αυτά θα ενισχύσουν το προνοιακό και φιλανθρωπικό έργο της Αρχιεπισκοπής, καθώς σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους αυτή είναι η φιλοσοφία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.
  • δημιουργία θέσεων εργασίας, κάτι που η Αρχιεπισκοπή αντιμετωπίζει ως προτεραιότητα λόγω της παρούσας οικονομικής δυσπραγίας.
  • περιβαλλοντική αναβάθμιση, αφού μέσω του έργου θα αποκατασταθεί μια μεγάλη καμμένη έκταση 19.500 στρεμμάτων, η οποία αυτή τη στιγμή είναι βραχώδης και άγονη. Το αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία ενός μεγάλου περιαστικού- δασικού πάρκου που θα αναβαθμίσει την περιοχή.

Ωστόσο μέχρι αυτή τη στιγμή η Αρχιεπισκοπή δεν έχει καταλήξει στο ακριβές σημείο εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ